Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Munniharppu Suomessa

Suomalaisesta munniharppuperinteestä ei paljon tietoja ole säilynyt meidän päiviimme saakka. Mitään äänittettyjä tai kirjallisia tietoja soitetusta musiikista ei näillä näkymin ole jäljellä. Hajanaisia tiedonmuruja kylläkin on löydettävissä.

Yksi harvoista kirjallisista lähteistä on J.L. Runebergin teos Hirvenhiihtäjät. Siinä pelirauta mainitaan 14 kertaa. Muutoin rautaa tiedetään soitetun ainakin yhdessä viulun kanssa.

Munniharppu on tunnettu Suomessa jo keskiajalla mutta milloinkaan se ei noussut täällä yhtä merkittävään asemaan kuin Norjassa, Ruotsissa tai vaikkapa Virossa. Joka tapauksessa se oli vanahkantaisessa talonpoikaiskulttuurissa yksi harvoista metallista valmistetuista soittimista.

Munniharppun soittajat ovat perinteisesti olleet kyläyhteisön valtavirroista tavalla tai toisella poikkeavia, hieman erikoislaatuisia miehiä. Kulkurit, kerjäläiset ja kylähullut ovat tulivat tunnetuksi munniharpun soittajina ja valmistajina vuosisadan vaihteen Suomessa. Syynä tähän on luonnollisesti ollut ainakin soittimes pieni koko. Se on tunnettu myös erityisesti lasten soittimena.

Munniharpulla on historiansa aikana ollut lukuisia kansanomaisia nimityksiä Suomessa. Tässä niistä joitakin:
märistysrauta
turpajurra
suupeli
huulipeli
taavetin harppu
mörinärauta

Nähdäksesi kuvia vanhoista munniharpusita vieraile myös sivujen kuvakeskuksessa.

Takaisin Pääsivulle