Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

LITE OM ENDIVER

Är förvånad att endiver inte odlas mer än vad de gör. Det finns inte många sätt i vårt klimat att ha tillgång till färskt, egenodlat grönt hela vintern, att odla endiver är en ypperlig metod. Det är dessutom en lättodlad, problemfri gröda.
De är lite beska på ett behagligt sätt, drivs de i mörker är det knappt märkbart. Det är f.ö som med grapefrukt, har man lärt sig uppskatta beskheten är det just den som är pluspoängen i smaken.
De är perfekta som sallad, ensamma eller i kombination med andra grönsaker. Man bör dock tänka på att skära dem i sista stund, de mörknar snabbt i snittytorna. De passar även utmärkt att gratinera och ungssteka.

ODLING

De kan antingen sås inomhus i April, eller på friland i Maj. Behandlas som isbergssallad, när de är lagom stora planteras de ut på sin slutgiltiga plats. (bild)
Så här ser de ut när de växer för fullt i månadsskiftet juli/augusti: (bild)

Vid första frosten skärs bladen av ett par centimeter från rothalsen, rotänden kan också skäras av så att rötterna blir mer lätthanterliga. Oftast ser man rekommendation att blasten ska skäras av som ovan, själv brukar jag vrida av den.
Såhär brukar det rekommenderas att man lagrar dem:
Plantera rötterna ganska tätt i stora krukor, hinkar eller dunkar, i torv, bör täckas helt av torven, gärna ca.5 cm. Behållarna bör ha hål i botten, så att rötterna ej möglar. Förvara i jordkällare.

Själv får jag mycket bättre resultat genom att ta upp roten med tillhörande jordklump. Packar 4-6 jordklumpar i balkonglåda. Betydligt tyngre att hantera men fungerar mycket bättre för mig. Täcker med kaffesäck som hålls uppe av 4 pinnar i hörnen.

DRIVNING

Behållarna kan nu tas fram en i taget vid behov. Ställ mörkt (eller täck) i en temperatur av 10-15 grader. Efter några veckor är de färdiga att skörda. Efter huvudskörden skjuter den en mängd sidoskott i flera omgångar, som man skördar när de blivit större men innan de blir för grova. Vattna inte för mycket,torven ska bara hållas lätt fuktig, annars kan roten ruttna. (bild)

De brukar vara helt problemfria, det enda jag råkat ut för är bladlöss. De övervintrar på roten och väcks till liv igen när endivern börjar drivas, och förökar sig då snabbt. I början av säsongen får en bladlusgeneration vingar, och kan då sprida sig till andra endiver. Man förhindrar spridningen genom att flytta på plantorna som har ett ev.angrepp. En bra metod att få bort lössen är att dammsuga med mjuk borste, bara bladlössen inte blir för talrika brukar angreppet klinga av utan större skada.


Tillbaka till tomathemsidan