BIBLIOGRAFIJA,   proznog pisca Danila Marića    
ČUVARI ZVIJEZDA, zbirka poezije i proze, grupa autora, "AL-klub i KO SS Ro Aluminij", Mostar 1984. U ovoj knjizi objavljena su Danilova dva prozna rada, Trtica i Plemenitost, u to vrijeme svrstanih u takozvane – "radničke priče." Desetak godina ranije, u organizaciji sarajevskog lista Oslobođenje, na konkursu za priču nobelovca Ive Andrića, od 612 prispjelih pripovjedaka, Trtica je bila u najužem izboru za priču godine, otkupljena je i objavljena u listu "Oslobočenje".
DOKTOR LIMA, pripovjetke, "Književna omladina", Mostar 1985. Ovo je prva Danilova samostalna knjiga, koja se sastoji od dvanaest pripovjedaka svrstanih u tri poglavlja: Stole (radničke priče), Do Poljske i nazad (putopisne priče) i Pred Infarkt opšte priče). Ova knjiga je izazvala veoma proturiječne književne kritike, od najviših ocjena do potpunog osporavanja vrijednosti.
NI BOS NI OBUVEN, pripovjetke, "Udruženje književnika BiH – podružnica za Hercegovinu", Mostar 1986. Dugo je u autoru sazrijevala potreba da se oglasi jezikom legendi, koji je veoma bogat na obalama rijeka: Neretve, Jasenice, Radobolje, Posrta, i naročito Bune i Bunice, gdje se autor rodio i radovao prozračivanju svakog novog jutru. Legende će progovoriti i govoriti dvanaest noćiju u grčkom gradu Leptokarija.
CÜZAM DAĠI, pripovjetke na turskom jeziku, "Yalcin Yayinlari", Istanbul 1986. Poznati turski književnik Hasan Mercan izvršio je izbor pripovjedaka Danila Marića; i preveo ih na turski jezik. (Hasan je rođen u Prizrenu, živio je u Skoplju, Istanbulu i Prištini, a objavio je tridesetak knjiga). Za ovu knjigu odabrao je devet 0 pripovjetka koje su gotovo u isto vrijeme objavljene i u knjizi "Ni bos ni obuven".
ALI PAŞA, roman (prevod H. Mercan), "Yalcin Yayinlari", Istanbul 1987. Turskog vakta Hercegovina je bosanska pokrajina, koja je samo jednom imala svoga vezira. Ovo je roman o njemu – prvom i posljednjem hercegovačkom veziru: galip vezir paša Ali Rizvanbegović Stočević. U prostom hercegovačkom svijetu, skoro dva vijeka, pamti se i često citira ovaj mudar čovjek – Alipaša.
VASA KISA, roman, "Univerzitetska riječ", Nikšić 1989. Sve urbane sredine imaju svoju naročitu felu građana, koji bi se mogli smjestiti u zabavljače. Mostar je bio čak i poznat po takvim ljudima – mostarskim liskama. A ovo je roman o najsnažnijoj mostarskoj lisci – Vasi Kisi. (Riba i po dinar i po koliko je pet i po riba, pita Vasa Kisa?)
YAŞOVA, roman na turskom jeziku, turkcesi: Hasan Mercan, "Yalcin Yayinlari", Istanbul 1990. Autora je desetljećima zaokupljala jedna bitka – Kosovski boj 1389. Ovo je roman gdje je taj boj u pozadini. Roman Suzopolje, koji će biti objavljen desetak godina kasnije, nastao je dodatnim i opsečnim radom na ovom tekstu.
MOSTARSKA TREHA, pripovjetke, "SIR –" Los Angeles 1997. Svaki grad ima svoje građane koji na osobit način prezentuju svoj kraj, to su oni ljudi koje vidimo na gradskim ulicama i sokacima, i koje ponekad nazivamo – građanima sa periferije. Ovo je knjiga sa dvanaest priča o ljudima koje je autor gotovo sve i lično poznavao, i koji su na poseban način, sredinom dvadesetog vijeka, obilježili grad Mostar.
VULE YELICH – roman o Amerikancu-Srbinu, roman, "SIR – Mostar", Los Angeles 1997. Danilo Marić je izbjeglištvom dospio do Los Angelesa i tamo je susreo srbijanskog izbjeglicu Vula Jelića, koji je američko tlo dotakao pedeset godina prije, 1942. godine. Ovo je roman o njegovom neobičnom i raznolikom Životu, od sirpmašnog seljačića, pilota, zarobljenika, bjegunca... bogatog Amerikanca. Svi likovi i događaji su autentični.
RIKA RIJEKE DRINE, pripovjetke, "Narodna biblioteka – Jefimija", Trstenik 2000. Autor je preživio dva rata i dva izbjeglištva, vidio je mnoga zla i upamtio zlodjela i zlodjelnike. U ovoj knjizi su dvanaest pripovjedaka koje su inspirisane i nastale u toku posljednih balkanskih ratova (jugoslovenskih). Autor se izjasnio da nije sretan što je napisao ove priče, ali i dodaje da nije mogao i da ih ne napiše.
SUZOPOLJE – roman o boju na Kosovu, roman, "BIGZ", Beograd 2000. Prije deset godina, ovaj tekst u dosta kraćoj verziji, na turskom jeziku, objavljen je pod nazivom Yasova. Glavna ličnost romana je Stefan Lazarević Visoki, koji je po nekim istoričarima bio najveći evropski vitez, a Kosovski boj je pozadina radnji.
ALIPAŠA – prvi i posljednji hercegovački vezir, roman, "Društvo pisaca BiH – Podružnica HNK", Mostar 2001. U dosta kraćoj verziji, u prevodu Hasana Mercana, ovaj roman je objavljen u Istanbulu prije desetak godina. Ovdje su date paralelne priče o razularenoj vlasti (vezir Ali-pašinoj) i njenim žrtvama (Ragib-aginovim). U pozadini priče su mudrosti i filozofija Kur'ana.
PALATA IZNAD BEL KANJONA – roman o Draganu Đurkoviću, Šapčaninu iz Los Angelesa , roman, Narodna knjiga, Beograd 2004.
LEŠINARKE –, roman, "Narodna Knjiga, Beograd 2005 – U ovom romanu je data jedna specifična slika američkog društva kroz likove srpskih emigranata.
OD JABLANA DO POPLARA –, roman, "Narodna Knjiga, Beograd 2006 – Roman iz “TRILOGIJE RASELJENIKA”
THE MYSTIC BEST MAN – priče na engleskom jeziku, "Catawba”, Charlotte, NC, USA 2008” – Ovdje su date 32 kratke priče koje su motivisane legendama iz Marićevog balkanskog zavičaja.
MISTERIOZNI KUM – priče, "Catawba”, Charlotte, NC, USA 2008”, – Ovdje su date 32 kratke priče koje su motivisane legendama iz Marićevog balkanskog zavičaja, kao i u prethodnoj knjizi, ali ovdje date na srpskom jeziku.
GOSPODIN ALEKSA – pripovjetke, "Grafičar, Užice 2009 – U ovoj knjizi dati su svi radovi Danila Marića koje je napisao o mostarskom pjesniku Aleksi Šantiću.
VASA KISA – mostarska liska – roman, "NaTron, Zrenjanin 2009 – U ovom romanu je data jedna specifična slika mostarskog života iz vremena Drugog svjetskog rata, kada su Mostarci vodili uspješne bitke oružjem originalnog duha.
MOSTARSKA TREHA –, roman, "NaTron, Zrenjanin 2010 – Drugo dopunjeno izdanje.
RADOST I TUGA MOSTARSKOG DUHA – roman, "NaTron, Zrenjanin 2011 – U ovom romanu je data savremena slika mostarskog života, a koja se naslanja na rat 92 i nasljeđeni smisao za šale.
VELJKO BOJIĆ – prećutani umjetnik – stidija, "Catawba”, Charlotte, NC, USA 2008”, – Danilo Marić je desetak godina pratio umjetnika, pisca i slikara Veljka Bojića i o njemu napisao knjigu na 430 stranica. Veljko Bojić je najplodniji srpski pisac, objavio je 28 knjiga i naslikao stotine slika, a potpuno je zanemaren od stru­ne kritike i to je bio glavni motiv autoru da stvori ovu knjigu.
Marići; u Hercegovini, istraživanja, autorsko izdanje, Mostar 1984. U hercegovačkih 82 sela žive približno podjednako Srba, Hrvata i Bošnjaka sa prezimenom Marić. Ovo je knjiga o njima. Zbirka zadataka iz termodinamike, Mostar 1966. i Zbirka zadataka iz statike, Mostar 1969, su udžbeničke knjige, koje je inženjer Danilo Marić napisao i objavio u vrijeme kad je bio zaposlen kao profesor na elektro-mašinskoj tehničkoj školi u Mostaru. Danilo Marić je objavio i još neke stručne i naučne radove.

