Vejledning nr. 12014 af 10.november 1981

 

 

 

Vejledning vedrørende tillæggelse af

Understøttelse til ikke-pensionssikret personale

I folkekirkens tjeneste samt

Ægtefælleunderstøttelse m.v.

 

 

Ved ministeriets cirkulære af 5.februar 1981 om afholdelse af pensioner og understøttelse til afgåede kirkefunktionærer m.fl. af fællesfonden er stiftsøvrighederne bemyndiget til på ministeriets vegne at træffe afgørelse om bevilling af supplementsunderstøttelse i henhold til § 32, stk. 5, i lov om folkekirkens lønningsvæsen m.m., hvorom indstilling fremkommer 1.april 1981 eller senere. Med henblik herpå fastsættes følgende retningslinier for stiftsøvrighedens ekspedition af disse sager. Sager angående : 1) pensioner, enkepensioner og børnepensioner til tjenestemænd i folkekirken, 2) pensionslignende understøttelse til tjenestemandsansatte kirkefunktionærer og præster til hvis stilling, der er knyttet pensionsret, men som ikke opfylder betingelserne for at oppebære pension efter de sædvanlige regler, og hvor der søges om en pensionslignende understøttelse samt pensionslignende understøttelse for enker og børn efter sådanne tjenestemænd, 3) understøttelse til kirkefunktionærer som samtidig har gjort tjeneste dels i folkekirken, dels i anden offentlig styrelse ( stat, amt, kommune m.v. ), 4) understøttelse til kirkefunktionærer, som modtager vederlag i forbindelse med afståelse af entreprise vedrørende kirkegårdens gravsteder, og 5) understøttelse til afdødes fraseparerede ægtefælle, vil fortsat være at forelægge ministeriet.

 

I.                     BETINGELSER FOR AT OPPEBÆRE UNDERSTØTTELSE:

 

A.                  EGENUNDERSTØTTELSE: Egenunderstøttelse kan ydes til personer, der afgår fra folkekirkens tjeneste som følge af:

 

v      Alder – 67 år og derover – eller

v      Helbredsforårsaget utjenstdygtighed, under forudsætning af, at den pågældende har haft

1.      Beskæftigelse i folkekirken, staten eller folkeskolen efter det fyldte 30. år og før det fyldte 70 , der sammenlagt svarer til mindst 15 års fuld tjeneste.

2.      Deltids- eller sæsonbeskæftigelse – eventuelt kombineret med perioder med fuldtidsbeskæftigelse – således at den samlede beskæftigelse i folkekirken, staten eller folkeskolen i løbet af 15 sammenhængende år efter det fyldte 30. år og før det fyldte 70. år svarer til mindst 7 års fuld tjeneste.

 

 

Dersom der i de under b) nævnte tilfælde på grund af arbejdsmangel eller lignende har været mindre afbrydelser i beskæftigelsen, hvorunder den pågældende dog fortsat har stået til rådighed for folkekirken, anses kravet om sammenhængende beskæftigelse for opfyldt.

 

Såfremt beskæftigelsen efter det fyldte 30. år og inden det 70. år ophører af følge af tilskadekomst i tjenesten, ydes understøttelse uden hensyn til tjenestens varighed.

 

I sager om fratræden på grund af helbredsbetinget utjenstdygtighed er det overladt til stiftsøvrigheden at tage stilling til, hvorvidt – og i så fald hvilken – dokumentation for helbredsmangler, der skal forelægges.

 

B.                  ÆGTEFÆLLEUNDERSTØTTELSE

 

Ægtefælleunderstøttelse ydes til en kvindelig eller mandlig ægtefælle efter en person, der ved sin død oppebar egenunderstøttelse eller opfyldte betingelserne for at få tillagt en sådan under forudsætning af, at ægteskabet ikke er indgået :

 

v      1 ) på dødslejet,

v      2 ) efter at den afdøde ægtefælle var fyldt 60 år, eller

v      3 ) efter at den afdøde ægtefælle var afgået fra tjenesten.

