Koninklijke Sterrenwacht van België

Departement II "Astrometrie van de Hemellichamen"

Afdeling 3: "Astrometrie en dynamica van de hemellichamen in het zonnestelsel"

Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Komeet Hale-Bopp, waargenomen op de Sterrenwacht van Haute Provence (April 1996).

Inleiding

De Afdeling heeft zich van oudsher gespecialiseerd in de ontdekking en waarneming ( "follow-up") van asteroiden (ook wel "kleine planeten" genoemd ) en kometen. Zo werden er heel wat ondekkingen gedaan op de de Koninklijke Sterrenwacht, en dit door bekende sterrenkundigen als Sylvain Arend (met behulp van de "Dubbele Astrograaf") en Eugène Delporte ("Triplet-Astrograaf"). Eenieder heeft zeker wel eens gehoord van de komeet "Arend-Roland" en van de asteroïde "Amor".

Sylvain Arend, de ontdekker, samen met Georges Roland, van de komeet "Arend-Roland".
Eugène Delporte, de ontdekker (op 12 Maart 1932) van het prototype van de "Amor-asteroïden".
De komeet "Arend-Roland " tijdens haar verschijning in 1957.
De Amor-asteroide "1988 TA, ontdekt op de Palomar-sterrenwacht (V.S.) door E. Helin, en waargenomen met de Schmidt-teleskoop te Ukkel op 23 october 1996.
Lijst van de ontdekkingen met haar ontdekkers.

Door toenemende stof- en lichtpollutie werden de leden van de Afdeling echter verplicht, sinds eind 1968, hun waarnemingen in het buitenland te gaan uitvoeren, d.w.z., op de ESO-sterrenwacht, de Rozhen-sterrenwacht (Bulgarije), de Sterrenwacht van Hoher List (Eifel, Duitsland) en op de Sterrenwachten van Haute Provence en Caussols (Frankrijk).

De ESO-sterrenwacht in het Andesgebergte (Chili).
De Rozhen-sterrenwacht in het Rhodopen gebergte.
De Sterrenwacht "Hoher List" in het Eifelgebergte.
De Sterrenwacht van Haute Provence (Frankrijk).
De Sterrenwacht van Caussols, in de buurt van de Azurenkust (Frankrijk).

Het RUSTICCA-project (April 1996)

Door de recente technologie van de CCD-waarneming (licht-gevoelig medium dat effectief in het infrarode gebied en daardoor minder gestoord wordt door stof- en lichtpollutie) kon, in April 1996, de Ukkel Schmidt-teleskoop (85/120) met een CCD-camera uitgerust worden.

De Ukkel Schmidt-telescoop.
De CCD-camera van de Ukkel Schmidt-telescoop.

De leden van de Afdeling, en ook wel eens een waarnemer van buitenuit) worden daardoor voor een nieuwe uitdaging geplaatst; namelijk het tijdig opsporen (ontdekking) en follow-up van de zogenaamde NEO's, d.w.z., objecten (asteroïden en kometen) die de aarde zeer dicht kunnen naderen en daardoor een gevaar inhouden voor het leven op onze planeet.

De "Snelloper" 1999 TY2 (ontdekt op de LINEAR-Sterrenwacht in New Mexico ), waargenomen met de Ukkel Schmidt-teleskoop (september 1999).

Specifieke werkzaamheden van de Afdeling

Buiten de practische werkzaamheden die in direct verband staan met de waarneming zelf (keuze van de waar te nemen velden, efemeriden-berekening van de waar te nemen objecten en reductie van de waargenomen velden) kent de Afdeling ook haar theoretische beslommeringen, zoals het ontwikkelen van steeds meer efficiëntere "software" voor de reductie van de CCD-frames en het schrijven van programma's ten behoeve van de baanbereking van de nieuw ontdekte objecten (asteroïden en kometen). De Afdeling heeft ook haar publieke opdracht, en dit zowel door het contact met bezoekers en geïnteresseerden van de Afdeling (rondleidingen) als wel door haar medewerking aan het zogenaamde "Jaarboek" van de Koninklijke Sterrenwacht, waarin men interessante gegevens kan vinden over het Zonnestelsel.

Bijzondere ontdekkingen met de Ukkel Schmidt-telescoop
Enkele mooie beelden van objecten in het zonnestelsel.

Medewerkers van de Afdeling

Eric W. Elst, departementshoofd

Thierry Pauwels, werkleider

Jean-Pierre Olivier, hoofdrekenaar

Verantwoordelijke van deze page: ericelst@helios.oma.be