Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Innehåll

Bilder:

HOLLYWOOD
en bild av Charlie Chaplins hus
Universal Studios
Dom bästa bilderna av San Fransisco


Land Areal: 405 940 km2

Invånare: 21 milioner (!)


Text:

Mellan bergskedjorna Sierra Nevada och Kaskadbergen i mellersta Californien som skiljs av kustkedjan Coast Range, Statens viktigaste jordbruks region, brukar det förekomma överbevattning, detta leder till ostabilt klimat i bergsdalen. Djurlivet drabbas hårt av detta. Det kan man bevisa om man kollar surheten på sjöarna i dalen. Värdet i dem stiger över djurs kapacitet för att leva där.
Klimatet: Californiens kustområde har ett svalt, fuktigt och ofta dimmigt väder. området precis innanför det har ett medelhavsklimat med vinterregn. Öken områdena i den östra delen har bara 50mm nederbörd per år. I sommartid kan temperaturen där stiga till över 50c!
Näringslivet: Kalifornien har ett omfattande jordbruk. Ett exempel på det är att dom står för över 90% av Amerikas aprikos & Vindruvs produktion. Ca 40% av USA:s fiske ryms även inom staten.

Kaliforniens Historia:

Under 1500-t besöktes Kalifornien av spanjorer, men förs år 1769 blev det ett av spaniens kolonivälde. Denna koloni tillhörde Spanien ända till 1822. Därefter tillhörde staten Mexico mellan 1822-48. Efter ett krig mot mexico år 1848 blev Kalifornien ett större territorium, som senar blev USA:s 31st delstat.

Californien; Ska-Punkens centrum

Ska-Punkens centrum: Kaliforninen Jag ska först försöka förklara hur det hänger ihop med skivbolag, ägare osv… Epitaph: www.epitaph.com Bandet Bad Religion tröttnade på sitt första skivbolag och gitaristen/låtskrivaren; Brett Gurewitz beslöt sig för att starta ett eget skivbolag och ge ut bandets skivor där istället. Resultatet blev Epitaph records. Snart låg även andra band på Epitaph. 1993 fick Bad Religion ett erbjudande de inte kunde motstå från Sony Records. Brett Gurewitz valde då att lämna bandet för att satsa helhjärtat på Epitaph. I dag är Epitaph världens största renodlade punk-bolag. Band som ligger där är t.ex. NoFx, Rancid, Voodoo Glow skulls, Pennywise, Ten Foot Pole, Pulley och många, många fler…
Fat Wreck Chords: www.fatwreck.com Fat Wreck Chords ägs/sköts av Fat Mike (Mike Burkett), sångare/bassist/låtskrivare i NoFx, en som heter Spike, och Mike´s fru; Erin. Fat Mike startade Fat Wreck Chords för att han märkte att det fanns många bra band i San Francisco som inte hade skivkontrakt ännu. Det första bandet som "signades" till Fat Wreck Chords var LagWagon. Fat Mike ger inte ut en skiva som han inte tycker är bra, om han märker att hälften av låtarna är gjorda bara för att fylla ut skivan med nåt ber han bandet att skriva färdigt en ordentlig skiva, eller låta bli att släppa den. Men har han en grupp som han tycker extremt mycket om, ska det mycket till för att han ska släppa dem. Ett exempel är bandet Snuff, som trots allt ligger kvar på FatWreck. Fat Mike älskar Snuff´s låtar. Han har sagt att han hade lagt alla pengar han har, bara han får behålla Snuff på FatWreck.

Silicon vallley:

Silicon valley är ett område mellan San Fransisco och San Jose. Redan under slutet av 70- talet började datorföretagen att spridas i silicon valley. Ett av de första företagen som startade där är Hewlett-Packard, som grundades i ett garage, strax söder om San Francisco. I dag är Hewlett-Packard antagligen världens största tillverkare av skrivare, men de gör även datorer, scanners, digitalkameror m.m. Ett annat företag som grundades var Microsoft. Grundarna heter Steve Jobs och Bill Gates. Deras första program var operativsystemet DOS, som än i dag finns i nästan alla pc-datorer, dock tillsammans med deras stora succé: Windows. I mitten av 80- talet lämnade Steve Jobs Microsoft för att starta Apple (tillverkaren av Macintosh-datorer). Bill Gates är i dag världens rikaste man, han tjänar ca $500 i sekunden!!! Exempel på program som Microsoft har gett ut är: Windows NT (för nätverk), Windows 95/98 (världens mest använda operativsystem)

last updated 98-12-12

Email: henrikh@swipnet.se