Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

De Astero´de (8832) "ALTENRATH"

Kleine planeet genoemd naar oud-directeur "Henri Altenrath" van de "Stedelijke Nijverheidsschool" te Antwerpen.

Een kleine planeet, ontdekt in 1989 op de ESO-Sterrenwacht, werd onlangs genoemd naar Henri Altenrath, de eerste directeur en stichter van de "Stedelijke Nijverheidsschool " te Antwerpen.

Tijdens een zoekactie naar nieuwe kleine planeten (astero´den) in maart 1989 op de ESO-sterrenwacht (Chili) werd een nieuwe kleine planeet ontdekt. Het hemellicht bekwam de voorlopige aanduiding "1989 EC3". Na een aantal jaren van intensieve waarneming (met het doel de baan beter te leren kennen) werd de kleine planeet definitief genummerd (8832). De ontdekker heeft op dat ogenblik het recht een naam te bedenken voor de nieuwe hemelburger. Tesamen met de Heer Walter Bague (voorzitter van de Stichting Altenrath) werd geopteerd voor de benaming "Altenrath" (Henricus Hubertus Altenrath, 1832-1892), als hulde aan de eerste directeur en stichter van de "Stedelijke Nijverheidsschool" te Antwerpen.

Hieronder volgt de "verantwoording" die geleid heeft tot het toekennen door het SBNC (Small Bodies Naming Comittee) in Massachusetts (V.S.) van de benaming "Altenrath" aan de astero´de (8832)=1989 EC3.

(8832) Altenrath = 1989 EC3

Discovered 1989 Mar 2. by Eric W. Elst at the European Southern Observatory. Named in memory of Henricus Hubertus Altenrath (1832-1892), initiator and first director of the "Nijverheidsschool" a well-known Antwerp school for the teaching of technical professions. Under his direction, the school began teaching in Flemish, which was not common at that time. His name is still honored by the Association "Henric Altenrath".The discoverer has taught for many years at this school.

De kleine planeet doorloopt een baan rond de zon met de volgende baanelementen (grootheden die het mogelijk maken de planeet ten allen tijden weer aan de hemel terug te vinden).

Baanas: 2.57 Astronomische Eenheden = 385.5 miljoen km.

Excentriciteit van de baan: 0.12

Inclinatie met de ecliptica: 8.6░

Omloopstijd rond de zon: 4.12 Jaar

Grootte van het hemellichaam: 6.3 Km