LINERNOTES FRÅN SARDJENTPEPPER

Skärholmen år 1977 var en kufisk 50/50-blandning som på ett imponerande sätt lyckades kombinera storstadens och landsortens alla nackdelar. Det totala ingentinget härskade enväldigt, kändes det som. Det var där i "Pink Island" som de flesta av oss i KSMB växte upp och lärde känna varandra, och det var tack vare det totala ingentinget vi började spela tillsammans för att ha något att göra. Vi kände liksom inte samma sug efter amazoner och fjunmustascher som de flesta andra i vår omgivning.

Då andra ställen i Stockholm (Rågsved, Handen och Solna med flera) i och med punken fick boomar med myriader av rockgrupper och aktiviteter, bestod skärholmens punkexplosion så gott som enbart av "Skärholmens Punkensemble", som ändrade namn till "Kurt Sune Med Berits" efter första spelningen.

Vi var väldigt unga, och det som vi hade tänkt skulle bli en rolig hobby fick en våldsam rivstart - och allt eftersom månaderna och åren gick så fortsatte alt bara att axa. Till slut gick det så fort att vi inte kunde styra längre - vi krashade rakt in i en bergvägg precis innan besinen ändå skulle ta slut.

Vi hann i alla fall med en hel del under färden: Spela i stort sett varenda buske i hela skandinvien, träffan mycket roliga människor och en härlig häxblandning av skratt, slagsmål, kärlek, fylla, musik, oväsen, och förvirring. För oss alla var KSMB en viktig klass i livets skola.

Nåja, här är i alla fall en blandning av gamla hits och outgivet material till alla er som var med då och där (ni var verkligen för mycket ibland), till er som inte hann dit och till er som inte visste att det pågick.

...och det enda som hänt i Skärholmen sedan dess är att dom byggt ett stort tak över centrum - så att det totala ingentinget inte ska kunna smita iväg

ABAB: Då progg-imperiet MNW satte klorna i oss i början på 1979 så tog vi bussen ut till studion och spelade in 15 låtar live på två timmar. Det här är den första låt vi skrev överhuvudtaget. Jag undrar fortfarande ifall man får Bosse Högberg-mustash av att vara väktare - eller blir man väktare för att man har Bosse Högberg-mustash?

HÅRDING: Ibland är man ute före sin tid - en kampvisa för yuppies tio år för tidigt!

FÖRORTSBARN: Om oss och attityden folk har, kommer att ha och alltid har haft om mindre bemedlade ungdomar. Synd att man aldrig vågade skära upp annat än tunnelbanesäten.

TIDENS TEMPO: Äntligen fick man chansen att fixa till försa LP:n's upspeedade Kalle Anka-mix. Jag har alltid velat rätta til det där. Justice after all...

DÖRRTERROR: Jag kräver en lag om rätten till en hederlig bakfylla utan att bli terroriserad av Jehovas hejdukar. Ett bra sätt att slippa dom är att öppna dörren naken.

VARFÖR LEVER DU?: Det finns alltid ett antal objekt i tiden för en sån här sång. Men vi ska inte nämna några namn - så du klarade dej den här gången, Hildebrand!

POVERO PAPA: Harrisburg-låten, fast på italienska - med en mindre smickrande text om påven. I Italien vågade man inte ge ut den ifall inte vi ändrade texten.

EN SLEMMIG TORSK: När Tommy skulle börja sjunga den här så hann han inte med. Han började fåna sig för att vi skulle stänga av bandspelaren, vilket vi inte gjorde och en kanon-kalkon föddes. För övrigt våran enda succé på svensktoppen. Låten kom sexa och sedan lades listan ner, haha...

DAGEN DÅ ALLA GAV UPP: Inspelad på nyårsafton -80 under en kaotisk session. Skulle ha blivit en singel, men det ville sig inte riktigt. Texten är en historia som faktiskt har hänt. Där ser man vad kombinationen data & militärer kan ställa till med.

RÖVARNAS VISA: Vi ville spela in den här därför att det är så underbart med en barnvisa utan en massa vidriga bror-duktig typer

FÖRORD TILL LIVET: Det här blev KSMB's top-flop. Det är väl ingen singellåt av megahit-kaliber precis, men är den inte lite gullig i alla fall.

SEX NOLL TVÅ: Det här blev KSMB's signaturmelodi på sätt och vis. Den är gjord för att sätta sprätt på fantasin och ska därför inte analyseras. Här är Ampull i sitt esse

BLÅTT & GULD: Har ni tänkt på att Sergels Torg lutar? Det kan inte vara någon slump och jag har min teori om varför: Om en människa av någon anledning faller ihop där kan han rulla ända in i tunnelbanan och forslas till det förortsghetto där han hör hemma. Ett smart sätt av de styrande att få city att sanera sig själv

KLOCKAN 8: Skriven sent på julafton -80. Vi gjorde en fängelseturné då och hade spelat på Hall tidigare på dagen. Klockan 8 låser dom celldörrarna där. Hoppas att du nån gång orkar komma igen Tjyv-Lasse!

POLSK ZCHLAGER: Om en ruslycklig nattlig promenad från Röda Rummet till Kungsholmen.

VÄLKOMMEN: KSMB sjunger Dylan. Skulle ha varit med på "Rika Barn Leka Bäst" men fick inte plats.

JAG ÄR INGENTING: Här är demonproducenten Tomas Gabrielsson i högvarv och lyckas få oss att låta som en samling trötta ligister som gör LSD-reagge för låghalta.

JAG VILL BARA DANSA: Likhetstecknet mellan mig och den här låten blir bara större för varje dag som går...

TÄNKER PÅ DIG: Från våran avskedskonsert i Maj -82. Trötta var vi, fulla var vi och osams var vi, men en helt otrolig konsert var det... fråga någon som var där... det är lite svårt att förklara.

SPATSIBA: Spelades in som våran sista singel men mastertejpen har klantats bort. Vi får nöja oss med live-versionen, tyvärr.

JAG VILL DÖ: Sista låten från sista konserten - det passade så bra med just den här låten den där dagen just då.

Johan Johansson

TILLBAKA

Email: ac_psykad@hotmail.com