Okul formaları kottan olsun


İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Moda ve Desinatörlük Yüksekokulu tarafından, yedi devlet okulunda bin öğrenci ve veli üzerinde yapılan bir anket sonucunda, ilköğretim okullarında, kot kumaşından yapılan ve hem kızlar hem de erkekler tarafından giyilebilen, boy ve en değişiklikleri yapılabilen tunik ilepantolondan oluşan iki parçalı forma tasarlandı.

İEÜ Moda ve Desinatörlük Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Ercan, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, ``İlköğretim Okullarında Kullanılan Formalar ve Giyim Konforu`` konulu bir araştırma yapıldığını belirtti.

Ercan, gerek velilerin gerekse öğrencilerin, mevcut okul formalarından memnun olmadıklarının saptandığını açıklayarak, anket sonunda elde edilen veriler ışığında ilköğretim öğrencileri için yeni stil ve kumaş özelliklerine sahip bir forma önerisi getirdiğini kaydetti.

Ercan, bir giysinin amaca yönelik olabilmesi için çocuk anatomik ve mekanik yapısının iyi bilinmesi gerektiğine işaret ederek, yeni modelin özellikleri hakkında şu bilgiyi verdi:

``Hem kızlar hem de erkekler tarafından kullanılabilen, çocuklarınbedensel gelişimine paralel olarak ailelerin terziye gitmeden boy, en değişimleri yapabilmesine imkan sağlayan, yaz ve kış aylarında kullanılabilen tunik ve pantolondan oluşan iki parçalı bir forma tasarlandı. Çocukların kendi başlarına giyip çıkarabilecekleri tarzda olan bu forma, çok fazla parçayı da içermemekte.``

Bu forma stili için önerilen kumaş malzemesinin mavi denim (kot kumaşı) olduğunu anlatan Ercan, denimin bakım kolaylığının, konforlu, sağlam ve ucuz olmasının yanında gençlerin oldukça severek giydiği birkumaş türü olduğunu anımsattı.

Doç. Dr. Emine Ercan, çocukların fiziksel değişimi ve boylarının uzamasıyla ortaya çıkacak sorunun, pantolon paçalarında ve tunik etek altında yer alan britlerle kolaylıkla aşılabileceğini bildirerek, pantolonlardaki kapaklı ceplerin öğrencilerin para, kimlik gibi sürekli yanlarında bulunması gereken eşyayı taşımaları için yeterli büyüklükte ve kapaklı olarak tasarlandığını söyledi.


RAHAT GİYSİNİN DİKKATİN YOĞUNLAŞMASINA ETKİSİ


Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eyüp Sabri Ercan da, ilköğretim öğrencisi çocukların, rahat giysi içinde olmalarının, dikkatlerini yoğunlaştırmaları üzerinde olumlu etkisi bulunduğunu kaydetti.

Eyüp Sabri Ercan, mevcut formalar içerisindeki, kravat, yelek, ceket, etek, fular gibi aksesuarların dikkatin dağılmasına neden olabileceğini belirterek, oyun çağından henüz çıkmamış öğrencilerin kendilerini rahat giysiler içnde daha güvende hissedebilecekleri üzerinde durdu.

Ercan, şunları söyledi:

``Kız çocukların tam kavrayamadıkları cinsellikleri ilgili olarak eteklerinin açılması sonucu alay ve eleştirilerle karşı karşıya kalmaları ruh sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu da kızlarda girişimcilik yerine çekinme, utanma duygularını artırabilir. Hatta bu durum kızların ilerideki cinsel yaşamlarına ket vurucu etki yapabilir.``