This page is also available in English
click here
Index bronstijd in Nederland
Index "eerste boeren in Nederland"

Home


Was tzi onvruchtbaar?

http://www.nu.nl/news/668275/84/IJsman_Otzi_was_waarschijnlijk_onvruchtbaar.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%96tzi

5 februari 2006

AMSTERDAM - tzi was waarschijnlijk onvruchtbaar. Dat stelt een nieuwe studie naar de meer dan 5000 jaar oude gletsjermummie. Dit resultaat van een onderzoek bevestigt dat tzi maar weinig aanzien zou hebben gehad.

Het genetische onderzoek, dat is gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of Physical Anthropology, bevestigt tevens dat zijn wortels mogelijk in Midden Europa liggen.

De onderzoeken op de gletsjermummie zijn uitgevoerd op het mitochondriaal DNA, dat uitsluitend via de moeder wordt gerfd. Maar een van de onderzoekers is niet helemaal zeker van zijn onvruchtbaarheid.

De studie spreekt een theorie tegen die zegt dat tzi de voorvader van alle Tirolers was. De bevinding ondersteunt wel de theorie van de onderzoeker Konrad Spindler (ondertussen overleden), die in de jaren negentig stelde dat tzi een eenzaat was die uit de gemeenschap werd verstoten en in de bergen om het leven kwam.

De 5.300 jaar oude overblijfselen worden in een archeologisch museum in Itali bewaard.

 

Verder is overigens het bijzonder vreemd dat 9 van de onderzoekers en vinders ondertussen, 14 jaar na zijn vondst, onder mysterieuze omstandigheden zijn overleden...


Schrijver / editor

Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!