Aktuellt i Opti- och Zoomklassen     Ny adress; www.segla-optimist.org                   Senast uppdaterad  07-09-2004

SSOCS i Stenungsund

I helgen har det seglats i Stenungsund, 60 killar och 30 tjejer från Sverige, Danmark och Norge sökte sig till årets första riktiga regatta på hemmavatten! Ett bra initiativ från StSS. Vann gjorde Niklas Dackhammar i kill klassen och Josefine Olsson i tjejklassen. Vindarna var varierande, på lördagen något svaga med en nordgående ström vilket gjorde att vänsterkanten och dess grunda vatten var att föredra! Söndagen bjöd på bättre vindar och mindre ström fast med en ostlig riktning vilket satte seglarna på prov då vinden kastade i riktning och styrka!

Detta år blev det, till skillnad från förra året, seglingar! Många minns de starka vindarna och kylan år 2003 då vi fick vända hem utan att det seglats ett enda race! Då var vi blåsta på konfekten och även startavgiften frös inne, detta skulle man tänka på inför 2004, man skulle skaffa fram riktigt fina priser hete det! Men vad händer, billiga pokaler utan inskription, flickornas priser var dessutom mindre än killarnas - dåligt. Utlottningspriserna var skänkta, alltså ingen kostnad för klubben. Så löftet om bättre priser var inte mycket värt! Att vi fick vänta länge på resultat och total avsaknad av information på land gör att helhetsintrycket blir ganska beige! Om denna regatta skall växa och vi skall locka fler besökare från landet, och utlandet måste nog StSS se över en hel del av sina rutiner. Det brukar inte vara den bilden jag har fått av denna vanligtvis proffsiga arrangörsklubb!

Dessvärre har inga resultat lagts ut på nätet, men det kommer säkert inom kort på StSS hemsida!


Jesper Bank seglar Zoom8

Den världskända OS-guldmedaljören, Match Racing och Americas Cup seglaren Jesper Bank fick bekänna färg när han under den danska internationella båtmässan i Köpenhamn seglade matchracing i Zoom8. Seglingarna gjordes i en inomhusbassäng, rigg och segel fick modifieras för att få plats.

Se dessa härliga bilder!


Euromed Malta

Mitt i julstöket och stressen har fyra svenska seglare valt att segla på den Maltesiska ön i Medelhavet. Man har haft god tid på sig att träna och sedan seglat EuroMed regattan. Vädret har dessvärre inte varit perfekt, en av seglarna trodde han var i Borås! Vindarna har varit skiftande med allt från stiltje till styv kuling! Domarna har varit petiga i tolkningen av regel 42 vilket inte bara påverkat de svenska seglarna negativt! Nicklas Wallin från KKKK låg inför de avslutande seglingarna på en top 3 placering men fick dessvärre en OCS i sista seglingen och rasade därför ner. Segern gick till 14 åriga italienaren, Valacchi, Valentino.

Läs gärna Ulfs härliga rapporter på Kullaviks hemsida; www.kkkk.nu

Resultat>>>


Ny styrelse SOF

På SOF:s hemsida kan vi läsa om nomineringar till tre viktiga poster, ordförande, sekreterare och kassör! Det är ju självklart att dessa poster måste fyllas upp av duktiga och ansvarskännande personer!   Vi får ju den styrelse vi förtjänar och jag tycker inte vi får gnälla på valkommittén om de saknar kandidater om vi själva inte ställer upp med namn eller eget arbete! Därför uppmanar jag alla att snarast skicka era förslag till nomineringar till valkommitténs ordförande Philip Eriksson!

Det är lätt att sticka huvudet i sanden när det blåser, och gala som en tupp i gryningen!

Den svenska modellen >>>


ISAF tar tillbaka beslut om regeländring till OS! (saxat från GKSS)
Det blir ingen radikal regeländring inom seglingen till OS i Aten 2004. Den djärva förändringen blev för omdebatterad. ISAF, Internationella Seglarförbundet, drar därför tillbaka sitt beslut. Istället för att alla seglingar räknas, enligt den föreslagna regeländringen, går man nu tillbaka till de tidigare gällande reglerna.

Läs mer>>


Sidorna uppdaterade - äntligen!!!

Ny adress: www.segla-optimist.org

Nu har jag öppnat sidorna igen! Anledningen är att jag vet att det finns ett behov. Många har frågat efter dessa sidor som inte har någon officiell prägel varför materialet inte behöver var "politiskt korrekt"! En god vän sa till mig att jag inte direkt förbättrade mina odds för att nå en högre position inom seglarsverige, någon sådan ambition har jag inte, förvisso finns det allt för många styrelseproffs som har sina skäl och ambitioner. Min ambition är att med all medel försöka väcka debatt om frågor som inte strävar till att utveckla seglingen. Alla tål inte höra detta, man hittar på en massa tokiga projekt som t.ex. den helkorkade idén med "Seglingens idrottsplats" och man lägger ned en massa ambition med att reformera seglardagen, en kommitté sitter just nu och förbereder detta. Troligtvis blir det detta man kommer lägga huvudparten av seglardagens tid på, verkar ju vettigt...

