Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!


Isten hozott...


Kapcsolások

Lappföldi képek, 2002

A Pallas-Ounastunturi Nemzeti Park

Természetjárás Finnországban

Suomen latu - a finn turistautak rendszere

Angelfire webszerver

Gálfi István honlapján

SZEGÉNY GAZDAGOK
( Lappföldi barangolások )

 István Lappföldön - kattints ide! Mint egy megbolydult hangyaboly olyanná vált az emberiség. A legfőbb cél ebben a földi életben a meggazdagodás lett, bebiztosítani magunkat, hogy "legyen amit a tejbe aprítani öreg korunkban".

Ez mondjuk rendben is volna, hogyha közbe-közbe megpihennénk, kilazítanánk, meghallgatnánk másokat is, fölfigyelnénk a NAGY TERMÉSZETRE, amely oly bőkezűen tudja osztogatni az ajándékokat és a figyelmeztetéseket egyaránt.

Mert a hosszú évek során gyűjtött vagyon, órák, napok alatt a semmibe veszhet egy árvíz, villámcsapás vagy földrengés következményeként. Teljesen elfeledtük, hogy habár az emberiség egyre jobban szaporodik, az ÚR a természet marad. Tizenkét év finnországi tartózkodásom után eldöntöttük a 11 éves fiammal, hogy szeptember első hetében elhúzunk a Lappföldre.

Elterveztem, hogy a Kárpátokban 15 év alatt szerzett hegymászó-túrázó tapasztalatomból sikerül valamicskét átadnom a fiamnak mert nagyrészt kettesben leszünk. Nagy segítségemre volt az a finn csoport, akikkel utaztunk a helyszínre a Vuontisjärvi melletti Susikyröbe, a Pallas-Ounastunturi védett terület mellé.

Köztudomású a finnek természet iránti figyelmessége, de ez a kis csoport az átlagot is túlszárnyalta, bevallom volt mit tanuljunk tőlük is. Végül is a "Tunturikerho" azaz a Dombjáró kör tagjai voltak, szenvedélyes természetbarátok. Igyekeztünk az időt maximálisan kihasználni, naponta több mint 20 km-t gyalogoltunk és csak úgy "szívtuk" magunkba a csodálatos környezet nyújtotta szépségeket, talán ezért nem voltunk este soha elfáradva.

Átszeltünk mocsarakat, erdőket, fölmentünk a dombok tetejére majdnem érintésnyire a csodálkozó rénszarvasokhoz, és csak azt sajnáltuk, hogy a hét eltelt és vissza kell indulni. A természet alkotó ereje felülmúlhatatlan. Mikor mi emberek teljesen kifogyunk az ötletekből és ötven évekkel visszatérünk, hogy az akkori divatot ismét visszahozzuk addig a természet újabb és újabb változatosságokkal lep meg minket csak éppen észre kellene vennünk.

Barátaim, bárhol is éltek és utaztok a nagyvilágban, menjetek fedezzétek fel a környező természetet, gazdagodjatok élményekkel, mert ezek tárolására mégcsak telket vagy házat sem kell vásárolnotok, elkísér bárhová is mentek és még csak szállítási díjat sem kell külön fizessetek.

Amikre oly nehéz megoldást találni a mindennapi életben, azok észrevétlenül mind rendeződnek, még a plussz kilók is eltűnnek, anélkül, hogy tonnányi súlyokat mozdítanál meg. A barangolás alatt készített képek (~100 db) megtekinthetők a következő oldalon.

Kellemes barangolást, túrázást kívánunk mindenkinek, legyen az télen vagy nyáron.

Gálfi István és Gálfi Botond Emil


( Ennyien jártak már itt. )


Photos and text © István Gálfi, 2002
*  bh web design - Helsinki, Finland *