Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Zoekmachine-optimalisatie Nederland

Home   -   seo-bedrijven  

Zoekmachineoptimalisatie

Zoekmachineoptimalisatie (Engels: search engine optimization of SEO) is een onderdeel van zoekmachinemarketing en kan worden gedefinieerd als het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine, op de voor die webpagina relevante trefwoorden, trefwoordcombinatie(s) casu quo zoekterm(en). Aangezien een vermelding in die organische resultaten gratis is, vormen deze zoekresultaten een interessant alternatief voor zoekmachineadverteren.

In Nederland wordt de markt voor zoekmachinemarketing vertegenwoordigd door de IAB Taskforce Search, waaraan vrijwel alle zoekmachinemarketingbureaus deelnemen. Zij onderschrijven daarmee tevens de in 2009 geïntroduceerde "Gedragscode Zoekmachinemarketing".

 

Hoe optimaliseren

In het algemeen geldt dat zoekmachineoptimalisatie een drietal analysegebieden beslaat:

  1. Optimalisatie van OnPage - / OnSite factoren (de structuur, inhoud en techniek op een website)
  2. Maximalisatie van externe backlinks (ook wel link building genoemd)
  3. Trefwoordanalyse (het ontdekken van interessante trefwoorden, het bepalen van het zoekvolume op die trefwoorden en het analyseren van de hoeveelheid, kwaliteit en autoriteit van concurrerende pagina's voor die trefwoorden).

Over het algemeen kun je zeggen dat de beste optimalisatie voor een website het leveren van kwalitatief hoogstaande inhoud (zgn. "content") is in combinatie met een gedegen structuur. Zoekmachines gaan namelijk op zoek naar de beste inhoud voor de gebruikers van de zoekmachine, en een goede inhoud is daarom een noodzaak. Vaak wordt er rekening gehouden met keyword dichtheid, de title tag en het juiste gebruik van headers. Door juiste (X)HTML te gebruiken wordt er gewicht toegekend aan tekst. Zo weegt tekst tussen <h1> tags binnen websites zwaarder dan tekst tussen paragraph - <p> - tags.

Veel bedrijven geven soms veel geld uit aan reclame, maar besteden te weinig werk aan de inhoud van hun website. Wie goed gevonden wil worden op bepaalde producten zal in de eerste plaats er zoveel mogelijk over moeten vertellen en ervoor zorgen dat deze informatie goed geïndexeerd kan worden.

Daarnaast is het ook van belang om de website op een juiste manier op te bouwen en een goede titel te gebruiken. De meta description tag wordt door zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing overgenomen. Deze metatag is zichtbaar in de lijst van resultaten. Door een betere omschrijving te maken per pagina (description) zal iemand uw vermelding eerder aanklikken. Op die manier heeft u dus invloed op de CTR. De zogenaamde dood van de metatag [2] is hiermee dus na acht jaar een achterhaald verhaal geworden. Google heeft eind 2008 een 'SEO starter Guide' gepubliceerd.[3] Hier staat duidelijk omschreven hoe Google over de meeste belangrijke zaken rond zoekmachine optimalisatie denkt en worden de aanbevelingen - do's and dont's van SEO - genoemd.

White hat SEO versus Black hat SEO

Naast de door Google genoemde SEO-richtlijnen (allemaal door Google geoorloofde technieken die het predikaat "White hat SEO" hebben meegekregen) proberen sommige websites de zoekresultaten van zoekmachines in hun voordeel te beïnvloeden door gebruik te maken van ongeoorloofde methoden. Het gebruik van dergelijke methoden wordt in de volksmond aangeduid als "Black hat SEO". Een bekende truc is het plaatsen van trefwoorden in dezelfde kleur als de achtergrondkleur van de website zodat websitegebruikers die trefwoorden niet zien maar webcrawlers wel. Deze trucjes werken soms voor een korte periode, totdat ze veel gebruikt worden. Dan verzinnen de makers van zoekmachines methodes om dit soort ongewenste optimalisatiemethoden tegen te gaan. Tegenwoordig treden makers van zoekmachines hard op tegen zulke ongewenste trucjes, waarbij websites zelfs uit de index van de zoekmachine verwijderd kunnen worden. Zo werd de Duitse website van BMW 30 dagen volledig uit de zoekindex verwijderd, omdat ze een landingspagina met alleen maar keywords maakten voor zoekmachines, terwijl "echte" bezoekers werden omgeleid d.m.v. Javascript. Ook Nederland kent zijn eigen SEO drama's, zo werd in 2006 een bekend dagblad tijdelijk gebannen, en viel na heftige discussies op Googles Forum voor Webmasters en diverse SEO blogs een Blackhead SEO-bedrijf (samen met z'n klanten!)uit de rankings.

