Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

2003


 

Verwerkingstips

Vaginisme

Pijn bij het vrijen

Boeken

Adressen

Seksueel Misbruik

Seksualiteit

VAGINISME

< Home > < Steunpunt-Geweld> < E-mail >

 

Wat is vaginisme ?

De term vaginisme wordt gebruikt als een vrouw niet in staat is om een penis,vingers of bijvoorbeeld een tampon in de vagina in te brengen terwijl zij dat wel wil. Probeert ze het, dan sluiten de bekkenbodemspieren zich in een soort reflex of kramp. Soms kan er wel iets worden ingebracht, soms enkele centimeters of millimeters. Maar omdat de spieren gespannen zijn, is het pijnlijk als er toch iets naar binnen gaat.

 

Over vaginistische reageren is niet veel bekend. Toch komt het regelmatig voor. Naar schatting twee tot drie procent van de vrouwen in Nederland heeft last van een vaginische reactie. Hulpverleners maken onderscheidt tussen primair en secundair vaginisme. Primair vaginisme betekent dat het vanaf de allereerst poging niet lukt of alleen met veel pijn, bij secundaire vaginisme ontstaat de vaginistische reactie later.

Sommige vrouwen hebben hun hele leven last van een vaginistische reactie, anderen alleen een bepaalde periode of alleen met een bepaalde partner.

De meeste vrouwen ontdekken dat ze vaginistisch reageren als ze de eerste keer geslachtsgemeenschap proberen te hebben. Het lukt dan niet of het doet veel pijn. Vaak verwacht een vrouw wel dat het de eerste keer pijn zal doen, maar dat het iedere keer weer pijnlijk is of dat het helemaal niet lukt, daar wordt meestal geen rekening mee gehouden.

 

Oorzaken

 

De oorzaken van een vaginistische reactie zijn verschillend. In een enkel geval heeft een vaginistische reactie een lichamelijke oorzaak. Er kan spraken zijn van een ontsteking of overgevoelige huid in de vagina. Wanneer toch iets in de vagina wordt gebracht, doet dat pijn en spannen de vaginaspieren zich. Hierdoor neemt de pijn toe en spannen de spieren zich nog meer. Op deze manier ontstaat een vicieuze cirkel. Overigens kan een ontsteking in de vagina ook het gevolg zijn van toch doorgaan, ook al reageert het lichaam vaginistisch.

Bij enkele vrouwen is het maagdenvlies zo stug dat het niet mogelijk is om iets in de vagina in te brengen. Een huisarts of andere arts kan dit onderzoeken.

Als er geen lichamelijk oorzaak te vinden is, kan er spraken zijn van een psychische oorzaak. Eén van de oorzaken is een seksueel negatieve ervaring zoals een aanranding of verkrachting. Door zo'n ervaring sluit het lichaam zich voor eventuele nieuwe negatieve ervaringen. maar lang niet alle vrouwen met seksueel negatieve ervaringen reageren daarna vaginisme. En omgekeerd hebben veel vrouwen die vaginistisch reageren geen negatieve ervaringen met seks.

 

Veel vrouwen krijgen in hun opvoeding een duidelijke negatieve boodschap over seksualiteit. Seksualiteit wordt gezien als iets waar je voor op moet passen, als iets wat eigenlijk vies is. Of seks wordt beschouwd als iets wat alleen binnen het huwelijk mag plaats vinden of alleen om kinderen te verwekken. Vrouwen die deze negatieve boodschappen hebben meegekregen,kunnen verwachten dat seks onplezierig zal zijn of pijnlijk.

De oorzaak van vagnistisch reageren kan ook liggen in de relatie, als een vrouw haar partner eigenlijk niet voldoende vertrouwt of als er communicatieproblemen zijn. Het kan zijn dat het lichaam net iets sneller reageert op onvrede dan de geest.

Overigens lijkt een vaginistische reactie meestal te worden veroorzaakt door een combinatie van factoren. En soms is er helemaal geen oorzaak te vinden.

 

TIP

PROBEER TE ACHTERHALEN WAT IN UW GEVAL MOGELIJKE OORZAKEN KUNNEN ZIJN. BLIJF ECHTER NIET TE LANG ZOEKEN. DAT KAN HET WERKEN AAN OPLOSSINGEN BELEMMEREN. ACCEPTEER HET ALS U NIETS KAN VINDEN.

 

GEVOLGEN

In de eerste instantie proberen veel vrouwen telkens opnieuw of er iets in hun vagina gaat. Lukt het niet of doet het pijn, dan levert dit teleurstelling op. Het vaginistisch reageren wordt opgevat als een persoonlijk falen. Een vrouw krijgt het gevoel dat zij faalt, als vrouw en als seksueel partner.

