Page available in Romanian
Page available in English
Istoria familiei Hossu
 
 
Fac parte, si sunt mandra de asta, dintr-o familie de ardeleni, cu numerosi militari, preoti si invatatori, in bogatul arbore genealogic avand la “radacini” pe doi voievozi din Rastoci – Mesteacan, Toma si Petru Hossu, din Tara Chioarului (azi in judetul Maramures), innobilati in 1525, cand li s-a maghiarizat si numele in hosszu, ce in ungureste inseamna 'lung'. Datorita acestui fapt au avut posibilitatea sa-si dea pruncii la invataturi cat mai inalte, pe filiera Blaj – Budapesta – Viena – Roma, toti aderand, dupa 1700, la cultul greco-catolic si la idealurile Scolii Ardelene, care au stat la baza rascoalei lui Horia din 1784, a revolutiei transilvanene din 1848, a Memorandumului din 1892 si a Unirii celei Mari din 1918.
 
Fruntea acestei familii a fost, este si va fi Iuliu Hossu (1885 - 1970), fost profesor de teologie, iar in timpul primului razboi mondial preot militar. In 1917 este numit episcop in locul unchiului sau, Vasile Hossu. Ca senator a desfasurat o activitate intensa, mai ales cu prilejul dezbaterii legii cultelor si a ratificarii concordatului. Ajuns episcop, Iuliu Hossu este cel care la 1 Decembrie 1918 rosteste la Alba Iulia, din incredintarea Marelui Sfat al Natiunii Romane, cuvantarea prin care se infaptuia Romania Mare, prin unirea pe veci a Transilvaniei cu “Tara-Mama, Romania”… Iuliu Hossu avea sa plateasca pentru crezul sau, cu nu mai putin de 22 de ani de puscarie si domiciliu fortat, in timpul dictaturii comuniste, in perioada 1948-1970.  Cu un an inaintea mortii, Vaticanul l-a ridicat la gradul de Cardinal 'in pectore', Iuliu Hossu devenind astfel primul cardinal roman. Iuliu Hossu moare in surghiun la Manastirea Caldarusani, la 28 mai 1970, fiind inmormantat la cimitirul catolic Belu. Sub ocupare horthysta (1940-45), a ramas alaturi de suferintele romanilor.
 
Vasile Hossu (1866 - 1916) a fost episcop roman unit. Fost profesor de teologie – dogmatica si rector al internatului “Vancean” de baieti din Blaj, acesta ajunge primul redactor al ziarului “Unirea”. In anul 1903 este episcop la Lugoj unde a infiintat un internat de baieti, restaurand in acest timp si vechea manastire a Prislopului. In 1913, Vasile Hossu a trecut ca episcop la Gherla, incepand munca de refacere si reorganizare a eparhiei.

Delegatia Unirii la Bucuresti (1918)
Portretul Episcopului Vasile Hossu (1927)
Delegatia Unirii la Bucuresti (1918)
De la stanga la dreapta, episcopii Miron Cristea si Iuliu Hossu (randul de jos), Caius Brediceanu, Al. Vaida-Voievod, Vasile Goldis (randul de sus)
Portretul Episcopului Vasile Hossu (1927)
de Virgil Simonescu (1881-1941)
-ulei pe pânzã, 140 x 105 cm-
Provine de la Biserica Pogorarea Sfântului Duh din Lugoj
 
 
HOME