B I B L I O G R A F I J A

crteži VLADE PULJIĆA: Ove ilustracije su poznatog mostarskog umjetnika Vlade Puljića.
Ovo su njegovi crteži, kojima je ilustrovao knjigu, sve pripovjetke i korice. Naslov knjige ilustrovao je ovim nanulama, a s njima je, zaista, čovjek – ni bos ni obuven. (Nanule u stari vakat nisu bile moda raspojasane mladosti, one su bile jedina i jedna obuvka.)
Crteži uz priče: Marice, Alipaša, Volovska koža i Vrelo Bune.
Srednjovjekovne kuge i gube harale su zemljom Hercegovom, naslanjale se na sušne godine i žestoku glad, raspojasavale na nemoćnim i ukidale ih s nogu. Najtvrđa borba vodila se za muško dijete, koja je ovdje opisana u priči Gubavica, a koju je umjetnik Puljić veoma lijepo ilustrovao ovim crtežem. Izrazi majke i bake, njihova prerano izborana lica, i pogetost pogleda, dočaravaju svu nadahnutost pisca, koji je ove ljudske nesreće ispisao pjesmom u prozi.
Dobri, Golovina, Ni bos ni obuven i Klupko, ilustrovane su ovim crtežima Vlade Puljića.

     BIBLIOGRAFIJA,   proznog pisca Danila Marića    


| HOME | poruka autoru: danilomaric@AOL.com  |?? ?? ?? ??