Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

PresentS

 

3. Extra beveiligingen voor internetgebruik

Om zich veilig op het internet te kunnen begeven moet er vooral gedacht worden aan al de virussen, die tegenwoordig de ronde doen. Bijkomend is er ook nog het gevaar van de talrijke hackers, die overal op het net een mogelijk doelwit zoeken. Om zich hier tegen te kunnen wapenen kan men volgende stappen ondernemen.

Bij de installatie van het toestel wordt er standaard toegang verleend aan bepaalde personen. Om te vermijden dat eender wie toegang kan krijgen tot uw toestel is het van groot belang om de reeds aangemaakte "useraccount" te hernoemen. Standaard heeft enkel de administrator toegangsrechten tot uw toestel.  Om dit te doen gaat men als volgt te werk:

  1. Het aanmaken van een consoleroot

Kies onder het menu Start voor de optie: Run en typ "mmc" in.  Vervolgens klikt u op de enter-toets waardoor het Applicatie & Root-scherm te voorschijn komt.  Via de menu-opdracht File voert u de bewerking Add/Remove snap-in uit.  Kies voor services en voeg deze toe aan de local computer. Uw consoleroot is op deze manier aangemaakt, tijd om hem te bewaren.  Hiervoor sluit u het huidige venster waardoor u terug in het Applicatie & Console Root-scherm terechtkomt.  In het rechtergedeelte van het scherm ziet u de services staan, vervolgens dubbelklikt u op Wireless Zero Configuration.  Hier wijzigt u het opstarttype van automatisch in disabled, door dit toe te passen kan u op een eenvoudige manier deze toepassing doen stoppen: u hoeft enkel op de stop-knop te klikken.  Nu alles nog opslaan en u persoonlijke Console-Root is klaar!  Via de menu-opdracht File, save as kan u uw Console-Root een naam geven. Zet deze root onder een directory waar u hem later makkelijk terug kan vinden om hem op elk moment handig aan te kunnen passen.

  1. Beheer van de administrators

Via bovenstaande consoleroot kan men ook de administrator(s) beheren.  Deze zijn als het ware de       gevolmachtigden die de computer onbeperkt kunnen gebruiken en bewerken. Dit gaat dan weer als volgt in zijn werk.  Open de consoleroot, die we net aangemaakt hebben.  Wenst men de naam en/of het paswoord van de administrator te wijzigen, dan moet men in het menu Local Users and Groups (local) een rechtermuisklik geven op Administrator, om vervolgens een keuze te maken tussen Rename en Set Password.  De wijziging van deze naam en het bijbehorende paswoord is onontbeerlijk om zich veilig op een groot netwerk te begeven. Eénmaal dit gebeurt gewoon weer alles opslaan, de console sluiten en klaar is Kees.

Je kunt ook extra administrators aanmaken.  Extra gebruikers dus die all the way kunnen gaan met je computer.  Je maakt een nieuwe user aan, en je voegt hem vervolgens toe aan de groep Administrators, die te vinden is in de consoleroot onder groups.

  1. De extra beveiligingen.

Als u nu denkt dat u niets meer kan overkomen, dan bent u volledig mis.  Virussen schuilen in een klein hoekje, en spitse hackers (virtuele inbrekers) wachten geduldig achter hun computer tot ze de juiste weg in de jouwe vinden.  De consument staat echter niet machteloos.  Talrijke goede en minder goede programma’s staan klaar om het gevecht aan te gaan met deze pretbedervers.

Een overzichtje:

Met deze programma’s kan men zich al een heel stuk veiliger voelen.  Vergeet echter niet dat deze wereld niet stilstaat.  Virussen verspreiden zich vlotter dan er ontslagen vallen bij de Ford. Praktisch alle fabrikanten van scanners en firewalls bieden gratis updateservices aan voor een bepaalde tijd.  Raadpleeg dus regelmatig hun sites of er nieuwe downloads beschikbaar zijn.

  1. Shared Folder

Een laatste punt waarop de aandacht op moet worden gevestigd, zijn de shared folders.  Deze worden gebruikt om bestanden te delen met andere computers via het Internet of een lokaal netwerk.  Via de shared folders kunnen echter ook potentiële hackers de verschillende bestanden in deze folder raadplegen.  Door met de rechtermuis op de C-schijf te klikken, en Do Not Share This Folder aan te vinken bij Sharing & Security kan deze functie uitgeschakeld worden. In het geval u meerdere partities heeft aangemaakt, kan u deze stap het beste herhalen voor ze allemaal.

In het geval u vrijwillig een bepaalde map op uw schijf wil delen met bekenden zorg er dan ook  voor dat enkel deze mensen toegang krijgen tot deze map. In de console root, die we in het begin al hebben aangemaakt, moet u een nieuwe groep toevoegen bij de administrators. Hier zet u al de leden in, die van u toegang krijgen. Het handigste is om hen allemaal full control te geven, maar dat bepaalt u natuurlijk zelf.

Als laatste stap kan u het beste een $ voor uw gedeelde map zetten wanneer ze aangemaakt wordt. Zo kunnen anderen wel zien dat uw pc zich op het netwerk begeeft, maar zien ze de gedeelde map niet staan.

Tot slot wensen we u nog graag veel succes en hopen we dat deze beknopte uitleg u verder helpt om uw toestel op punt te stellen voor een veilige reis op het internet.

Hoofdpagina