 

Der kan alene ydes enkemandsunderstøttelse, når den kvindelige ansatte er fratrådt efter 1.april 1970 eller afgået ved døden som tjenstgørende efter dette tidspunkt.

 

Det bemærkes, at ægtefælleunderstøttelse kan oppebæres sideløbende med egenunderstøttelse.

 

Understøttelse kan ikke ydes til afdødes eventuelle fraskilte ægtefælle. Spørgsmålet om udbetaling af understøttelse til frasepareret ægtefælle forelægges ministeriet, jfr. Foran, ( side 2 ).

 

C.                 BØRNEUNDERSTØTTELSE/BØRNETILLÆG.

 

Understøttelse ydes for den understøttelsesberettigedes børn under 18 år – herunder adoptivbørn og stedbørn, der er medtaget til forsørgelse i det fælles hjem – enten som en selvstændig ydelse til forældreløse børn eller som et tillæg til egen- eller ægtefælleunderstøttelsen.

 

Det bemærkes, at understøttelsen ikke kan forlænges ud over barnets 18. år.

 

II.                   BEREGNING AF UNDERSTØTTELSE

 

a. EGENUNDERSTØTTELSE

 

Egenunderstøttelse ydes med virkning fra dagen efter tjenesteforholdets ophør eller – såfremt der ydes sygedagpenge eller arbejdsløshedsunderstøttelse – fra dagpengeperiodens eller arbejdsløshedsunderstøttelsens ophør.

 

Ved beregning af understøttelse indplaceres den pågældende i en af de nedennævnte stillingsgrupper.

 

Gruppe I . Landsbygravere, kirkegårdsarbejdere samt kirketjenere i lønramme 3-5.

 

Gruppe II . Kirketjenere i lønramme 7 og lønramme 8, gravere med gartnerisk uddannelse, kontorpersonale på assistentniveau og kordegne i lønramme 7-13 og lønramme 9-14-17, for så vidt de pågældende på afskedstidspunktet er aflønnet efter lønramme 9.

 

Gruppe III. Kordegne i lønramme 7-13, lønramme 9-14-17 og lønramme 14-17-20, for så vidt de pågældende på afskedstidspunktet er aflønnet efter lønramme 13, lønramme 14 eller lønramme 17. Kontorpersonale på overassistentniveau og kirkegårdsgartnere.

Organister i lønramme 9-14-17 og lønramme 17-23-29, for så vidt de pågældende på afskedstidspunktet er aflønnet efter lønramme 14 eller lønramme 17.

Kirkegårdsledere og –assistenter i lønramme, lønramme 18 eller lønramme 19 .

Gruppe IV : Kordegne i lønramme 14-17-20, for så vidt de pågældende på afskedstidspunktet er aflønnet efter lønramme 20 eller højere.

Organister i lønramme 17-23-29 eller højere, for så vidt de pågældende på afskedstidspunktet er aflønnet efter lønramme 20 eller højere.

Kirkegårdsledere og –assistenter i lønramme 20 eller højere.

 

 

Egenunderstøttelsen fastsættes til det for vedkommende gruppe gældende grundbeløb. Grundbeløbet varierer for de enkelte grupper efter det antal tjenesteår, hvori den pågældende har været heltidsbeskæftiget. Deltidsbeskæftigelse omregnes til heltidsbeskægtigelse.

 

Eksempel : En graver uden faglig uddannelse som gartner er født 1.juli 1912 og fratræder 30.juni 1981. Han har været ansat i folkekirken 1.juli 1942 – 1.juli 1952 med en beskæftigelsesgrad på ca. 60 % af fuldtidsbeskæftigelse og resten af ansættelsesperioden i folkekirken med 80 % beskæftigelsesgrad. Understøttelsesberettigende tjenested beregnes som :

60 % af tiden 1.juli 1942 – 1.juli 1952 = 6 år

80 % af tiden 1.juli 1952 – 1.juli 1981 = 23 år

                    ___________

 

                    i alt  29 år

 

Understøttelse : Gruppe I – 29 år – 4.593,12 kr. ( + dyrtidstillæg ).

