Cirkulære nr. 11485 af 15.februar 2000

 

 

Cirkulære om løn- og ansættelsesvilkår for sognemedhjælpere

 

 

Kap. 1 Indledning

 

Som en del af overenskomstresultatet i foråret 1999 blev Foreningen af sognemedhjælpere i Danmark anerkendt som forhandlingsberettiget organisation for sognemedhjælpere. Det blev i den forbindelse besluttet, at Kirkeministeriet skulle udarbejde generelle bestemmelser om løn- og ansættelsesvilkår efter forhandling med foreningen. Parterne var enige om at tage udgangspunkt i CO II-fællesoverenskomstens bestemmelser om generelle ansættelsesvilkår.

 

Som et resultat af forhandlingerne med Foreningen af Sognemedhjælpere i Danmark har ministeriet fastsat følgende regler om løn- og ansættelsesvilkår for stillinger som sognemedhjælper.

 

Ansættelse finder sted på cirkulærebestemte vilkår.

 

Cirkulæret medfører ingen ændringer i allerede eksisterende ansættelsesforhold som sognemedhjælper.

 

I øvrigt henvises der til reglerne i Kirkeministeriets cirkulære af 20.december 1997 om løn- og ansættelsesvilkår for kirke- og kirkegårdsfunktionærer.

 

Kap. 2. Cirkulærets anvendelsesområde.

 

§ 1. Cirkulæret finder anvendelse ved ansættelse i stillinger som sognemedhjælper i folkekirken med en beskæftigelse på mindst 15 timer om ugen.

 

 

Kap. 3. Oprettelse og ændring af stillinger, løn, tillæg mv.

 

_

 

Oprettelse og ændring af stillinger.

 

§ 2. Oprettelse af nye stillinger som sognemedhjælper og ændring af allerede oprettede stillinger som sognemedhjælper foretages af menighedsrådet efter forhandling med Foreningen af Sognemedhjælpere i Danmark.

_

 

Løn.

 

§ 3. Sognemedhjælpere, der har folkeskoleeksamen, studentereksamen, HF-eksamen, højere handelseksamen (HH) eller lignende ikke-videregående uddannelse, aflønnes efter lønramme 5-6 for tjenestemænd.

 

Stk. 2. Sognemedhjælpere, der har en kort videregående uddannelse, aflønnes efter lønramme 9-13 for tjenestemænd.

 

Stk. 3. Sognemedhjælpere, der har en mellemlang videregående uddannelse, aflønnes efter lønramme 14-17-20 for tjenestemænd.

 

Stk. 4. Sognemedhjælpere, der har en lang videregående uddannelse, aflønnes efter lønramme 16-21-29-31 for tjenestemænd.

_

 

Lønindplacering og lønanciennitet.

 

§ 4. Lønindplacering foretages af stiftøvrigheden.

 

Stk. 2. Lønnen inklusive tillæg udbetales månedsvis bagud.

 

§ 5. Lønanciennitet for sognemedhjælpere fastsættes efter bestemmelserne i Kirkeministeriets cirkulære af 19.juni 1996 om lønanciennitet m.v. for tjenestemands- og tjenestemandslignende ansatte kirke- og kirkegårdsfunktionærer.

 

Stk. 2. Sognemedhjælpere henføres til aflønning på det nærmest højere løntrin inden for lønrammen efter opnået 2 års lønanciennitet.

_

 

Rådighedstillæg.

 

§ 6. Sognemedhjælpere er berettiget til rådighedstillæg for forskudt arbejdstid og tjeneste på helligdage og lørdag-søndag.

 

§ 7. Rådighedstillæg tillægges en sognemedhjælperstilling af menighedsrådet efter forhandling med Foreningen af Sognemedhjælpere i Danmark. Rådighedstillæg udbetales fra den 1.marts 2000 og indtil videre med følgende årlige grundbeløb :

 

Stillingens indplacering :                                                Grundbeløb pr. 1.oktober 1997

 

Lønramme 5-6                                                                                     13.700 kr.

