artiklar
KAN EN SYNDIKALIST VARA SKYDDSOMBUD?


Vid ett möte för ett lag nattsorterare på Tomtebodaterminalen utsåg personalen Ingrid Andersen till skyddsombud för det skiftlaget. Det var inte så konstigt. Hon hade helt enkelt den berörda personalens förtroende. Så enkelt var det. Eller borde vara.

Ingrid är syndikalist sen många år. Det borde ju inte heller betyda nåt. Ett skyddsombud är ombud i frågor som rör arbetsmiljön för alla anställda, oberoende av facktillhörighet.

Ingrid satte igång med sin uppgift. Hon har bland annat förmått arbetsledarna att visa upp de aktuella nödutgångarna för personalen efter omflyttning, och fått grejor flyttade som felaktigt varit placerade på gula gränsdragningslinjer på golvet.

Men nu kom en diskussion igång bland personalen, huruvida en syndikalist kunde vara skyddsombud, och om hon kunde få någon utbildning. Genast kallades till ett möte för nattpersonalen, om det var SEKO eller huvudskyddsombudet själv som tog initiativet det vet vi inte, men infann sig gjorde han iallfall, huvudskyddsombudet - snabbare, sa en del, än när man tidigare velat ha dit honom i miljöfrågor - och påstod att Ingrid måste dubbelansluta sig till SEKO eller så fick man välja en annan. Han hänvisade till Arbetsmiljölagen.

Detta stämmer nu inte. Det är riktigt att det enligt arbetsmiljölagen är det lokala fack som "är eller brukar vara bunden av kollektivavtal" som har rätt att utse skyddsombud. Men för det första är detta fack inte tvungna att utse någon som är medlem hos dem. De kan lika gärna utse en som t. ex. är vald med förtroende av ett visst nattlag. För det andra är det så att om det facket inte utnyttjar sin rätt, så ska det iallafall finnas ett skyddsombud, och detta ombud har då de berörda arbetarna rätt att utse. För det tredje är det ju inte säkert att det lokala kollektivavtalsfacket finns representerat på en viss arbetsplats eller avdelning, bara för att det finns ett kollektivavtal. Även då ska det finnas ett skyddsombud, och det ska då utses av de berörda arbetarna. För det fjärde finns det gott om arbetsplatser i detta land där det inte finns något kollektivavtal alls. Också då ska det finnas skyddsombud, som då får utses av de berörda.

I samtliga fall ovan kan en syndikalist väljas till skyddsombud. Det förekommer också titt som tätt. I Stockholmstrakten finns flera syndikalistiska skyddsombud t. ex. på den nya Arlandabanan (där också SEKO har kollektivavtal).

Hur är det då med utbildningen ? "Arbetsgivare och arbetstagare svarar gemensamt för att skyddsombud får erforderlig utbildning", står det i Arbetsmiljölagen. I praktiken innebär det ofta på större arbetsplatser att facket ordnar utbildningen men arbetsgivaren betalar, åtminstone det mesta. Det finns ju inget hinder att utbilda just ett syndikalistiskt skyddsombud. Det är ju bara om SEKO av nån slags prestige vägrar släppa in denne på "sin" kurs. Och i så fall finns det ju andra möjligheter. Dels anordnar arbetarskyddsstyrelsen egna kurser, dels har SAC egna skyddsombudsutbildningar då och då. SAC har ju också egna kollektivavtal här och där.

Nu är det ju i verkligheten oftast så, att skyddsombuden i allmänhet inom SEKO inte visat sig så särdeles stridbara. Ofta sitter det folk på de posterna som är konflikträdda, eller i en position så att arbetsgivaren har någon typ av hållhake på dem. Man har helt enkelt varit slarviga när man väljer folk till en sån post, som ju faktiskt är en viktig post om den tas på allvar. Då är det väl alldeles utmärkt om en grupp arbetare utser ett skyddsombud som visat sig vara lite framåt i arbetsmiljöfrågor - alldeles oberoende av vilken organisation denne råkar vara med i.
Den som försöker sätta käppar i hjulet för detta motverkar ju inte bara ett direkt demokratiskt beslut, utan motverkar ju också ett bra arbetsmiljöarbete.

När detta skrives är det fortfarande oklart om Ingrid kommer att vara skyddsombud eller inte. Det får vi återkomma till.

Lennart Markebo


TILLBAKA TILL BREVBOMBENS HUVUDSIDA

Email: brevbomben@angelfire.com