Cirkulærskrivelse nr. 42 af 15.april 1986

 

 

Cirkulærskrivelse om forældremyndighed

 

( Til ministerialbogsførere i folkekirken og de

anerkendte trossamfund )

 

Med virkning fra den 1.januar 1986 er bestemmelserne om forældremyndighed og værgemål ændret, jfr. kapitel 2 og 3 i myndighedsloven ( lovbekendtgørelse nr. 443 af 3.oktober 1985 ). Forældremyndigheden er blevet primær i forhold til værgemålet, og der er nu givet adgang for forældre til at aftale fælles forældremyndighed og deres børn.

 

Forældremyndighed

Børn og unge under 18 år er under forældremyndighed, medmindre de har indgået ægteskab.

 

Indehavere af forældremyndighed

a) Er forældrene gift med hinanden ved barnets fødsel, eller indgår de senere ægteskab, har de fælles forældremyndighed.

b) Er forældrene separeret ved barnets fødsel, har moderen forældremyndigheden alene, medmindre samlivet mellem forældrene genoptages.

c) Er forældrene ikke gift med hinanden, har moderen forældremyndigheden alene.

d) Af adoptionslovens § 16, stk. 1 og 2, følger, at de almindelige regler om forældremyndighed også gælder for adoptivbørn. Et ægtepar, der har adopteret et barn, har således fælles forældremyndighed.

 

_______

 

De to væsentlig ændringer, der er gennemført ved loven, er følgende :

 

  1. Aftale om fælles forældremyndighed

Forældre, der ikke er gift med hinanden eller er separeret, kan med statsamtets godkendelse aftale, at de skal have fælles forældremyndighed.

Det må antages særligt at være ugifte, samlevende forældre, der ønsker at gøre brug af denne bestemmelse.

Justitsministeriet har udarbejdet en særlig blanket til brug for forældre, der indgår aftale om fælles forældremyndighed.

 

  1. Separation og skilsmisse

Ved separation og skilsmisse kan forældrene med statsamtets eller rettens godkendelse aftale enten

 

a) at de fortsat skal have fælles forældremyndighed, eller

b) at en af dem skal have forældremyndigheden alene.

Er forældrene uenige, træffer retten afgørelse om, hvem af dem der skal have forældremyndigheden alene.

_______

 

      Ophør af fælles forældremyndighed

Lever forældre, der har fælles forældremyndighed, ikke sammen, kan enhver af dem kræve, at den fælles forældremyndighed skal ophøre. Dette gælder uanset, om forældrene er gift med hinanden, eller om den fælles forældremyndighed beror på aftale, jfr. pkt. 1 og 2.

 

Forældrene kan med statsamtets godkendelse aftale, hvem af dem der skal have forældremyndigheden alene. Er forældrene uenige, træffer retten afgørelse herom.

 

        Forældremyndigheden efter dødsfald

a) Har forældrene fælles forældremyndighed, og dør den ene, forbliver forældremyndigheden hos den anden. Dette gælder også, hvor den fælles forældremyndighed beror på aftale, jfr. pkt. 1 og 2. Bor barnet ved dødsfaldet ikke hos den efterlevende, kan statsamtet dog efter anmodning derom bestemme, at en anden/andre skal have forældremyndigheden.

b) Har en af forældrene forældremyndigheden alene, og dør denne, er det overladt til statsamtet at træffe bestemmelse om, hvem der skal have forældremyndigheden ( og dermed også værgemålet ). Lever den anden af forældrene, skal en anmodning fra denne om at få forældremyndigheden tillagt dog normalt imødekommes.

 

___________

 

Forudsættes der ved behandlingen af en sag kendskab til, hvem der er indehaver af forældremyndigheden, er ministerialbogsføreren berettiget til at kræve de nødvendige oplysninger herom.

Er det oplyst, at der foreligger aftale eller afgørelse, hvorefter en af forældrene har forældremyndigheden alene, kan ministerialbogsføreren begære aftalen/afgørelse eller en kopi af denne forevist.

Derimod er dokumentation ikke påkrævet i tilfælde, hvor det er oplyst, at der er aftalt fælles forældremyndighed, idet en anmeldelse vedrørende barnet i så fald skal underskrives af begge forældre.

 

 Kirkeministeriet