 

Lønramme 9-13                                                                                   15.000 kr.

 

Lønramme 14-17-20                                                                            18.800 kr.

 

Lønramme 16-21-29-31                                                                      22.000 kr.

 

_

 

Kvalifikations- og funktionstillæg.

 

§ 8. Sognemedhjælpere kan på grundlag af faglige, personlige og/eller sociale kvalifikationer tillægges et kvalifikationstillæg.

 

Stk. 2. Sognemedhjælpere kan på grundlag af varetagelse af særlige, ekstraordinære arbejdsopgaver tillægges et funktionstillæg.

 

Stk. 3. Kvalifikations- og/eller funktionstillæg tillægges en sognemedhjælper af menighedsrådet efter forhandling med Foreningen af Sognemedhjælpere i Danmark.

 

Kap. 4. Ansættelse.

 

Ansættelse.

 

§ 9. Ansættelse foretages af menighedsrådet i det sogn, hvor sognemedhjælperen skal arbejde. Skal sognemedhjælperen arbejde i mere end ét sogn, foretages ansættelsen i fællesskab af menighedsrådene inden for ansættelsesområdet.

 

Stk. 2. Ansættelse finder sted på cirkulærebestemte vilkår.

 

§ 10. Menighedsrådet skal underrette sognemedhjælperen om vilkårene for ansættelsesforholdet i overensstemmelse med reglerne i Kirkeministeriets vejledning af 24.februar 1994 om arbejdsgiverens pligt til at underrette arbejdstageren om vilkårene i ansættelsesforholdet.

_

 

Prøvetid.

 

§ 11. Der kan ved første ansættelse i folkekirken aftales prøvetid.

 

Stk. 2. Aftales en prøvetid på over 3 måneder, gælder almindeligt opsigelsesvarsel.

_

 

Opslag og ansøgningsfrist.

 

§ 12. Ledige stillinger besættes efter opslag i overensstemmelse med Kirkeministeriets cirkulære af 30.juni 1983 om fremgangsmåden ved ansættelse i stillinger som kirke- og kirkegårdsfunktionær med tjenestemandsvilkår eller tjenestemandslignende vilkår.

 

Stk. 2. Opslag skal bekendtgøres på en sådan måde, at det kommer til kundskab for den størst mulige kreds af eventuelle ansøgere til stillingen. Opslag bør optages i uge- eller dagspressen og i fagblade.

 

Stk. 3. Opslaget skal indeholde angivelse af stillingsbeskrivelse, tjenestested, stillingens indplacering, antal ugentlige arbejdstimer, hvis stillingen ikke er en fuldtidsstilling samt angivelse af særlige kvalifikations- og uddannelseskrav, som stilles til ansøgerne. Endvidere skal opslaget indeholde oplysning om ansøgningsfristen og om, hvortil ansøgninger skal sendes, og hvor stillingens regulativ kan rekvireres.

 

§ 13. Ansøgningsfristen skal normalt være mindst 21 dage.

 

Kap. 5. Øvrige ansættelsesvilkår.

_

 

Befordringsgodtgørelse mv.

 

§ 14. Der ydes time- og dagpenge samt befordringsgodtgørelse på tjenesterejser efter de for statens tjenestemænds gældende regler.

_

 

Telefongodtgørelse.

 

§ 15. Menighedsrådet kan bevilge sognemedhjælpere telefongodtgørelse efter reglerne i Finansministeriets cirkulære af 10.juli 1995 om telefongodtgørelse og tjenestetelefoner.

_

 

Jubilæumsgratiale.

 

§ 16. Sognemedhjælpere er berettiget til jubilæumsgratiale efter reglerne i Kirkeministeriets cirkulære af 9.februar 1990 om jubilæumsgratiale til personale i folkekirkens tjeneste.

_

 

Regulativ.

 

§ 17. Sognemedhjælperes tjenestepligter fastsættes i et regulativ, jf. Kirkeministeriets cirkulære af 15.september 1981 om udfærdigelse af regulativ for de ved kirker og kirkegårde ansatte.

