Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

  Home
  Nieuws
  Reviews
  Previews
  Features
  Columns
  Hardware
  Releaselijst
  Forum
  Contact
  Links
 
The Legend of Zelda 2D VS. 3D


"Wie is de beste held 2D Link of 3D Link"

Nadat we al een 2D vs. 3D Super Mario van Sol Fighter hebben gehad, volgt nu het volgende deel van mij, over een van de beste spellenreeksen ooit: The Legend of Zelda. Ik wil het hebben over de beste 2D game The Legend of Zelda: A Link to the Past en over de beste 3D game The Legend of Zelda: Ocarina of Time. De inhoud zal zijn: de verschillen, de overeenkomsten en mijn eigen visie.

The Legend of Zelda: A Link to the Past
Het is April 1992. Niet zo heel lang geleden is de SNES verschenen, logisch dat er behoefte is aan mooie games. Een paar jaar geleden was er al de NES, met Zelda games als The Adventure of Link en The Legend of Zelda. Erg goede games, maar uiteindelijk mistten ze nt dat beetje extra wat het geniaal kon maken. Toch worden deze games door veel mensen gezien als de voorgangers van tegenwoordige 2D spellen. Maar nu verder over de SNES game A Link to the Past. Het zijn donkere tijden in Hyrule. Een kwaad monster, genaamd Ganon, wil Hyrule overheersen en dat lijkt hem nog bijna te lukken ook door Zelda, de prinses te ontvoeren. Maar dan ontwaakt een held uit zijn slaap, zijn naam is Link. Hij weet Zelda te bevrijden en moet nu op zoek naar 7 magische kristallen, waarmee hij het kasteel van Ganon binnen kan dringen en hem kan vernietigen.

    
Links: Ocarina of Time | Rechts: A Link To The Past

The Legend of Zelda: Ocarina of Time
We springen van April 1992 naar November 1998. Ditmaal niet op de Super Nintendo, maar op zijn opvolger: de Nintendo 64. Dit apparaat heeft de mogelijkheid om spellen in 3D te maken, als voorbeeld neem ik Super Mario 64. Voor Miyamoto een reden om een nieuw Zelda spel te maken, deze gaat Ocarina of Time heten. Miyamoto, de ontwerper van onder andere Mario, Kirby, Link, Donkey Kong, een game laten maken? Dat moet toch wel goed komen? Jazeker, op een koude dag in November verschijnt The Legend of Zelda: Ocarina of Time in de winkels. In het begin is iedereen verbijsterd. De schitterende graphics en geluid overtreffen alle verwachtingen. Wanneer men begon met spelen, werd het alleen maar beter en beter. Als je de game eenmaal aanraakte, kon je niet meer stoppen met spelen. Je moest kerkers ontrafelen, gigantische eindbazen verslaan, paard rijden en vooral ontdekken. Wilde je Hyrule tot in het kleinste puntje ontdekt hebben, dan was je weken, misschien wel maanden kwijt. Ook hier ben je weer Link die, in een prachtig verhaal, opgroeit tot een ware Held.

Overeenkomsten?
Jazeker, er zijn tig overeenkomsten, ik bespreek enkel de belangrijkste. Als eerste natuurlijk het puzzelen. De puzzels uit ALttP en OoT waren geweldig moeilijk en er bestonden toen nog niet echte walktroughs. Sommige puzzels waren echt zo moeilijk dat sommigen het al snel opgaven. Maar zolang je maar fanatiek was, kon je het wel halen, maar moest je wel bereid zijn flink wat tijd te investeren. Verder natuurlijk het verhaal, alhoewel OoT meer een echt verhaal was dan ALttP. Dit kwam natuurlijk ook door de mogelijkheid van de filmpjesgebruik. Ook een overeenkomst is het vechten tegen de grote eindbazen. Zo moest je AlttP flink wat gevechten leveren, wat zeker niet altijd makkelijk was. Maar ook in OoT werd je flink op de proef gesteld, wilde je het einde halen.

Verschillen?
k die zijn aanwezig. Zo is OoT natuurlijk in 3D versie en had je de mogelijkheid om je gezichtsveld te verbeteren door toevoeging van een camera. Zo kon je altijd elke actie goed bekijken. In de 2D versie, ALttP, zag je alles van boven af en dat werkte eigenlijk ook prima. Maar als je voor de pure ervaring wil gaan, is 3D toch handiger. Verder natuurlijk de gevechten; in de ALttP versie kon bijvoorbeeld met je pijl en boog maar 4 kanten opschieten; in OoT moest je eerst mikken en je moest bepalen of je hoog, laag, links of rechts wilde schieten. Verder natuurlijk de graphics en de sound, maar dat kon je natuurlijk wel verwachten van een Next-Generation Console.

Mijn eigen Visie
En wat vind ik nou zelf het beste? Tja, het is eigenlijk een onmogelijke vraag; in de periode dat ik ALttP speelde vond ik die game natuurlijk fantastisch, in de tijd dat ik OoT speelde vond ik die juist weer geweldig. Als ik het zo bekijk denk ik dat de 2D stijl erg goed was, maar de game-wereld was gewoon toe aan een vernieuwing. Wel vind ik dat 2D nooit verloren mag gaan; het heeft tenslotte mijn hele game-verleden benvloedt. Maar ik vind het prima, nu er 3D is kan je eigenlijk ng meer genieten van meesterwerken als Metroid Prime en The Legend of Zelda: The Wind Waker. Ook kan ik nog steeds genieten van topgames als Metroid Fusion en The Legend of Zelda: A Link to the Past/ The Four Swords.

 Japan Tours 1


 Zelda 2D VS. 3D