Vaak ontstaan er schuldgevoel naar de partner, ook al zegt de partner dat hij of zij tevreden is met andere manieren van vrijen.

Vaak is het ook zo dat een vrouw vindt dat haar partner wel te vertrouwen is, maar dat zij zelf het vertrouwen niet aan haar partner kan geven. Ze heeft het gevoel dat ze zich bij het vrijen moet overgeven en daardoor de macht over haar eigen lichaam verliest En dat kan ze niet:

 

TIP

LUISTER GOED NAAR UZELF,NAAR UW LICHAAM EN UW GEVOEL

BEDENK DAT DE VAGINISTISCHE REACTIE WELISWAAR HEEL MOEILIJK IS, MAAR DAT ER ALTIJD DINGEN ZIJN DIE WEL GOED GAAN, OOK SEKSUEEL ZOEK STEUN EN (H)ERKENNING BIJ ANDERE VROUWEN

 

RELATIES

Vaginistisch reageren komt zowel in heteroseksuelen als in lesbische relaties voor. Vrouwen die weten dat ze vaginistisch reageren, voelen zich belemmerd om een (nieuwe) seksuele relatie aan te gaan. In onze samenleving, waarin geslachtsgemeenschap het belangrijkste deel van heteroseks lijkt te zijn, is het moeilijk om als vrouw aan te geven dat je dat niet kunt doen. In een lesbische relatie speelt dit vaak minder omdat bij het vrijen minder automatisch spraken is van penetratie.

Veel vaginistisch reagerende vrouwen vrijen met veel plezier zonder geslachtgemeenschap en hebben ook orgasmes. Toch blijft een aantal vrouwen verlangen naar datgene wat niet kan. Of ze dwingen zichzelf tot geslachtsgemeenschap met veel pijn waardoor ze het plezier in seks verliezen. Of zelfs nooit ontdekken.

 

PARTNER

De meeste partners reageren begrijpend als hun vrouw of vriendin verteld over de vaginistsiche reactie. Toch onderschatten zij vaak in eerste instantie het probleem. Zij denken dat zij haar er wel vanaf kunnen helpen of ze gaan op zoek naar verklaringen van incest en verkrachting. Darmee wordt de vrouw als slachtoffer gezien en wordt de verhouding ongelijkwaardig. Een vagnistische reactie hoeft beslist niet veroorzaakt te worden door negatieve ervaringen.

 

Sommige partners willen de vaginistische reactie echter niet begrijpen. Ze verwijten hun partner dat ze zich aanstelt of dat het haar schuld is. Dergelijke relaties verslechteren meestal snel en houden vaak niet lang stand.

Vrouwen die vaginistisch reageren geven aan dat zij het belangrijk vinden dat hun partner henzelf en de vaginistische reactie accepteert. Voor de meeste vrouwen is dit een voorwaarde voor de relatie.

 

TIPS VOOR PARTNERS

1. In de eerste instantie is het belangrijk dat er niet wordt geprobeerd om geslachtsgemeenschap te hebben of iets in de vagina in te brengen.

2. Doorduwen is uit den boze.

3. Praat samen over het vrijen en de vaginistische reactie, vertel aan uw partner u hoe het ervaart en wat uw behoeft is.

4. Als een vrouw vaginistisch reageert, wil dat over het algemeen niet zeggen dat ze geen interesse in seks heeft.

5. Ga ervan uit dat vaginistisch reageren niet een probleem is dat snel is opgelost. Het kan zeker enkele jaren duren.

6. Ondersteun haar in het zoeken naar oplossingen

 

VRIENDEN EN FAMILIE

Praten over seks is voor de meeste mensen niet gemakkelijk, praten over seksuele problemen nog minder. Er wordt vanuit gegaan dat partners in een heteroseksuelen relatie geslachtsgemeenschap hebben.

Dat het soms niet mogelijk is weten veel mensen niet. Op het moment dat u het vertelt aan anderen kunt u op onbegrip stuiten. Het probleem kan worden onderschat of zelf ontkend. Goede vrienden en familieleden luisteren overigens vaak wel en proberen ook te helpen.

 

TIP

HET IS BELANGRIJK OM ER MET ANDERE OVER TE PRATEN. HET LUCHT OP EN GEEFT HET GEVOEL DAT U ER NIET ALLEEN UIT HOEFT TE KOMEN.

 

POSITIEVE KANTEN

 

Een vagnistische reactie lijkt andere, meer creatieve manier van vrijen af te dwingen. Het patroon van "voorspel, gemeenschap, orgasme en naspel " wordt erdoor ondermijnd. Vaak zien vrouwen pas achteraf de positieve kanten van de vaginistische reactie. Vaginistische reageren hoeft geen probleem te zijn. Als u eigenlijk liever op een andere manier vrijt is het geen punt.