Enkele OnPage White hat SEO-mogelijkheden

  1. Gebruik van trefwoorden in de domeinnaam
  2. Gebruik van trefwoorden in de titel van een pagina (iedere unieke pagina een eigen unieke titel)
  3. Gebruik van trefwoorden in heading tags (<h1> , <h2> , <h3>)
  4. Gebruik van trefwoorden in de paginanaam van een URL
  5. Geen dynamic page parameters in een URL
  6. Beperkte paddiepte in een URL, bij voorkeur maximaal 3 folders diep
  7. Gebruik van trefwoorden in de "ALT"-tag van afbeeldingen
  8. Gebruik van trefwoorden in de body text van een pagina
  9. Gebruik van trefwoorden in de ankerteksten van (interne) hyperlinks

Search-Rankingfactoren

Het is tot op vandaag grotendeels onduidelijk hoe zoekmachines zoals Google precies hun zoekresultatenvolgorde (SERP) bepalen. Wel is duidelijk dat dit (in elk geval grotendeels) geautomatiseerd gebeurt met behulp van search ranking factors, waarbij aan elke search ranking factor een numeriek gewicht wordt toegekend. Google woordvoerder Matt Cutts heeft in diverse uitlatingen melding gemaakt dat Google meer dan 200 search ranking factors hanteert. Door diverse SEO professionals is een poging ondernomen om al die search ranking factors te ordenen naar importantie (door een verwacht gewicht aan elke veronderstelde factor toe te kennen) om zodoende een hoger niveau zoekmachine optimalisatie te kunnen leveren.

PageRank

PageRank is een van de weinige search ranking factors die met absolute zekerheid kan worden verondersteld een belangrijke rol van betekenis (maar zeker niet de enige) te spelen bij het ordenen van zoekresultaten binnen Google. In 1998 werd het oorspronkelijke PageRank algoritmevan Google aan de wereld gepresenteerd [9], toen nog onder de vlag van Stanford University alwaar de Google oprichters Lawrence Page enSergey Brin op dat moment werkten aan hun zoekmachine.

Wedstrijden

Er zijn ook websites die zogenoemde SEO contests (SEO-wedstrijden) organiseren waarbij het de bedoeling is, op vooraf bepaalde zoektermen, zo hoog mogelijk te scoren in Google of een andere zoekmachine. Meestal gaat het dan om combinaties waar nog geen zoekresultaat voor bestaat.

 

 

Top 10 positie zoekmachines

Laten we allereerst even rechtzetten dat niemand een Top 10 positie zoekmachines kan garanderen. Als Google vandaag besluit om eht algoritme compleet te veranderen, dan moeten de SEO experts weer terug naar de tekentafel om erachter te komen welke factoren er nu zwaar meetellen voor je ranking. In de praktijk zullen veel SEO bedrijven wel de kennis hebben om ervoor te zorgen dat je een top 10 positie zoekmachines zult krijgen.

Top 10 is natuurlijk erg moeilijk als je kijkt dat op het keyword ‘SEO’ al meer dan 207.000.000 resultaten zijn, wat betekent dat je 206.999.990 concurrenten moet verslaan voor een top 10 positie in de zoekmachine.

Ik kan je maar een ding meegeven en dat is dat je maar eens de posts op dit blog moet lezen waardoor een Top 10 positie zoekmachines in elk geval een stukje dichter bijkomt.

