Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Avocat

Raportul juridic civil se caracterizeaza prin pozitia de egalitate juridica a partilor. Egalitatea juridica a partilor reprezinta nu numai metoda de reglementare a dreptului civil, ci si exprima un caracter propriu raportului juridic civil. Continutul acestui caracter se exprima în nesubordonarea unei parti fata de cealalta. Este vorba, deci, de pozitia unei parti fata de cealalta - care este de nesubordonare - si nu de „principiul egalitatii în fata legii civile”, unde e vorba de pozitia subiectelor de drept civil fata de legea civila

Expresia capacitate civila desemneaza capacitatea subiectelor de drept civil. Ea are ca gen proxim notiunea de „capacitate juridica”, care înseamna aptitudinea, generala si abstracta, de a fi titular de drepturi si obligatii. În structura capacitatii civile intra doua elemente: capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu.

Avocati Oradea :Obligatia civila este îndatorirea subiectului pasiv al raportului juridic civil de a avea o anumita conduita – corespunzatoare dreptului subiectiv corelativ –, conduita care poate consta în a da, a face ori a nu face ceva si care, la nevoie, poate fi impusa prin forta coercitiva a statului.

Avocat

Capacitatea de exercitiu a persoanei fizice este aptitudinea omului de a-si exercita drepturile civile si de a-si îndeplini obligatiile civile, prin încheierea de acte juridice civile (art. 5 alin. 3 din decretul nr. 31/1954). Potrivit art. 11, „nu au capacitate de exercitiu: minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani; persoana pusa sub interdictie.

Impreuna cu partenerii nostri, va putem oferi solutii pentru orice problema de drept. Am obtinut hotarari judecatoresti in materia revendicarilor imobiliare, a legii 10/2001, a legii 221/2009, in materie de proprietate intelectuala, concurenta, etc.

Barou Oradea : Dupa o binemeritata pauza, domnul av dr. Mircea Ursuta, Lector INPPA, membru în Comisia de redactare a Proiectului legii de punere în aplicare a Noului Cod de procedura civila a expus modificarile esentiale cu privire la competenta, citare, etapa scrisa, cercetarea procesului în camera de consiliu, judecata în fond, hotarârea judecatoreasca, executarea provizorie si cheltuielile de judecata, ambele parti ale conferintei fiind incheiate cu o serie de întrebari – raspunsuri.

Barou Oradea Raportul juridic civil are caracter social. Acest caracter decurge din aceea ca, pe de o parte, prin reglementarea sa de catre norma de drept civil, relatia dintre oameni nu-si pierde trasatura de a fi relatie sociala si, pe de alta parte, norma de drept civil (ca orice norma juridica, de altfel) nu se poate adresa decât conduitei oamenilor, în calitatea lor de fiinte sociale, dotate cu ratiune. Într-adevar, legea nu poate stabili reguli de conduita pentru lucruri. Chiar atunci când se vorbeste despre „regimul juridic al bunurilor”, în realitate, se are în vedere conduita oamenilor – ei între ei – cu privire la lucruri ori bunuri.

Avocat Capacitatea de exercitiu a persoanei fizice este aptitudinea omului de a-si exercita drepturile civile si de a-si îndeplini obligatiile civile, prin încheierea de acte juridice civile (art. 5 alin. 3 din decretul nr. 31/1954). Potrivit art. 11, „nu au capacitate de exercitiu: minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani; persoana pusa sub interdictie.

More results:
Avocat Oradea Barou Oradea Avocat