 

OPLOSSINGEN

Veel vrouwen die vaginistisch reageren willen hier wel vanaf. Meestal wordt eerst geprobeerd om het zelf op te lossen. Het leren ontspannen van het lichaam kan helpen. Deze ontspanningsoefeningen kunnen vrouwen zichzelf aanleren of oefenen via yoga of lichaamsgerichte therapieën.

Een andere oplossing is hulp te zoeken bij een deskundige, een seksuoloog of andere hulpverlener. Sommige mensen schamen zich ervoor de hulp van een buitenstaander. Toch blijkt dat vaginistische reagerende vrouwen die wel hulp hebben gezocht, achteraf blij zijn dat ze dit hebben gedaan. Als u geen mogelijkheden ziet, dan kan het verstandig zijn om een tijd helemaal niet met penetratie (vrijen) bezig te zijn. Voor sommige vrouwen betekent dit dat zij voorlopig stoppen met vrijen.

TIPS BIJ HET ZOEKEN NAAR EEN OPLOSSING

1. Als het niet lukt om het zelf op te lossen, zoek dan professionele hulp.

2. Zoek hulp van een ander als u niet tevreden bent met uw hulpverlener.

3. Sommige hulpverleners vragen eventuele partner mee te nemen. Vrijwel overal kunt u echter alleen terecht.

 

ZWANGER WORDEN

Een vaginistische reactie kan lastig zijn als u zwanger wilt worden. Overleg met een deskundige over de mogelijkheden. Als geslachtsgemeenschap niet lukt, kan zelfinseminatie worden toegepast. Hierbij wordt een dun plastic spuitje zonder naald met sperma in de vagina ingebracht.

Tijdens de zwangerschap zijn sommige controles moeizaam of pijnlijk vwg de vaganistische reactie. Bij de bevalling zijn er meestal geen problemen. Is dat toch het geval dan is een keizersnede een oplossing.

 

Ontspanningsoefening 

Ga op uw rug liggen op de grond of in bed. Probeer rustig vanuit uw buik te adem te halen. Ga in gedachte al uw lichaamsdelen na, begin bij uw tenen. Probeer elke dele een elk aparte spier te ontspannen. Als u bij uw hoofd bent beland bent u helemaal ontspannen.

 

Bekkenbodem oefening.

De oefening voor de vagina en de bekkenbodem zijn typische oefeningen voor jou alleen.

Als je op het toilet zit en je gaat plassen. Laat de straal dan plotseling stoppen en plas dan opnieuw verder, herhaal dit een paar keer achter elkaar. Doe dit totdat je helemaal bent uitgeplast. Op deze manier leer je je bekkenbodem spieren aan te spannen en te ontspannen.

 

 

Voor nog meer oefeningen verwijs ik je naar het boek.

 

Titel : De gesloten vrouw

Auteur(s): Connie van Gils & Willeke Bezemer

ISBN nummer: 90-414-0311-6

 

 DE BEHANDELING:

 

Afhankelijk van wat een vrouw wil bereiken wordt er gekeken naar wat de oorzaken van het vaginistisch reageren zijn en wat het probleem in stand houdt.

 

Tijdens de behandeling wordt meestal veel aandacht besteedt aan het geven van voorlichting over de anatomie (zelfbestuur) en het functioneren van de geslachtsorganen. Het opsporen van negatieve, remmende gedachten over seksualiteit en deze proberen om te buigen tot meer positieve gedachten is ook een wezenlijk onderdeel van de behandeling.

Er worden praktische oefeningen meegegeven in de vorm van een stappenplan. Via oefeningen - een stap -voor stap methode kunnen vrouwen zelf thuis oefenen om het vaginisme te overwinnen. In de meeste gevallen wordt er samengewerkt met een fysiotherapeute die gespecialiseerd is in bekkenbodemproblematiek. Bij de fysiotherapeute ligt het accent op het leren controle krijgen over de bekkenbodemspieren Ook ademhalings-en ontspanningsoefeningen horen bij deze therapie. Veel vrouwen vinden het moeilijk de stap naar een seksuoloog te zetten, toch is mijn ervaring dat veel vrouwen achteraf opgelucht en tevreden zijn dat ze deze stap gezet hebben.

 

 


  

 Neem ook eens een kijkje op mijn ander pagina

 

 

 

 

Naar Vorige Pagina|Naar Volgende Pagina


Copyright © 2003 [Steunpunt-Geweld].