Etusivu | Tuotanto | Runoja | Artikkelit | Linkit | Kuvia | Info
Markus Jääskeläinen
Jonathan Falla: Siniset unikot
Jonathan Falla
Siniset unikot

Markus Jääskeläisen
arvosteluja


Free Tibet!
Tibet Support Group,
Finland

Kirja-arvostelu -->
HISTORIALLINEN TIIBET-KUVAUS

Jonathan Fallan esikoisromaani Siniset unikot sijoittuu 1950-luvun Tiibetiin. Skotlantilainen radisti Jamie Wilson saapuu syrjäiseen Jyekon kylään raportoidakseen Lhasan hallitukselle kiinalaisten liikkeistä rajan takana. Jyekossa ”Jemmy” asettuu Khempo Nima -nimisen munkin vieraaksi buddhalaisluostariin. Hänen palvelijanaan toimii aluksi vanha äkeä maantierosvo Karjen, joka vaihtuu pian Jamielle mieluisampaan Puton-neitiin. Puton on rampautunut onnettomuudessa, jossa hänen verovirkailijamiehensä on kuollut. Kyläläisten mielestä Lhasasta kotoisin oleva Puton tuo huonoa onnea, ja niinpä tämä joutuukin lopulta muuttamaan luostariin, jossa ryhtyy tarinan päähenkilön palvelijaksi.

Putonin ja Jamien välillä leimahtava rakkaus saa toteutuksensa kivisellä kangi-vuoteella, jota lämmittää ”sen alle sytytetty tuli”. Olosuhteet ovat kuitenkin rakastavaisia vastaan. Kiinan armeija marssii Jyekoon ja ottaa kylän jäätävän ystävälliseen komentoonsa. Rajajoesta löytyy kuolleita sotilaita. Tapahtumasta syytetään paimenpoikaa, joka teloitetaan varoitukseksi muille. Kyläläiset päättävät kostaa ja houkuttelevat sotilaat ping-pong-otteluun. Tunnelman rentouduttua seuraa verilöyly, josta pelastautuu vain kiinalaisyksikön johtaja kapteeni Duan.

Jyekolaiset lähtevät pakomatkalle kiinalaisten paluuta peläten. Karavaaniin liittyy myös Jamie, jonka järkytykseksi Putonia ja hänen tytärtään ei huolita mukaan. Jamien vihantunteet kehittymätöntä maata ja sen primitiivisiä ihmisiä kohtaan saavat vallan, mutta lientyvät vaikean matkan aikana. Putonille julmuutta osoittaneet kyläläiset osoittautuvat sitkeiksi selviytyjiksi, jotka auttavat toinen toistaan Tiibetin äärimmäisissä talviolosuhteissa.

Jamie ja karavaani seikkailevat Himalajan vuoristossa Kiinan armeijaa vältellen. Piileskelyn mahdollistaa Jamien mukaan ottama radio, jonka tämä iltaisin virittää kiinalaisten taajuudelle ja saa täten tietää heidän liikkeensä etukäteen. Talvi on kuitenkin armoton. Ruoka loppuu sekä ihmisiltä että kuormajuhdilta. Eläimet kuolevat yksi toisensa jälkeen. Radio hylätään vuoristotasangolle ensimmäisen jyekolaisen lyyhistyessä lumeen. Se on tehnyt tehtävänsä muutenkin: majuriksi ylennetty takaa-ajaja Duan on jo keksinyt Jamien juonen.

Siniset unikot kuvaa tavallisia ihmisiä suurten historiallisten tapahtumien pyörteissä. Fallan tiibetinkuvaus ja -tuntemus ovat kiitettäviä. Maasta saa monipuolisen kuvan; sen kulttuuri on muutakin kuin lamalaista uskonnollisuutta.

Henkilökuvauksen tasolla romaani onnistuu huonommin. Päähenkilöt jäävät seikkailukirjamaisiksi luonnostelmiksi eikä rakkaustarinaakaan valitettavasti kehitetä syvemmälle. Kertomuksen aineksista olisi saattanut pienellä kehittelyllä saada aikaiseksi tiiliskiven paksuisen epookkiromaanin.

Skotlantilainen Falla on aiemmin kirjoittanut näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia sekä toiminut kirjallisuuskriitikkona. Sairaanhoitajana Falla on työskennellyt Save the Children -järjestön alaisuudessa Nepalissa, Sudanissa, Burmassa ja Ugandassa. Hän on myös ansioitunut luutunsoittaja kvartetissa, joka on erikoistunut renessanssimusiikkiin.

MARKUS JÄÄSKELÄINEN

**

Jonathan Falla: Siniset unikot.
Suomentanut Einari Aaltonen.
Like, 2005.

Artikkeli julkaistu Turun Sanomissa 28.11.2005