 

Egenunderstøttelsernes grundbeløb ved de forskellige tjenesteår i de 4 grupper kan aflæses af vedlagte tabel 1 .

 

For deltidsansat personale, hvis beskæftigelse i folkekirken i en sammenhængende periode på 15 år efter det fyldte 30. år omregnet til fuld tid udgør mellem 7 og 15 år, fastsættes understøttelsen til det mindste grundbeløb ( satsen ud for 15 tjenesteår ) for den gruppe, hvori den pågældende er indplaceret.

 

Det samme er tilfældet, såfremt den pågældende er afgået fra stillingen som følge af tilskadekomst i tjenesten uden at have opnået en samlet beskæftigelse på 15 år efter det fyldte 30 år.

 

Ved beregning af understøttelse til organister i København, der før 1969 var aflønnet efter I-honorarklasse ( grundbeløb 4.800 kr. årlig ) eller II-honorarklasse ( grundbeløb 5.400 kr. årlig ), lægges en beskæftigelsesgrad på henholdsvis 60 % og 80 % af fuld beskæftigelse til grund.

 

For personer, som forud for deres ansættelse i folkekirken har gjort tjeneste i staten og folkeskolen, kan denne tjeneste medregnes ved beregning af den samlede beskæftigelse.

 

 

B. ÆGTEFÆLLEUNDERSTØTTELSE.

 

Ægtefælleunderstøttelse ydes med 2/3 af den tilsvarende egenunderstøttelse, jfr. Tabel II, med virkning fra dagen efter dødsfaldet eller – såfremt der ydes efterindtægt til den efterlevende ægtefælle – fra efterindtægtsperiodens udløb.

 

Oppebar afdøde understøttelse, ydes der den efterlevende ægtefælle 3 måneders efterindtægt af egenunderstøttelsen.

 

C. BØRNEUNDERSTØTTELSE/BØRNETILLÆG

 

Børneunderstøttelse ydes med virkning fra dagen efter dødsfaldet eller – såfremt der ydes efterindtægt – fra efterindtægtsperiodens udløb med følgende beløb :

 

Børnetillæg til egen- eller ægtefælleunderstøttelse årlig kr. 1940,40 pr. barn.

 

Understøttelse til forældreløse børn årlig kr. 3880,80 pr. barn.

 

Oppebar afdøde egenunderstøttelse, og efterlader den pågældende sig ikke ægtefælle, er hans ( hendes ) børn berettigede til 3 måneders efterindtægt af egenunderstøttelsen.

 

III.                  Regulering.

 

Samtlige understøttelser dyrtidsreguleres efter tilsvarende retningslinjer som gælder tjenestemandspensioner, jfr. Tjenestemandspensionslovens § 27 , stk. 1 .

 

Dyrtidstillæggets størrelse fremgår af kirkeministeriets cirkulæreskrivelse om regulering af kirkefunktionærers lønninger m.v., senest af 30.september 1981.

 

Der foretages ikke samordningsfradrag i understøttelser.

 

OPSAT UNDERSTØTTELSE:

 

Der ydes opsat understøttelse til ansatte i folkekirken, som fratræder deres stilling i alderen 60-66 år for at overgå til at modtage efterløn, efter følgende retningslinier:

 

1.      Opsat understøttelse kan tillægges personer i alderen 60-66 år, der fratræder deres stilling i folkekirken for at modtage efterløn i henhold til reglerne i lov nr. 555 af 15.november 1978, og som på fratrædelsestidspunktet har udført fuld tjeneste i mindst 15 år efter det fyldte 30.år eller har udført tjeneste som deltids- og sæsonbeskæftigelse i løbet af 15 år efter det fyldte 30.år i et omfang, der svarer til mellem 7 og 15 års fuld tjeneste.

