Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

DOHÁNY  utcai NAGYZSINAGÓGA  TEMETÖJE

                                                           
                                          
                                    Cím: BP. VII. Dohány u. 2  tel.: 342-2353
                                       A fotókat a szerzö készítette 2002. szeptemberében

Ez a kis temetö a Dohány utcai Nagyzsigagóga belsö területéhez tartozik. Nem is jellemzö, hogy egy zsinagóga mellett temetö legyen, a kohaniták nem is közelíthetnek a halottakhoz.
A mindössze 3000 m2-es temeto kialakítását a szomorú történelmi helyzet kényszerítette ki.

A náci párt hatalomrajutása után, amikorra a vidéki zsidóságot már Auschwitzba szállították, A. Eichmann tervbe vette az addig szinte háborítatlan budapesti zsidóság összegyüjtését.
A kijelölt un. Csillagos Házakból a Klauzál tér környékén fallal körülvett Pesti Gettóba kellett átköltözniük a zsidóknak.
Ezen a területen 288 bérház 4513 lakása, annak 7565 szobája szolgált a kb. 70.000 fö idekényszerített embernek  szállásául. A német precizitás kiszámolta, hogy így szobánként 9,25 fö lesz összezsúfolva, számoltak az idösek és betegek "természetes fogyásával" is.
1944. december lezárultak a gettó kapui amelyet csak az ideérkezö orosz harcoló alakulatok szabadítottak fel 1945. január 18-án. Így menekült meg kb. 60.000 ember.
A 40 nap alatt kb. 8-10.000 ember halt meg, vagy lett öngyilkos.
Az elhunytak egy részét még ki tudták vinni a Kozma utcai temetöbe, de a harcok miatt a halottakat késöbb a  zsinagóga falai mentén, mint fahasábok, helyezték el a csupasz fagyott földön.
Kb. 3500 embert azonosítottak az ostrom átvonulása után, 2000 embert temettek el ebben a kényszerü és ideiglenes temetöben.

A temetö mellett találjuk a munkaszolgálatos áldozatok emléktábláját, Szenes Hanna és Kasztner Rudolf emléktábláját.
A Raoul Wallenberg emlékparkban áll Varga Imre szobrász fémböl készült szomorúfüz fát szimbolizáló alkotása, a leveleken elveszett, eltünt vagy elgázosított emberek nevei találhatók.
A 600.000 magyar zsidónak emléket állító emlékmü mögött állnak a Világ Igazainak oszlopai: nagykövetek, papok, egyszerü keresztény emberek nevei olvashatók, akik a vészkorszakban sem felejtették el emberségüket és sok zsidót megmentettek a deportálástól.

Képek az Emlékkert temetöjéböl

Emlékfa a 600.000 magyar zsidó emlékére

         A munkaszolgálatosok emléke                         Egy sír a temetöböl

A Világ  IGAZAI emlékmüve, itt szerepel Raoul Wallenberg neve is

 Vissza a fölapra