Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
Kivirma, solmus çay yapraginin degisik çay imalat makinelerinde parçalanmasi, ezilmesi ve bükülmesiyle hücre öz suyunun kivrilmis yaprak yüzeyine yayilmasi ve oksidasyonun baslamasi islemidir.
Çay fabrikalarimizdaki kivirma makineleri iki kivirma istemine göre dizayn edilmistir.


Birinci Kivirma
Bu kivirma islemi düz (yaprak) kivirma makinelerinde yapilir. Düz kivirmalar uzun sürede yavas yavas dolduruldugunda en az 300 kg solmus yaprak alabilmektedir. Kivirma süresi doldurulmaya baslandigindan itibaren en az 45 dakika olur. Birinci kivirma bittikten sonra, kivirma yavas yavas bosaltilarak, rotervan olan fabrikalarda rotervandan geçirildikten sonra, olmayanlarda ise dogrudan eleme yapilir. Havalandirilmis kaba çaylar ise ikinci kivirma için presli veya göbekli kivirmalara verilir.CTC olan fabrika da ise rotervandan geçtikten sonra direkt CTC'lere verilir.



Ikinci Kivirma
Birinci kivirmada yeterince parçalanmamis kaba yapraklarin tazyik altinda presli kivirmalarda veya göbekli kivirmalarda daha çok parçalanmalarini saglayarak, yapragin hücre zarinin çatlatilarak içerisindeki hücre özsuyunun disari çikartilmasi ile daha iyi fermantasyon sartlarinin hazirlanmasini temin için yapilir.
Presli kivirmalarda kivirma müddeti 40, göbeklilerde ise 20 dakikadir. Presli kivirmalardaki çaylara bu müddet içerisinde en az 3 defa pres tatbik edilir. Presler 200-300 libre (90-135 kg.)'lik bir tazyikle yapilir. 5-6 dakika presli, 5-6 dakika pressiz olarak çalistirilir. Böylece tazyik sirasinda fazla sürtünmeden dolayi isinmis olan çayin harareti düsürülmüs olur. Ikinci kivirmadan çikarilan çaylar fermantasyon ünitesine sevk edilir.