_

 

Arbejdstid.

 

§ 18. Der er ikke for sognemedhjælpere fastsat nogen højeste tjenestetid, og der vil derfor ikke kunne ydes betaling for overarbejde. Tjenesten bør tilrettelægges således, at den holdes inden for normal ugentlig arbejdstid ( p.t. 37 timer pr. uge. )

 

Stk. 2. Hvis sognemedhjælpere er ansat på deltid, må tjenesten tilrettelægges inden for denne.

_

 

Ferie.

 

§ 19. Der ydes ferie efter reglerne i aftale af 2.september 1997 mellem Finansministeriet og Statsansattes Kartel, Statstjenestemændenes Centralorganisation II, Akademikernes Centralorganisation, Lærernes Centralorganisation og Overenskomstansattes Centralorganisation om ferie.

 

Stk. 2. Sognemedhjælpere har ret til ferie med løn samt en særlig feriegodtgørelse på 1½ % .

 

Stk. 3. Sognemedhjælpere er omfattet af aftale af 20.september 1999 mellem Finansministeriet og Statsansattes Kartel, Statstjenestemændenes Centralorganisation II, Akademikernes Centralorganisation, Lærernes Centralorganisation og Overenskomstansattes Centralorganisation om særlige feriedage, jf. dog § 46.

_

 

Fridage og friweekends.

 

§ 20. Sognemedhjælpere, der i regulativet er forpligtet til at udføre tjeneste lørdag-søndag, er berettiget til en fast ugentlig fridag, som fastsættes i stillingens regulativ samt for fuldtidsansatte 6 friweekends årligt.

 

Stk. 2. Såfremt sognemedhjælperen er ansat på deltid, udgør det ham/hende tilkommende antal friweekends:

 

Fra og med 26 timer om ugen op til 37 timer om ugen:                      5 friweekends

 

Fra og med 18,5 timer om ugen og op til 26 timer om ugen:              4 friweekends

 

Fra og med 15 timer om ugen og op til 18,5 timer om ugen:              3 friweekends

 

Stk. 3. Hvis en fridag undtagelsesvis må inddrages, erstattes den snarest med en anden fridag. Såfremt en mistet fridag ikke er erstattet med en anden fridag inden udløbet af den følgende kalendermåned, ydes godtgørelse for den på fridagen præsterede tjeneste efter reglerne om godtgørelse for mistede fridage til statens tjenestemænd, dog mindst for 6 timers tjeneste.

 

Stk. 4. Hvis en friweekend undtagelsesvis må inddrages, erstattes den snarest med en anden friweekend. Såfremt en mistet friweekend ikke er erstattet med en anden friweekend inden udgangen af kalenderåret, ydes godtgørelse for den på fridagene præsterede tjeneste efter reglerne om godtgørelse for mistede fridage til statens tjenestemænd, dog mindst for 6 timers tjeneste for hver fridag.

_

 

Graviditet, barsel og adoption.

 

§ 21. Sognemedhjælpere er omfattet af reglerne i aftale af 11.juni 1999 mellem Finansministeriet og centralorganisationerne om barsel, adoption og omsorgsdage.

 

Stk. 2. Sognemedhjælpere er berettiget til at oppebære løn under graviditet, omsorgsdage, barsel og adoption på linie med de til enhver tid gældende regler for tjenestemænd.

_

 

Sygdom.

 

§ 22. Der ydes den ansatte fuld løn under sygdom, herunder fravær på grund af tilskadekomst i tjenesten.

 

§ 23. Når en sognemedhjælper har været syg i længere tid, skal menighedsrådet tage skridt til at undersøge, om sognemedhjælperen kan forventes at genoptage sit arbejde.

_

 

Tjenestefrihed.

 

§ 24. Menighedsrådet kan bevilge en sognemedhjælper tjenestefrihed uden løn, når det ikke strider mod menighedsrådets interesser.

 

Stk. 2. Det er menighedsrådets ansvar, at der er en stilling ledig til den når pågældende ved tjenestefrihedens ophør.

