Att ta för givet

Visa din uppskattning för eldsjälen!

Att brinna för en sak tar sig ibland lite olika uttryck, några blir superengagerade för sin egen skull, några tycker det är trevligt med att någon ordnar aktiviteter, andra ser helheten och aktivt arbetar med olika aktiviteter i föreningen. Den mesta aktiva kallar vi för eldsjälar. Alla är vi glada över eldsjälens arbete, att någon gör något så vi slipper. Men det gäller att inte sticka ut, ofta drabbas den brinnande eldsjälen av Jantelagen;

Du skall icke tro, att du är något.
Du skall icke tro att du är klokare än vi.
Du skall icke tro att du är bättre än vi.
Du skall icke tro att du vet mer än vi.
Du skall icke tro att du är förmer än vi.
Du skall icke tro att du duger något till.
Du skall icke skratta åt oss.
Du skall icke tro att någon bryr sig om dig.
Du skall icke tro att du kan lära oss något.

Jante är namnet på en plats i Aksel Sandemoses bok "En flykting korsar sitt spår". Jante är hembygden, byhålan, småstaden vilken inte kan se bygdens son eller dotter som en unik, vuxen människa med talang och skicklighet. Jante kan i överförd bemärkelse vara en omgivning vilken som helst, arbetsplatsen, klassrummet, skolan, släkten, familjen, gänget.

En effektiv lag för att hämma och slå ner en människa i skorna, eller hur? Lagen är i bruk dagligdags överallt där någon försöker komma med idéer, förändra, bana väg, göra landvinningar, rationalisera, hitta på nya lösningar, peka på nya rön. En människa från Jante säger till exempel: Så har vi aldrig gjort förr!

Det är tänkvärda ord, allt för många eldsjälar bränner sina ljus i båda ändarna och orkar till slut inte bry sig. En eldsjäl engagerar sig i allt, rätt eller fel. Eldsjälen lämnar ingen oberörd, men möts ibland med en skeppa misstänksamhet "Vad vinner han/hon på detta?"! Tänk så många eldsjälar som driver den ideella verksamheten framåt, och hur lite "credit" de får för det! Att bara säga tack när någon gjort en god insats är oftast tillräcklig bränsle för eldsjälen att satsa vidare. Men det är just där det brister - vi tar allt för givet! Någon fixar säkert bryggorna, någon lagar säkert seglarskolebåtarna, någon fixar säkert motorerna tillföljebåtarna, någon kör säkert tränarna och deras utrustning till regattan - det löser någon annan! Men själv har jag inte tid, men det har någon annan! Men tänk om herr Någon Annan har tröttnat eller slutat, herr Fixa Själv har istället klivit in! Jag själv slarvar med att visa tacksamhet för dessa fantastiska människor som ordnar allt, och glömmer ibland att vi har med människor som jobbar ideellt. Ibland behandlar man dessa rent av respektlöst, och det känns inte bra - jag kommer själv ge nyårslöftet att försöka visa en större tacksamhet mot mina medmänniskor som gör det där lilla extra!

En annan sak som präglar verksamheten är vår  tilltro till fina planer, strategidokument, certifiering och andra papperskonstruktioner.  Det är oftast bara en ursäkt för att inte göra något idag - för vi har ju en sån fin plan! Någon tror t.o.m. att en fin plan på papper är just orsaken till att en ideell verksamhet blivit framgångsrik! Man glömmer gärna de eldsjälars arbete som är den reella orsaken till att de har någon verksamhet att skriva planer för!

"Om du tänker för länge på nästa steg, kommer du att få tillbringa livet på ett ben".

Kinesiskt ordspråk.

I själva verket handlar det om att fånga tillfället och arbeta ihärdigt när tillfället dyker upp, så arbetar en eldsjäl, står mitt i verksamheten med skjortärmarna uppkavlade och GÖR DET, utan fina planer på papper eller certifikat! Det finns många aktiviteter som aldrig skulle blivit av om "planeraren" fått bestämma. Planeraren blir förvånad och kanske lite stött om eldsjälen ändå gör det - utan en plan! Jag lärde mig en gång på min officersutbilding hur man skulle formulera mål, det räckte inte att skriva målsättningen, det viktigaste var att beskriva hur man skulle nå målet, med vilka medel, vem skall göra jobbet, när det skulle vara klart, samt hur vi skulle kunna mäta att målet var uppnått! Man var alltså mest intresserade hur arbete skulle gå till, vem som gjorde var, vilken utrustning som krävdes, och hur man sedan utvärderade att verksamheten nått målsättningen! Dagens verksamheter inriktar sig oftast till en storslagen målbeskrivning/vision.

"Människor som inte tänker ordentligt har inga hjärnor; snarare har de grått ludd som har flugit in i huvudet på dem av misstag."

Nalle Puh

Det sista citatet tillägnar jag de människor som inte har förmåga att visa sin uppskattning för de tusentals engagerade människor som gör en enorm insats för den verksamhet de är engagerade i!

 

Personligen försöker jag oftast arbeta efter den omvända Jantelagen;

1. Du skall tro att du är något.

2. Du skall tro att du är lika god som alla andra, och
att alla andra är lika goda som du!

3. Du skall tro att du är lika klok som andra-ibland klokare!

4. Du skall veta, att du är lika bra som andra.
Om du vet att du gör ditt bästa,
kan du uppskatta dem som som är bättre!

5. Ibland vet du mer än andra.

6. Du är inte förmer än andra.
Men du är enastående-som alla andra!

7. Du duger till mycket!

8. Skratta åt dig själv och din värld! - Det gör dig fri!

9. Du skall tro att många bryr sig om dig.

10. Du skall tro att du kan lära andra en hel del
- Och lära av dem!

 

 
Till sist; visa eldsjälen din tacksamhet!
Tack, det gjorde du bra, är ofta bränsle nog!
Var öppen för den kreativa olikheten - var vidsynt och inte misstänksam!
 
Martin