 

Zoekmachine Marketing

Zoekmachine Marketing is eigenlijk een verzamelnaam voor het geheel aan activiteiten die je ontplooit om je site hoger in zoekmachines te laten scoren. Zoekmachine marketing bestaat uit 2 delen, Zoekmachine Optimalisatie ook wel SEO genoemd, en zoekmachine advertising ook wel SEA genoemd.

Biede takken van zoekmachine marketing zijn eigenlijk een aoart verhaal. Bij SEO doe je eigenlijk alles om de structuur van je site zo optimaal mogelijk te maken en houdt je je meer bezig met het verkrijgen van backlinks. Bij zoekmachine advertising is het meer het beheren van je Adwords campagnes om ervoor te zorgen dat je als er op een bepaalde term zoekt toch hoog naar voren komt als je niet in de organische resultaten staat.

Zoekmachine marketing is dus een heel breed begrip.

 

LinkbuildingLinkbuilding is een term die vaak wordt gebruikt in de SEO-wereld. Linkbuilding houdt in dat je probeert zoveel mogelijk links naar je website te krijgen vanaf andere website’s. Je ‘build’ dus eigenlijk links naar je website. Er zijn 2 redenen waarom je aan linkbuilding moet doen:

1. Het levert je meer bezoekers op die via die links naar jouw site komen.
2. Als je goed bent in linkbuilding en dus veel verwijzingen hebt vanaf andere sites dan is dat weer goed voor je SEO en kom je hoger in de zoekmachines te staan.

Let op:
Houdt er bij linkbuilding echter wel rekening mee dat links vanaf sites met dezelfde genre veel beter zijn dan links op sites die over heel wat anders gaan. Zorg er ook voor dat je geen links op malafide spam of linkfarm sites verkrijgt, dit kan een nadelig gevolg voor je ranking hebben.

 Bronnen, noten en/of referenties:


Search Engine Optimisation bedrijven in Netherlands, Belgium, Germany, Engeland, United States of America
SEO-Portal netherlands

Zoek Machine optimalisatie in Nederland en Belgie
SEO - ZMO Nederland

Zoek Machine optimalisatie in Nederland en Belgie
SEO Netherlands - ZMO Nederland

Zoek Machine optimalisatie in Nederland
SEO - ZMO Nederland

Zoek Machine optimalisatie in Nederland
SEO - ZMO Nederland

 

   

 

 

Internet optimalisatie

unieke content

ZOEKMACHINE MARKETING

Description

Backlink

Zoekwoorden onderzoek

Gesponsorde links
LANDINGSPAGINA
 
INTERNET ADVERTEREN
Conversie optimalisatie

Google Adwords

Search Engine Optimization

 

Zoekpagina

Metatag Descriptions

Homepage optimalisatie

Conversie meting

SEO ADWORDS
Zoekmachine optimalisatie
 

Online adverteren

Advertentie budget
ADVERTENTIE BUDGET

ZMO

Keywords  

Marketing

content uniek Title Tag Uniek
CONVERSIE METING
Optimalisatie World Wide Web Google

bold

organische zoekresultaten

Search engine marketing

Juiste URL
Conversie optimalisatie
Keep It Simpel, Stupid

parameterpagina

REAL-TIME SEARCH
KISS
AdWords

strong emphasis

paginastructuren
RECIPROCAL LINKS

Latest Results

strong

ZOEKALGORITME
 

Externe links

PENALTY
  Canonical Link Tag

 

 

Google Analytics Annotations

emphasis
CROSS LINKING SITES
 

Duplicate Content Penalty

ADVERTENTIE BUDGET
 

 

Return On Investment

google-magnet

eenzijdige backlink
Strong

Tracking en tracing

PAGERANK

zoekmachines

SEO-gereedschap

ROI

PPC    
Tracking url
A C B PRINCIPE

advertorial

ANCHORTEXT
spam/paid links
SPAM

Leads

Keep it Short and Simple

Zoekmachine adverteren

Zoekmachine positionering

SEM

SEA
Tekst optimalisatie AdSense italic