 

§ 25. Menighedsrådet kan give en sognemedhjælper hel eller delvis tjenestefrihed med løn til pasning af et sygt barn, når:

 

          Det er barnets første sygedag,

          hensynet til barnets forhold gør dette nødvendigt,

          forholdene på tjenestestedet tillader det,

          barnet er under 18 år og

          barnet er hjemmeværende.

 

Fraværet noteres på den liste, der føres om de ansattes sygefravær.

 

Stk. 2. Tjenestefrihed med løn kan i øvrigt bevilges af menighedsrådet efter de herom gældende regler.

_

 

Medarbejdermøder.

 

§ 26. Sognemedhjælpere har ret til at deltage i medarbejdermøder i overensstemmelse med reglerne i Kirkeministeriets bekendtgørelse nr. 1021 af 13.december 1994 om medarbejdermøder i folkekirken og om valg af medarbejderrepræsentant i menighedsrådene.

 

Stk. 2. Den tid, der medgår til deltagelse i medarbejdermødet, medregnes som arbejdstid.

_

 

Efteruddannelse.

 

§ 27. Sognemedhjælpere er pligtige til at efteruddanne sig.

 

Stk. 2. Udgifterne ved beordret efteruddannelse betales af kirkens kasse.

 

Stk. 3. Til sognemedhjælperes deltagelse i faglige kurser, kan der ydes tilskud af menighedsrådet efter gældende regler.

_

 

Kontor m.v.

 

§ 28. Menighedsrådet kan stille kontorlokale til rådighed for sognemedhjælperen.

_

 

§ 29. Menighedsrådet fører tilsyn med sognemedhjælperens arbejde, idet sognemedhjælperen tillige i sin undervisningsmæssige og forkyndelsesmæssige virksomhed og ved udøvelsen af sjælesorg er undergivet tilsyn af en af biskoppen udpeget præst.

_

 

Tillidsmandsordning.

 

§ 30. Tillidsmænd for sognemedhjælpere vælges og fungerer efter samme regler, som gælder for kordegnes og organisters tillidsmænd, jf. Kirkeministeriets cirkulærer af 1.april 1995 om en tillidsmandordning for tjenestemands- og tjenestemandslignende ansatte kordegne og organister i folkekirken.

 

6. Afsked.

 

§ 31. Reglerne i Kirkeministeriets cirkulære af 28.december 1979 om opsigelsesvarsler m.m. for kirke- og kirkegårdsfunktionærer, der er ansat på tjenestemandslignende vilkår, finder tilsvarende anvendelse på sognemedhjælpere med de fravigelser, der følger af reglerne nedenfor i dette cirkulære.

 

Stk. 2. Afsked meddeles af menighedsrådet i det sogn, hvor sognemedhjælperen er ansat. Er sognemedhjælperen ansat i mere end ét sogn, foretages afskedigelsen i fællesskab af menighedsrådene inden for ansættelsesområdet.

_

 

Uansøgt afsked.

 

Afskedsgrunde.

 

§ 32. Alder.Menighedsrådet skal meddele sognemedhjælperen afsked med det ifølge § 33 gældende varsel til fratræden ved udløbet af den måned, hvori sognemedhjælperen fylder 70 år.

 

Stk. 2. Sygdom. Afsked af en sognemedhjælper skal finde sted, såfremt han varigt eller for længere tid på grund af sygdom eller svagelighed bliver ude af stand til at varetage sin stilling.

 

Stk. 3. Disciplinær afsked. Såfremt sognemedhjælperen gør sig skyldig i tjenesteforseelse kan der være grundlag for afsked.

 

Stk. 4. Diskretionær afsked. Afsked af en sognemedhjælper kan finde sted efter et skøn fra menighedsrådets side. Menighedsrådet kan dog kun inddrage lovlige og saglige hensyn i beslutningsgrundlaget. En diskretionær afsked kan være begrundet i sognemedhjælperens forhold eller i generelle forhold ved kirken. Der kan typisk ske diskretionær afsked, hvis sognemedhjælperen findes uegnet til at bestride stillingen, eller hvis der består samarbejdsvanskeligheder. Opmærksomheden henledes på Kirkeministeriets vejledning af 21.maj 1999 om de forhandlingsregler, der gælder for tjenestemænd m.fl. ved folkekirkens kirker og kirkegårde.

