bra recept på mäsk, så att Du har täckt en kunskapslucka:

Till 50 liter av den klassiska mäsken tar man:
12,5 kg socker
1,2 kg brödjäst
10,0 gr ammoniumfosfat
7,0 gr magnesiumsulfat
3,0 gr kaliumpyrosulfit
43,0 lit vatten

Den här soppan ger cirka 8 - 10 flaskor sprit med cirka 50 %
alkoholprocent. Givetvis kan man halvera eller dubbla.

Hur begår man själva lagbrottet, dvs sätter mäsken? Jo så här:
Sockret rörs ut i 40-gradigt vatten och det skall ske i omgångar så att allt socker verkligen löser sig. När det är klart är det dags att lösa upp jästen i lite vatten. Det måste ske i ett absolut rent kärl. Jästsmeten får inte blandas ner i sockerlösningen förrän den svalnat till cirka 20 grader. Är den för varm så dör jästsvamparna. När Du kommit så här långt blandar Du i 20 gram ammoniumfosfat och 7 gram magnesiumsulfat och rör om ordentligt med en ren slev eller dylikt. Nu är det dags att tillsätta 3 gram kaliumpyrosulfit för att undvika vildjäsning. Det är viktigt att mäsken är noggrant blandad innan dessa 3 gram tillsätts. Givetvis för Du inte ta dessa kunskaper i bruk....

Mäsk luktar fanskap, men den kan dämpas en hel del med hjälp av 4 matskedar aktivt kol. Vissa problem med rengöringen får Du acceptera på grund av detta, men eftersom det är teori så bortser vi från detta dilemma. Nu skall det hela hällas i jäsdunken. Fyll till max 3/4 för elöndet expanderar. Sätt på locket och sätt i jäsröret. Led sedan en slang från jäsrörets fria ända till ett vattenlås och Du slipper annonsera, rent teoretiskt alltså. Temperaturen bör vara runt 18 - 20 grader, men aldrig över 20 grader för då dör jästsvamparna. Processen tar 4 veckor och när all jäsning upphört är det dags att destillera. Om satsen visar sig vara grumlig kan Du klara den med gelantin. 10 - 15 gram vit gelantin läser Du upp i varmt vatten som får svalna varefter den tillsättes mäsken. Mäsken röres om och får sedan stå i 3 dagar. Nu är soppan klar! Hurra. Observera att gasen som kommer ur jäsröret är giftig, så se till att Du har god ventilation.

Billiga snabbviner är ett gott alternativ och betydligt luktfriare.

Ett alternavivt recept är följande:

10,0 kg socker
45,0 liter vatten
1,0 kg jäst
20,0 gr ammoniumfosfat
7,0 gr magnesiumsulfat
äppelkoncentrat

Rör ihop ingredienserna som tidigare beskrivet och häll ut i 4 veckor. Sedan är det bara att hälla blandningen i destillatorn och köra. Misslyckade vinsatser kan gå samma öde till mötes och på så vis komma till nytta.

Ännu ett recept vill vi delge Dig:

23 liter varmt vatten slås i en ren plastdunk.
7 kilo socker tillsättes i omgångar.
0,5 kilo jäst löses i vatten och får hänga med.
0,5 kilo risgryn bifogas.
Skaka ordentligt och låt skiten stå en vecka.
Tillsätt ytterligare ett kilo socker löst i 1 liter
vatten. Skaka igen och håll ut i två veckor. Nu är det
dags att koka.
Återstår att koka som sagt var. Lugnt och stilla ökas temperaturen till 78,4 grader Celsius. För att nu vara på den säkra sidan rör vi i en halv tesked kaliumpermanganat som förvandlar amylalkoholen (finkeln) till valerinsyra. Denna syra förångas vid 170 grader medan vår etylalkohol rusar ut redan vid 78,4 grader. Rata det första som kommer ur apparaten. Några centiliter av odrickbar smörja. Temperaturen i toppen på apparaten är 85 grader och den får stiga till max 100 grader. Ta ett prov på en matsked och sätt eld på skiten. Det brinner med en klar blå låga och nu vet vi att styrkan är bättre än 60 %.

Till varje liter som kommer ut tillsättes en matsked aktivt kol. Hela soppan skakas rejält och får sedan stå ett dygn. Sila igenom ett melittafilter preparerat med potatismjöl. Nu kör vi i ca 0,3 liter destillerat vatten (destillerat vatten fixar vi själva) i varje liter filtrat och återbördar detta till apparaten. Nu kör vi kokning nummer två, med samma nogrannhet som första gången. Det som nu kommer ut häller ca 90 %. Proffsen kör aktivt kol och melittafiltret en gång till. Sedan tar vi ytterligare ett varv i apparaten. Före tappning på flaska blandas spriten med destillerat vatten och eventuella essanser tillsätts. Vill man krydda själv går det också bra.

Finlirarna i detta nobla gäng kör hemkört på unga viner för av hemkört vin får man betydligt godare spritsorter. Fördelen är också den att man slipper kladda med aktivt kol. En annan fördel är att Du bara behöver destillera två gånger.

Vill man nu slippa allt detta slabbande och kokande och risk för illaluktande i bostaden och trängsel i köket så föreligger två alternativ, det ena är det lagliga - ge f-n i att göra detta och det andra är att använda frysen.

Häll vin i en plastdunk som tål kyla. Det är viktigt att öppningen är liten. Använd vin med lite syra. Fyll dunken till max 4/5 så att isen kan expandera. Täck öppningen på dunken med en bit GladPack (akta Dig för tätslutande lock) och placera det hela i frysen. Nu blir vinet is. Ta ut dunken och ta bort "locket". Vänd dunken upp och ned låt hälften av innehållet tina ner i ett uppsamlingskärl, som givetvis är rent. Två vändor ytterligare i frysen och ett dygn emellan och saken är klar. Släng inte bort det som blev över. Du kan filtrera resultatet efter behandling med aktivt kol. Hur Du skall filtrera har vi redan redovisat. Att det blir hälften vid varje upptiningstillfälle kanske bör påpekas.

Det som blir över kan sedan användas till bål eller liknadnde eller att sätta nytt vin på. Resten får Du gissa själv.

Destilatorutrustningen slutligen. Två rostfria hinkar är bra.

Utrustningslistan ser ut som följer:

1 st kokkärl
1 st kolon
1 st galler
1 st mutter
3 st vingmuttrar
1 st gummibussning för termometer
1 st blindbussning
1 st o-ring
1 st termometer (1/10 gradering)
1 st snabbkoppling för vattenuttag
fyllkroppar (raschigringar)
4,5 meter 1/2" slang PVC
Lite fantasi och stor försiktighet. En snabbreglerande
platta kopplad till en ställbar termostat för 78,4 grader 
gör jobbet lättare.


hoppas du får nytta av informationen....