2.      Opsat understøttelse fastsættes efter de i II A i nærværende vejledning anførte regler vedrørende tillæggelse af egenunderstøttelse, således at understøttelsens grundbeløb beregnes ud fra den sats, der gælder for vedkommende stillingstype, og på grundlag af den pågældendes samlede beskæftigelse efter det fyldte 30.år og indtil fratrædelsestidspunktet.

3.      Opsat understøttelse udbetales fra den 1. i måneden efter det fyldte 67. år.

 

Såfremt retten til at modtage efterløn ophører forud for 67 års alderen som følge af, at den pågældende modtager ydelser efter lov om folkepension, lov om invalidepension eller lov om pension til enker m.fl., udbetales opsat understøttelse dog fra det tidspunkt, da sådan ydelse kommer til udbetaling.

 

Når opsat understøttelse kommer til udbetaling, kan der ydes børnetillæg for børn under 18 år efter reglerne i nærværende vejledning II C.

 

4.      Når en person, der har fået tillagt opsat understøttelse, afgår ved døden, kan der under forudsætning af, at ægteskabet ikke var indgået, efter at den afdøde ægtefælle var fyldt 60 år, til den efterlevende ægtefælle ydes understøttelse med 2/3 af det opsatte understøttelsesbeløb samt børnetillæg efter reglerne i II C.

 

Endvidere kan der yder børneunderstøttelse efter nævnte regler til efterlevende forældreløse børn af en person, der havde fået tillagt opsat understøttelse.

 

Ægtefælleunderstøttelse med eventuelt børnetillæg og understøttelse til forældreløse børn udbetales med virkning fra den 1. i måneden efter dødsfaldet.

 

5.      Opsatte understøttelser dyrtidsreguleres, når de kommer til udbetaling, på samme måde som understøttelser i øvrigt.

 

6.      Meddelelse om den opsatte understøttelses beregning og udbetalingstidspunkt gives den pågældende.

 

V.                  EKSPEDITION

 

Ansøgning om understøttelse skal være ledsaget af menighedsrådets og provstiudvalgets bemærkninger. Ansøgning skal indeholde :

 

1.      Oplysninger om pågældendes alder – dokumenteret ved fødsels- og/eller dåbsattest – samt CPR nr.

 

2.      Oplysning om eventuelle børn under 18 år – dokumenteret ved fødsels- og/eller dåbsattest – samt CPR nr.

 

3.      Oplysninger om, hvornår den pågældende har tiltrådt sin stilling, og hvornår den pågældende fratræder.

 

4.      Oplysninger om tjenestens omfang beregnet i forhold til 40 timer ugentlig.

 

5.      Oplysninger om årsagen til, at den pågældende fratræder i de tilfælde, hvor fratrædelsen sker før det fyldte 67. år ( og der ikke er tale om omsøgning om opsat understøttelse ).

 

6.      Oplysninger om den understøttelsesberettigedes adresse samt oplysning om, til hvilken bank- eller sparekassekonto den pågældende understøttelse skal anvises.

 

 

Ansøgning om ægtefælleunderstøttelse må endvidere ledsages af vielsesattest og eventuelle fødsels- og dåbsattester for børn under 18 år.

 

Ved ansøgning om opsat understøttelse skal der være vedlagt dokumentation for medlemskab af en arbejdsløshedskasse.

 

I den skrivelse, hvorved stiftsøvrigheden bevilger en understøttelse, må klart angives :

 

 

 

 

 

 

Understøttelser afholdes indtil 31.december 1981 af vedkommende kirkekasse og derefter af fællesfonden. Genparter af understøttelsesberegninger for tiden efter 1.januar 1982 må derfor tilsendes stiftskassereren med anmodning om udbetaling samt rigsrevisionen.

 

P.M.V

 

E.B.

 

J.Gjerlev

 

Eksp.sekr.

 

( Tabeller til vejledningen ikke medtaget her )