_

 

Varsel.

 

§ 33. Opsigelsesvarslet fra menighedsrådets side er følgende:

 

a) Såfremt fratrædelse skal ske i de første 6 måneder efter ansættelse i den pågældende stilling : 1 måneds varsel til den 1. i en måned.

b) Såfremt fratrædelse skal ske efter 6 måneders ansættelse i den pågældende stilling : 3 måneders varsel til den 1. i en måned.

c) Opsigelsesvarslet forhøjes med 1 måned for hvert 3. ansættelsesår i den pågældende stilling, dog højst til 6 måneder.

 

Stk. 2. Er der aftalt prøvetid, er opsigelsesvarslet fra menighedsrådets i denne periode 14 dag, se dog § 11, stk. 2.

_

 

Fratrædelsesgodtgørelse.

 

§ 34. En sognemedhjælper, der afskediges uansøgt, er berettiget til en fratrædelsesgodtgørelse på 1, 2 eller 3 måneders løn, såfremt den pågældende har været beskæftiget i den pågældende stilling uafbrudt de seneste henholdsvis 12, 15 og 18 år.

 

Stk. 2. Såfremt sognemedhjælperen ved fratrædelsen vil være berettiget til understøttelse eller folkepension, skal fratrædelsesgodtgørelse ikke ydes.

 

Stk. 3. Bestemmelsen i stk. 1 finder tilsvarende anvendelse i tilfælde af uberettiget bortvisning.

_

 

Høring.

 

§ 35. Forinden opsigelse afgives af menighedsrådet, skal der med undtagelse af det i § 32, stk. 1 nævnte tilfælde gives sognemedhjælperen og CO II lejlighed til at udtale sig inden for en af menighedsrådet fastsat frist på mindst 3 uger.

_

 

Forhandling.

 

§ 36. Såfremt sognemedhjælperen har været uafbrudt beskæftiget i den pågældende stilling i mere end 8 måneder, og Foreningen af Sognemedhjælpere i Danmark skønner, at afskedigelsen ikke kan anses for rimeligt begrundet i sognemedhjælperens forhold, kan Foreningen af Sognemedhjælpere i Danmark inden for en frist af 1 måned efter opsigelsen kræve sagen forhandlet med menighedsrådet.

 

Stk. 2. Opnås der ikke ved forannævnte forhandling enighed mellem Foreningen af Sognemedhjælpere i Danmark og menighedsrådet, kan CO II inden for en frist på 1 måned efter forhandlingen begære sagen forhandlet mellem Kirkeministeriet og CO II.

_

 

Ansøgt afsked.

 

Afskedsgrunde.

 

§ 37. Ansøgning om afsked skal imødekommes og opsigelse anerkendes, for så vidt lovligt varsel er givet.

_

 

Varsel.

 

§ 38. En sognemedhjælper kan bringe ansættelsesforholdet til ophør ved opsigelse med 1 måneds varsel til fratræden den 1. i en måned. Er der aftalt prøvetid, er opsigelsesvarslet i denne periode 14 dage, se dog § 11, stk. 2.

_

 

Generelt om afskedigelsens (opsigelsens) form.

 

§ 39. Opsigelse skal afgives skriftligt og for så vidt opsigelsen afgives af menighedsrådet indeholde en saglig begrundelse for opsigelsen, der udtømmende angiver de forhold, der har ført til opsigelse. Såfremt opsigelsen er begrundet i almindelige samarbejdsproblemer, angives eksempler på disse.

 

Kap. 7. Pension, gruppelivsordning og efterindtægt.

_

 

Pensionsbidrag af løn.

