Onze zekerheid is kwetsbaar

Ons wereldbeeld is kwetsbaar, dat weten we maar al te goed, we laten dat iemand dan ook wel merken, als hij in onze ogen aan regelovertreding doet!

Iedere regelovertreder activeert een gevaarlijk potentieel dat ons hele betekenissysteem aan't wankelen brengt, we reageren dan vaak ook buiten-proportioneel, omdat we denken in ons diepste te zijn gekrenkt. Bovendien zijn we bang dat er een domino-effect optreedt, dat alle regels onhoudbaar doet worden, zoiets verstoort onze wereld wreed, want we zien allicht weer een volgende 'opstand der horden'!

Bovendien wat denkt zo'n ketter wel, als hij niet doet dat wat wij menen dat hij moet, hij mocht eens denken dat we kwetsbaar zijn, onze regels zijn toch immers zo goed? Wat geeft het als men ons bekrompen noemt of fanatiek conservatief, óns systeem is niet tot ondergang gedoemd, óns systeem kan en mag niet kapot, zoals wij het zien neemt men het maar voor lief, durf maar eens in te gaan tegen ons gebod!

Begrijpelijk is geen enkel mens in staat de gehele werkelijkheid te overzien, ieder mens kiest graag voor zekerheid, dan weet hij wat hij heeft bovendien! Maar ja in onze dynamische werkelijkheid veranderen zaken maar al te vlug, om daarin dan ook mee te kunnen gaan, daarvan hebben velen niet terug! Zij vluchten dan in handhavingsgedrag vaak tegen beter weten in, klampen zich vast aan orde en gezag, aan vriend en of vriendin!

Weer een ander vlucht in een gedicht, een talk-show of een klucht, zo raakt men verzoend met zijn bestaan, het maakt het leven minder zwaar, het geeft weer even lucht, tijdelijk wordt het leven licht. Zo heeft deze vorm van onttrekkingsgedrag voorwaar, de functie van veiligheidsklep, maar ondertussen blijft wel ons wereldbeeld nog steeds onzeker en kwetsbaar, om maar niet te zeggen enigszins 'nep'!

25-01-1992 © Pieter Oegema


Terug
Email: oegemap@hotmail.com
Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!