Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Okmeydanı'nda Sendikamız Üyesi Taşeron İşçiler Direndi ve Kazandılar

07 Eylül 2009, Çarşamba

 

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde taşeron firmaya bağlı çalışan sağlık emekçileri bugün iş bıraktı. Bir süredir sendikamız bünyesinde örgütlenen 308 işçi 2,5 aydır ödenmeyen ücretleri için bugün (7 Eylül) sabah 07:00’dan itibaren iş bırakıp Başhekimlik önünde oturmaya başladı. Direnişe geçen işçiler eylemin ilerleyen saatlerinde hastane yönetimi ile yapılan görüşmeler sonunda maaşlarının ödeneceği sözünü aldı.

 

Başhekimlik binası önünde toplanan yaklaşık 500 kişi “köle değil işçiyiz, örgütlüyüz, güçlüyüz”, “sadaka değil hakkımızı istiyoruz”, “işçiler burada yönetim nerede” sloganları attı. Sendikamız örgütlenme uzmanı Kamil Kartal çoğunluğunu hasta bakıcıların oluşturduğu 308 işçinin ücretlerin ödenmemesi üzerine sabah 07:00’den itibaren iş bıraktıklarını ifade etti.

Hastane yönetiminin 4857 sayılı iş kanununun 2’nci maddesine aykırı olarak hizmet satın alımı yaptığını vurgulayan Kartal, taşeron şirketin her ay değiştirildiğini, işçilerin ise kendi iradeleri dışında kağıt üzerinde diğer şirkete geçirildiğini belirtti. Kartal, taşeron şirketlerin işçileri tazminatsız olarak işten çıkardığını, bazı işçileri hastane bodrumunda tehdit ettiğini ve birçok hakkını gasp ettiğini belirterek, yaşananları 1800’lü yıllarda yaşanan vahşi kapitalizm dönemine benzetti.

Anayasa’da angarya çalıştırmanın yasaklandığını hatırlatan Kartal, işçilerin 2,5 aydır ücret almadan çalıştırıldığını ve bunun yasadışı olduğunu ifade etti. 4857 sayılı iş kanununun 34’ncü maddesine göre işçilerin iş bıraktıklarını belirten Kartal, ücretler ödeninceye kadar eylemlerine devam edeceklerini ifade etti.

Kartal’ın ardından konuşan Genel Başkanımız Arzu Çerkezoğlu, Ramazan Bayramı’na az bir süre kala işçilerin ücretlerinin ödenmemesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Çerkezoğlu, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ve İstanbul Tabip Odası (İTO) yetkilileri ile birlikte başhekimle görüştüklerini, başhekimin durumun taşeron şirketin değişmesinden kaynaklandığını söylediğini ifade etti. Başhekimin, ücretlerin ay başında ödeneceğine dair söz verdiğini söyleyen Çerkezoğlu, ayın 7’si olmasına rağmen ücretlerin ödenmediğini belirtti. Sağlıkta taşeron sistemine karşı yıllardır mücadele ettiklerini vurgulayan Çerkezoğlu, “taşeron çalıştırma insan onuruna aykırıdır” dedi.

Basın açıklamasına katılan bir işçinin üzerindeki önlüğü gösteren Dev Sağlık-İş başkanı, önlüğün üzerinde “Megapol” şirketinin logosu bulunduğunu, işçilerin kimlik kartlarında “ARC” firmasının ismi geçtiğini ancak işçilerin ücretlerinin “Tauna” firması tarafından gasp edildiğini belirtti. İşçilerin 1 Eylül’den itibaren “Jettem” firmasında kayıtlı bulunduğunu belirten Çerkezoğlu, ismi geçen şirketlerin sahiplerinin birbirinin akrabası olduğunu ifade etti. “Derdimiz hastaneyi kilitleyerek, burada insanların sağlık hizmetinden yararlanamamasını sağlamak değil” diye konuşan Çerkezoğlu, “bizler işimizi en iyi şekilde yapabilmek için mücadele ediyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.

Genel Başkanımızın ardından söz alan İstanbul Tabip Odası yöneticisi Nazmi Algan, sağlık hizmetinin bütünlük içerisinde yürütülmesi gerektiğini ifade ederek, taşeronlaştırmanın sağlık hizmetinin verilmesini kötüleştirdiğini belirtti. İşçilerin sonuna kadar yanında olacaklarını belirten Algan, sağlıktaki neoliberal politikaların sona ermesi için herkesin “yeter” demesi gerektiğini vurguladı.

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) temsilcilerinin de katıldığı eylemde SES şube yöneticisi Arife Aktaş da direnen işçilerin yanında olduklarını belirterek, “siz biz ayrımı yok” dedi. Sağlık hizmetinin bir bütün olduğunu ifade eden Aktaş, işçiler arasındaki ayrımının gerçekçi olmayan bir ayrım olduğunu belirtti ve amacın sömürüyü artırmak olduğunu ifade etti. Aktaş, işçilerin eyleminin kendilerinin de önünü aydınlatacağını vurgulayarak, işçilere sonuna kadar destek olacaklarını belirtti.

Basın açıklamasının ardından, 15:00 vardiyasına gelecek işçilerin de iş bırakacağı, 21:00 ve 22:00 vardiyasına gelen işçilerin de iş bırakacağı ifade edildi. İşçiler ücretlerinin ödenmemesi durumunda yarın daha kalabalık bir şekilde geleceklerini belirtti.

Hastane yönetimi: "bir aylık bugün elden verilecek, bir aylık yarın bankaya yatacak"

İşçilerle görüşen hastane yönetiminin iki aylık maaş alacaklarının bir aylığının elden, bir aylığının ise yarın bankadan yatırılacağını söylemesi üzerine, işçiler ücret alacaklarının yarın bankaya yatırılması durumunda işbaşı yapacaklarını açıkladı.

 

 


Dev Sağlık-İş'te örgütlenen işçiler direndiler ve kazandılar. @ Yahoo! Video

 

 


Dev Sağlık-İş Okmeydanı SSK'da iş bıraktı -1 @ Yahoo! Video