Optimist - ZoomNytt testar

SAILSIMULATOR 4
   

Test av seglingssimulator SAILSIMULATOR 4

Skulle du tro mig om jag påstod att jag seglade i helgen?

-    Isjakt då, eller?

-    Nej framför datorn i programmet SAILSIMULATOR 4.

Ja, nu har det kommit en seglingssimulator som jag har testat under nyårshelgen. Simulatorn är utvecklad av det holländska företaget STENTEC. På STENTEC´S hemsida www.stentec.com eller www.sailsimulator.com kan man ladda hem en demoversion av seglingssimulatorn.

I demoversionen finns endast en båttyp: SOLING.  Efter att ha installerat programmet och startat detta så händer följande. Man ser en SOLING med rorsman och två gastar. Seglen fladdrar i vinden. Ljudet från havet (måsar och vågor) är realistiskt. Det enda som saknas är doften av hav. Genom att använda tangentbordets piltangenter (vänster, höger) så kan man få rorsman att antingen falla eller lova. Skotning av stor och fock kan skötas med funktionstangenter samt piltangenter (upp, ner). Besättningen kan fås att automatiskt byta sida vid stagvändningar eller gippar genom att trycka på ”C”. Själva seglingen är mycket realistisk. När man lovar så börjar seglen fladdra nära masten. Man kan således ”segla på bubblan” precis som i verkligheten. Och vill man prova på hårdvind så går det också att ordna. Det är bara att gå in i en av menyerna och välja önskad vindstyrka. Dessutom kan vindriktning, skift, och våghöjd väljas.

För övrigt kan du som betraktare ändra betraktningsvinkeln med hjälp av det numeriska tangentbordet.

Efter att ha testat demoversionen skulle jag mycket väl kunna tänka mig att beställa en skarp CD-version av SAILSIMULATOR 4.

Utmana farsan -  i optimistsegling!

Den skarpa versionen innehåller en ”fleet” av flera olika båttyper: VOR Racer, Tornado, Optimistjolle, Splash, Flash m.m. I programmet finns möjlighet att modifiera ”min” båt så att jag kan känna igen den. Köper man nyårserbjudandet så får man med ett program där man själv kan utforma den miljö och omgivning där man vill segla. Det innebär att om du vill segla på Marstrandsfjorden så kan du med lite knep och knåp återskapa den miljön (med fästningen i bakgrunden).  Möjligheter finns också att skapa en egen båttyp.

SAILSIMULATOR 4  är tänkt att användas för att kappsegla på Internet. Man kopplar upp sig på en speciell kappseglingssajt. Om det pågår en kappsegling när man kopplar upp sig så får man studera kappseglingen som åskådare. När sedan racet är klart kan man få deltaga i nästa race. Tyvärr så krävs det nog att man har bredbandsuppkoppling för att man skall kunna tävla på nätet. – Annars blir det nog kostsamt.

Ett annat alternativ är att koppla ihop två datorer hemma. Då kan man köra matchracing mot kompisen eller något syskon. – Eller varför inte spöa farsan i ett optimistrace.

Slutligen ett tips för er som gillar prylar. Det finns ett ”joy-stick” som man kan köpa till. Med rorkult och skjutreglage för skotning. Rorkulten har ”force-feedback”. – Så man kan känna i rorkulten när det ”brallar i”.

En nackdel har jag uppfattat; man saknar möjligheten att kappsegla mot datorn. Programmet hade vunnit en hel del på det!

Programmet kostar i CD-version med tillägg för ”miljö-utvecklingsprogrammet ca  70 Euro.

Vill du så kan du också ladda hem en fullversion till ett lägre pris.

Gå in på Stentec´s hemsida www.stentec.com eller www.sailsimulator.com och kolla.

Passa på och ladda hem demoversionen och dröm dig ut på havet.

Seglarhälsningar från

 Per-Erik Abenius