Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

YTBÄRGARE

Denna sidan handlar om Ytbärgare i flygvapnet.I flygvapnet är alla Ytbärgare värnpliktiga, dvs att de riskerar sitt liv för 40 kronor om dagen. På de här bilderna är det omgång 971 på F-17 i Ronneby som agerar. För att bli Ytbärgare krävs en särskild sökning vid mönstringen. Sedan är det vissa krav som ska uppfyllas, såväl fysiska som psykiska. En Ytbärgare ligger inne i 11 månader och blir gruppbefäl. I utbildningen ingår, förutom själva Ytbärgarutbildningen, sjukvård och mekanikerutbildning på HKP 10 Super Puma.

Ytbärgarutbildningen delas in i tre moment. Bassängvecka, havsvecka och miljövecka. Under bassängveckan får man vattenfys och måste klara vissa prov. Bla fridykarprovet och en längddykning på minst trettio meter. Därefter går man igenom de moment som man ska genomföra under havsveckan: bärgning från flotte, dubbellyft och bärgning ur vatten. Under havsveckan så gör man alla dessa moment från helikoptern plus att man går bårvinschning från en båt och avslutar veckan med insimmet. Insimmet ären sjömil som man ska simma under 40 minuter. Under miljöveckan lär man sig sjukvård som är inriktad på helikopterverkksamheten. Bla inturbation, infussion och injektion. Det viktigaste är dock HLR eftersom man oftast är först på plats vid en olycka och då det gäller att handla snabbt. Om Ni har frågor om Ytbärgartjänsten, så är Ni välkomna att skriva.

Här är Ytbärgarna omg 971. Från vänster: Niklas Eliasson, Carl-Johan Granath, Per Kjellberg, Magnus Olander, Ola Hanssonoch Stefan Krona

Tillbaka till huvudsidan

Gå till F-17´s hemsida

3:e divisionen