Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Huisvesting


Terrarium

De meeste vogelspinnen worden gehouden in een terrarium, dit is een glazen hok waarin de natuurlijke leefomgeving van een vogelspin of andere dieren wordt nagebootst.

Foto's van mijn terraria

De grootte van het terrarium hangt af van de soort spin en hoe groot de spin is. Als je een klein spinnetje in een groot terrarium stopt, dan is de kans groot dat hij zijn voedseldieren niet goed kan vangen. Voor bodembewonende vogelspinnen van ongeveer 6 tot 8 cm is een terrarium van 30x30x20 cm groot genoeg. Een terrarium moet niet te hoog zijn, als een vogelspin van 40 cm hoogte valt kan hij ernstig beschadigd raken. Voor een boombewonende vogelspin kunnen we een wat hoger en smaller terrarium nemen.

Een voorbeeld van een bouwsel van een Poecilotheria regalis.

Luchtverversing

Eveneens moet het terrarium voorzien zijn van een rooster dat het ventileert, maar zorg ervoor dat het niet gaat tochten.

Schuilplaatsen

In het terrarium kunnen bloempotten of andere voorwerpen dienen als schuilplaats. Het kan ook zijn dat de vogelspin een hol graaft en daar zijn schuilplaats van maakt. Als de spin veel onder de grond zit en het is niet een soort die holen graaft, dan kan er geprobeerd worden om de spin uit zijn hol te halen en op die plek een bloempot gedeeltelijk in te graven. Waarschijnlijk gaat de vogelspin nu hier inzitten en is hij beter te zien.

Verwarming

Er zijn verschillende manieren om het terrarium te verwarmen tot de ideale temperatuur (meestal tussen 23° en 27°C).
Het terrarium kan verwarmd worden doormiddel van een gloeilamp, dit geeft een goed resultaat: de warmte komt van bovenaf en er is temperatuurverschil in het terrarium. De spin kan kiezen waar het best vertoeven is.
De kamer volledig verwarmen is de meest eenvoudige oplossing. Toch is het moeilijk om (vooral 's winters) een volledige kamer tot deze ideale temperaturen te krijgen. Daarbij is het dan niet mogelijk voor de spin om in het terrarium een warmere of koudere plaats op te zoeken.
Een warmtemat kan gebruikt worden, maar niet onder het terrarium. Dit droogt de grond snel uit en een gravende spin heeft het instict om bij te hoge temperatuur diep in zijn hol te kruipen (waar het dus nog warmer is met een warmtemat). Aan de achter- of bovenzijde van het terrarium is een warmtemat een goede en economische oplossing.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in het terrarium ligt tussen de 60 en 85%. Evenals de temperatuur verschilt de luchtvochtigheid per soort.
Als we de bodem constant licht vochtig houden (even vochtig als verse aarde), en eventueel een waterbakje plaatsen, blijft de luchtvochtigheid hoog genoeg.

Bodembedekking

De bodem van het terrarium kan bestaan uit o.a. potgrond, zand en turfmolm. Zorg er wel voor dat er in de potgrond geen giftige stoffen zitten die schadelijk voor de vogelspin kunnen zijn.

Nog andere...

De wanden van het terrarium kan met kurk bedekt worden en er kunnen plantjes in geplaatst worden. Cactussen en andere stekelige planten kunnen de vogelspin beschadigen.