Universumin aikaa ja avaruutta ei tunneta

 

 

Universumista tiedetään nykyään paljon. Tiedetään, että aurinkokunta on vain yksi miljardeista Linnunradassa ja Linnunrata on vain yksi miljardeista universumissa. Tällainen on universumimme, sen galaksit ovat hajallaan ketjuissa, rypäleissä, ja ryhmissä laajalla alueella, vähintään 13 miljardin valovuoden alueella, ja näin on ollut kauan, 13 miljardia vuotta ainakin, maapallon ajasta laskien. Tämä on tieteen valtava saavutus. Asia on suurinpiirtein tiedetty jo 1920- luvulta lähtien, mutta sen vaikutus filosofiaan, maailmankatsomukseen, uskontoihin, tieteeseen, taiteeseen jne on jäänyt yllättävän pieneksi. Siitä ei osata oikein vetää kaikkia niitä johtopäätöksiä, joita siitä pitäisi vetää.

Sensijaan ei kuitenkaan tiedetä, onko tämä tuntemamme galaksiavaruus, edes suurempana, jo koko kaikkeus, vai onko muita universumeja, onko kyseessä multiuniversumi, jossa universumimme on vain yksi osauniversumi.

Ei tiedetä, millaista koko kokonaisuuden aika on. Se voi olla ikuista, tai ikuinen nykyhetki tai sitä ei ole ollenkaan. Ei tiedetä, millaista kokonaisuuden aika on.

Sama on tilan, avaruuden suhteen. Ei tiedetä minkä kokoinen ja muotoinen tämä avaruus on. Ei tiedetä, onko se ääretön vai vaan rajaton, se tiedetään, että äärellinen se ei ole.

Ei tiedetä, mikä on materian (aine, energia, voimat, säteilyt jne), ajan ja avaruuden suhde toisiinsa.

Ei tiedetä, mikä kaikki tässä on staattista, pysyvää ja mikä dynaamista, muuttuvaa.

Nykyinen tieteellinen teoria kosmologiasta, standarditeoria, eli tähtitieteen ja fysiikan käsitys asioista tällä hetkellä, suhteellisuusteoria yhdessä alkupamausteorian kanssa on tällä hetkellä paras ja ainoa toimiva teoria, kun sitä aina korjaillaan havaintojen lisääntyessä.

Mutta se on popularisoitu hieman väärin. Ei universumilla ole alkua eikä avaruudella laajenemista muuta kuin teorian matematiikan käsitteiden merkityksessä, ja jos teoria pitää paikkansa. Oikeasti avaruus ei laajene, eikä alkua ole, tai paremminkin ei voida vielä varmasti tietää, onko näin. On vain teorian pätevyysalueen raja 13,8 miljardia vuotta sitten tuntemattomaan tilanteeseen, jota sanotaan singulariteetiksi, koska sen olemusta ei tunneta, sillä tunnetut luonnonlait menettävät merkityksensä. Aika ja avaruus alkoivat silloin, ym tavoilla tilaa kuvataan.

Näin ollen on väärin, että kosmologian teoriaa popularisoidaan siten, että universumilla on alku ja sen avaruus laajenee. Oikea popularisointi olisi, että tutkimme minkälaista avaruuden aika, materia ja avaruus ovat, ja millainen suhde niillä on toisiinsa, mutta emme vielä varmasti tiedä, millainen universumin olemus oikeastaan on. Tätä pitäisi korostaa, eikä tuota alkua ja laajenemista, niinkuin popularisoinnissa on tehty.

Kosmologien pitäisi korjata popularisointinsa. Onhan väärin, jos koko ihmiskunta luulee, että universumilla on alku ja se on aikaisemmin ollut pienempi ja nyt laajenee. Ei sellaista saisi mennä sanomaan tieteen tuloksena, kun se on vain tämänhetkinen käsitys, eikä sekään ole varmaa, eikä ole edes varmaa, että teoriasta seuraa juuri niin.

 

Olli Santavuori, 23.1.2018