Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Incaltaminte pentru barbati


Minerii au un costum special inca din secolul al XVI-lea. Gravurile ce ilustreaza Tratatul despre metalurgie al lui Agricola ii infatiseaza pe mineri purtand un sort de piele, glugi si genunchiere. in secolul al XVII-lea minerii purtau o bluza de barchet* innasturata pana la gat. Acest costum s-a nascut in minele din Saxonia, raspandindu-se apoi in toata Europa. Pentru a se apara de exploziile de grizu, in minele de carbune muncitorii purtau bluze din canepa, greu inflamabile. inaintea inventarii lampii de protectie a lui Humphry Davy se obisnuia ca inaintea minerilor sa se trimita un „om cu foc", invelit intr-o capa de piele pentru a provoca explozia de grizu.


Pantofi barbati casual


In sticlarii si topitorii muncitorii purtau de obicei bluze si glugi albe. Insa hainele erau concepute nu doar pentru protectia muncitorului, ci si pentru prote­jarea intereselor proprietarului. Astfel, electorul de Saxonia i-a obligat pe mun­citorii care fabricau monede sa poarte un costum de bufon, galben cu negru, ornat cu clopotei pentru ca miscarile lor sa fie usor reperabile, sa se incalte cu pantofi comozi in acest fel ei neputand sa fure bani. Din aceleasi motive, pescuitorii de perle si cautatorii de diamante sau de aur sunt supusi, chiar si astazi, unui control riguros la sfarsitul zilei de munca.

Hainele de lucru pastreaza inca un caracter traditional si sunt rareori func­tionale. Astfel, macelarii continua sa-si suprapuna cele trei sorturi de acelasi fel, trecandu-l zilnic deasupra pe cel de dedesubt, iar mezelarii nu au renuntat la cama­sile traditionale cu mici patratele albastre si albe. Tamplarii poarta aceiasi pan­taloni largi cu un mic buzunar aflat la indemana, pe coapsa stanga, pentru metrul pliant, iar zugravii au renuntat la bluza comoda care se incheia la spate, asema­natoare uniformei chirurgilor, si purtand pantofi ieftini pe care incercasera la un moment dat sa o poarte.

Salopeta dintr-o singura piesa a aparut pe la 1920. Ea se inspira din tinuta de zbor a pilotilor americani, care era si ea imprumutata de la taietorii de lemne canadieni. I s-au descoperit rapid avantajele. Overall-ul strans la maini, la glez­ne si in talie, inchis in fata cu nasturi, apoi cu fermoar, protejeaza perfect impo­triva prafului si se curata usor. Muncitorul astfel imbracat se simte in largul sau intr-un costum creat special pentru munca sa. Over all-ul este astazi raspandit in uzinele din intreaga lume, avand particularitati pentru fiecare meserie. Fara a uita rolul jucat de materialele sintetice in evolutia hainelor de lucru, trebuie sa remarcam modul in care acestea devin, incet-incet, functionale.

Cele mai noi modele doar aici.