Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Nordens spårtrafik

 

 

 

Stockholms tunnelbana

 

Station Kungsträdgården


Stockholms tunnelbana är det viktigaste kommunikationsmedlet för de mer centrala delarna av Stockholmsregionen. unnelbanan har 100 stationer, den senaste invigdes år 1994. Av dessa 100 stationer är 47 underjordiska. De flesta, 53 stycken, är utomhus. Stockholms tunnelbana är även världens längsta konstutställning med alla olika konstverk och målningar som man främst hittar på blå linjen.

 

Station Alby

 

Linjer


Det finns idag tre stycken huvudlinjer. Linjerna trafikeras normalt med 10 minuterstrafik under dagtid. Alla linjerna möts vid T-centralen. Det är som tätast 2 minuters trafik i centrala staden där samtliga linjer passerar.

 

 

Gröna linjen


Gröna linjen är den äldsta av alla linjerna. Linjen invigdes 1950 och går idag mellan Hässelby strand - Skarpnäck, Farsta strand och Hagsätra. Gröna linjen har 49 stationer. De senaste stationerna är Bagarmossen samt Skarpnäck som invigdes 1994. Banan går främst utomhus i förorterna och i betongtunnlar i innerstan.


Röda linjen


Röda linjen invigdes 1964 och går idag mellan Fruängen / Norsborg - Ropsten / Mörby centrum.
Den senaste utbyggnaden skedde 1978 då linjen förlängdes från Tekniska högskolan till Mörby centrum. Röda linjen har 36 stationer som är byggda både under jord i bergtunnlar och utomhus.


Blå linjen


Blå linjen är den senaste tunnelbanan. Den invigdes 1975 och går idag mellan Kungsträdgården - Hjulsta / Akalla. Den senaste utbyggnaden skedde 1985 mellan Västra skogen och Rinkeby. Idag finns 20 stationer. Banan går nästan uteslutande under jord i bergtunnlar, förutom station Kista som är utomhus.

 


Station
Solna centrum

Stationer


Totalt finns det 100 stationer på de tre systemen. Vid fyra stationer kan man byta mellan linjerna: T-Centralen, Gamla Stan, Slussen samt Fridhemsplan. De underjordiska stationerna skulle kunna delas in i två huvudtyper: Bergstationer - stationer utsprängda i berg. Betongstationer - stationer gjutna i betong. Bergstationerna är så kallade grottstationer. I stort sett alla underjordiska stationer efter och under 1973 är bergstationer. Grottstationerna är utsprängda grottor i berget vars väggar och tak sprutats med en speciell sprutbetong och sedan målats i olika färger. En annat typiskt drag för dessa senare stationer är att spåren är raka längs hela plattformarna.

 


Station
Stadion i Stockholm från 1973 till vänster och station Candidplatz i Münchens tunnelbana från 1997 till höger.
 

Konstnärlig utsmyckning

 

Ett stort antal av tunnelbanans stationer har konstnärlig utsmyckning, främst stationerna på blå samt flera på röda linjen. Stockholms tunnelbana är känd utomlands för sin konst. Andra länder har numera också satsat på konst, bl.a. Tyskland. Station Candidplatz i Münchens tunnelbana är också regnbågsfärgad liksom originalet i Stockholm som är station Stadion.

 


Station Rådhuset

Stockholms framtida tunnelbana

 

Det är bestämt att Stockholms tunnelbana ska byggas ut med 19 km på fyra sträckor och med sammanlagt 9 stationer. År 2016 ska tunnelbanan börja byggas ut enligt planerna och stå klar till Arenastaden 2020 och på övriga delar som senast 2025.

 

Gula linjen Odenplan - Arenastaden
Gula linjen kommer att byggas mellan Odenplan via Hagastaden och med slutstation i Arenastaden, där bl.a. nya Friends Arena ligger. På denna nya linje blir det två nya stationer.

 

Blå linjen Kungsträdgården - Nacka Forum / Gullmarsplan & Akalla - Barkarby
Blå linjen kommer att förlängas söderut från dagens slutstation vid Kungsträdgården till Sofia på Södermalm och sedan vidare mot Nacka Forum, en annan linje kommer att gå från Sofia till Gullmarsplan och därifrån ta över dagens Gröna linje mot Hagsätra. I norr förlängs blå linjen från Akalla till ny station i Barkarbystaden och med slutstation vid Barkarby station. Blå linjen får sammanlagt sju nya stationer.

 

 

 

Stockholms tunnelbana
Transportföretag MTR
Linjer 3
Längd 110 km
Stationer 100
Turtäthet 2 min
Passagerare 310 miljoner/år
Öppnad 1950
Ström Strömskena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

World

Websites

Webmaster: Daniel 2015