 

§ 40. Der indbetales pensionsbidrag til PFA-Pension efter reglerne i Kirkeministeriets cirkulæreskrivelse af 24. juni 1991 om pensionsordning for tjenestemandslignende ansatte i folkekirken under Statstjenestemændenes Centralorganisation II ( CO II ).

_

 

Pensionsbidrag af tillæg.

 

§ 41. Det i § 7 nævnte tillæg er pensionsgivende efter samme regler, som gælder for organister og kordegne, jf. Kirkeministeriets cirkulæreskrivelse af 5.december 1997 om pensionsbidrag af visse faste tillæg til organister og kordegne.

 

Stk. 2. Hvis de i § 8 nævnte tillæg er varige, er de pensionsgivende efter samme regler, som gælder for organister og kordegne, jf. Kirkeministeriets cirkulæreskrivelse af 5.december 1997 om pensionsbidrag af visse faste tillæg til organister og kordegne.

_

 

Gruppeliv.

 

§ 42. Sognemedhjælpere er omfattet af Kirkeministeriets cirkulære af 15.januar 1999 om gruppelivsordning for visse kirke- og kirkegårdsfunktionærer, og menighedsrådet indbetaler bidrag til Forenede Gruppeliv.

_

 

Efterindtægt.

 

§ 43. Efterlader en sognemedhjælper sig ved sin død en ægtefælle, er denne berettiget til efterindtægt efter funktionærlovens regler. Retten til efterindtægt bortfalder ved skilsmisse.

 

Stk. 2. Afgår en efterindtægtsberettiget ægtefælle ved døden i efterindtægtsperioden, tilkommer efterindtægt, som ikke er udbetalt ved dødsfaldet, sognemedhjælperens eventuelle børn under 18 år.

 

Stk. 3. Efterlader en sognemedhjælper sig ikke ægtefælle, men børn under 18 år, er disse berettigede til efterindtægt.

 

Stk. 4. Retten til efterindtægt omfatter et tidsrum af 1, 2 eller 3 måneder efter dødsfaldet, når sognemedhjælperen har haft ansættelse i den pågældende stilling i henholdsvis 1, 2 eller 3 år. Efterindtægten er lønnen på tidspunktet for dødsfaldet. Lønnen i den måned, i hvilken dødsfaldet sker, medregnes ikke i efterindtægten.

 

Kap. 8. Ikrafttrædelses- og overgangsbestemmelser.

 

§ 44. Cirkulæret træder i kraft den 1.marts 2000.

 

§ 45. Sognemedhjælpere, der er ansat efter gammel ordning, kan vælge at overgå til ny ordning efter dette cirkulære første gang pr. 1.juni 2000 og herefter pr. 1.januar hvert år.

 

Stk. 2. Meddelelse til Kirkeministeriet om overgang til ny ordning efter dette cirkulære er bindende, og sognemedhjælperen kan ikke vende tilbage til gammel ordning.

 

§ 46. Ved førstegangsansættelse som sognemedhjælper efter dette cirkulære, optjenes særlige feriefridage fra ansættelsestidspunktet dog tidligst fra 1.marts 2000.

 

Stk. 2. Ved umiddelbar overgang til ansættelse som sognemedhjælper efter dette cirkulære fra et tidligere ansættelsesforhold som er omfattet af aftale af 20.september 1999 om særlige feriedage * overføres optjente, tilgodehavende ferietimer til optjeningen i det nye ansættelsesforhold. Ved umiddelbar overgang forstås, at der ikke tidsmæssigt må være en mellemliggende periode mellem to ansættelser. I modsat fald er der tale om fratræden, hvor der udbetales kontant godtgørelse.

 

_________

* tjenestemænd, tjenestemandslignende ansatte samt ansatte omfattet af overenskomst indgået på den ene side af eller efter bemyndigelse fra Finansministeriet og på den anden side af Statsansattes Kartel, Statstjenestemændenes Centralorganisation II, Akademikernes Centralorganisation, Lærernes Centralorganisation, Overenskomstansattes Centralorganisation, eller organisationer, der er tilsluttet disse.

 

_

 

Kirkeministeriet