Om man lade ner samma energi för att få fler seglare i Sverige gjorde man ju något för seglingen, och det är väl det man skall göra? Det man också borde göra vore att titta över de olika kommittéerna, här finns en massa folk som verkar sitta på heltid. Som sagt, jag är inte rädd för att sticka ut hakan, jag har fått mina smällar tillbaks men det hör ju till spelet!


Fler seglare tack!

Svenska Seglarförbundets arrangörskommitté kallar till seminarium, man skall  diskutera flera viktiga saker.  Det märkliga är dock prioriteringsordningen!

Läs mer här>>>

Den svenska modellen>>>


Besök på Zoomfabriken!

Kjelle Ekberg med familj tog sig en liten weekend tripp till Lovisa, Finland. Och kom hem med dessa fina bilder från fabriken!

"-Jag har sällan sett en så ren och välskött plastverkstad. Perfekt luft och temperatur. Verkligen trevligt och belysande för vilken kvalité tillverkningen har" sa Kjelle efter besöket. Självklart beställde han en Zoom8 till Charlie (Nordisk Mästare 2002). Man han också med ett besök på Finska Båtmässan i Helsingfors.


 -LÄNKAR-

Organisationer, klubbar och arrangemang

SEF Zoom8 SOF
SSF SS Kaparen KSSS
VKSF IODA StSS
KKKK VJS MaSS
RÅSS GKSS RJK
LESS 420 HJBK
Laser JSM 2004 Opti VM 2004
Lag SM 2004 ISAF Mad For Sailing
Boo IF   OptiEM 2004
     
  Produkter  
OSIS NORTH Jollespecialisten
  Båths  
  Övrigt  
Väder   SMHI Båtwebb

Din Sökmotor Över BåtSverige

 

På stadig grund...

Arkiv

Peter Sundelins artikel om rätt redskap
Oroande utveckling inom jolleseglingen
Rebecka vann i Dubai!
SAILSIMULATOR 4
Det naturliga steget
Zoom8 erkänd ISAF klass!
Optimist och ZoomNytt - varför då?
EUROMED - Lisa Ericsson knep bronset!
Christmas Cup i Malmö (resultat)
Att ta för givet...
Optimistkurs för nybörjaren
Seglarskolor se hit!!! Bra seglar litteratur
Ålder och storlek
NM i Zoom8
Äldre artiklar finner du under "Nyheter"

Det rätande momentet

En jolle har ingen köl, utan är utrustade med centerbord vars enda syfte är att förhindra avdrift mot lä samt ge lyft mot lovart när båten kryssar. Här får besättningen agera motvikt. Generellt finns det ett viktförhållande som skall kompensera båtens segelyta. Ju större segelyta, desto mer vikt. Precis som gungbrädan kan viktens betydelse varieras beroende på hur långt ifrån båtens centrumlinje den placeras, ju längre ut, desto mindre vikt krävs. Extremt exempel är IC kanoten som har ett långsmalt skrov i förhållande till sin segelyta. Detta kompenseras med att seglaren skjuter ut en bräda (gungbräda) på lovartsidan och kan på det viset balansera seglets krängande kraft. Läs mer här >>>


 

Den Svenska Modellen

 

Ett svenskt och japanskt företag bestämde sig för att utkämpa en årlig roddtävling med åttamannalag.

 

Bägge manskapen tränade länge och när dagen för kapprodden kom var båda lagen i absolut toppform men Japanerna vann med ett försprång på 1 km.

 

Efter nederlaget var moralen i botten hos det svenska laget.

Högsta ledningen beslutade att man skulle vinna nästa år och tillsatte en projektgrupp som skulle undersöka problemet.

 

Projektgruppen upptäckte efter mycket analyserande att japanerna hade sju man till att ro och en man till att styra, men det svenska laget

hade en man som rodde och sju som styrde.

 

I denna krissituation visade ledningen avsevärd handlingskraft.

Man engagerade en konsultfirma som skulle undersöka strukturen i det

svenska laget. Experterna kom efter flera månaders arbete fram till slutsatsen att det var för många som styrde och för få som rodde.

 

Mot bakgrund av experternas rapport genomfördes omedelbart förändringar i lagstrukturen. Nu hade man fyra styrmän, två överstyrmän, en styrledare och en roddare. Dessutom införde man ett

poängsystem för att motivera roddaren. "Vi måste utvidga hans arbetsområde och ge honom mera ansvar."

 

Året därpå vann japanerna med ett försprång på 2 km.

 

Det svenska bolaget avskedade roddaren med hänvisning till dålig arbetsprestation, men betalade dock ut en bonus till ledningen som uppskattning för de stora ansträngningarna den lagt ned.

 

Konsultfirman utarbetade en ny analys, varav man drog slutsatsen att man hade valt rätt taktik och att motivationen också var god, och att det alltså måste vara materialet som behöver förbättras.

 

I dag är det svenska bolaget i färd med att utveckla en ny båt.

Du är besökare

Powered by counter.bloke.com

Skicka gärna ett mail med synpunkter!

segla-optimist@swipnet.se

Webbmastern framför datorn....

 

 

Design by,

E@syNet

         © Martin Abenius Senast uppdaterad  2004-09-07