Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

  Home
  Nieuws
  Reviews
  Previews
  Features
  Columns
  Hardware
  Releaselijst
  Forum
  Contact
  Links
 
Mario 2D VS. 3D


"Wie zal er winnen 2D of 3D Mario?"

Het is weer tijd voor een nieuw column in dit column zullen we een paar grote  spelreeksen bespreken die in 2D en in 3D uitgekomen zijn. De eerste reeks die we zullen bespreken is Mario. Verder komt er nog een van Metroid en van Zelda.               
In dit column vergelijk ik het beste 2D Mario met de 3D Mario. Ik bekijk de verschillen, de overeenkomsten en besluit wat er nou eigenlijk beter is en geef mijn eigen mening.
De game die ik als beste 2D Mario zie is Super Mario Bros. 3 (ook wel bekend al Super Mario Advance 4) en de beste 3D Mario is volgens de meeste mensen Mario 64. Dus deze games zal ik gaan vergelijken.

Een kort overzichtje
Super Mario Bros. 3 kwam in 1983 op de Nintendo Entertainment System (de NES dus) uit. Veel mensen vonden dit een geweldig spel vanwege de vele levels, power-ups en geheimen die het spel had. Het spel maakte gerbruik van 2D graphics en er waren 8 werelden met heel veel levels.

Mario 64 kwam in 1996 uit op de Nintendo 64, Nintendos eerste  console die 3D graphics aankon. Dat betekende dus ook dat de eerste 3D Mario uit zou komen. Deze game was revolutionair. Omdat de gameplay zo geweldig uitgedacht was. Veel mensen verwachte dat Super Mario Sunshine wel een volwaardige opvolger van Mario 64 zou zijn, maar dat viel tegen het was meer een tussenstop. Veel mensen wachten op Mario 128 want dat zal de volwaardige opvolger worden. Maar genoeg, we gaan verder met het column.

 
Links: Super Mario 64 | Rechts: Super Mario Bros. 3

Verschillen?
We gaan de vershillen maar eens doorlopen. Het meest opvallende verschil is de grafische stijl natuurlijk. Het ene spel is 2D het andere spel is 3D. Maar dat zijn niet alle verschillen. Als jullie mijn andere column gelezen hebben zullen jullie weten dat het eigenlijk twee hele andere soorten spellen zijn. Super Mario Bros. 3 is puur platform springen door levels van de ene naar de andere kant. En als je door een wereld heen bent krijg je een eindbaas die je moet verslaan. In Super Mario 64 heb je veel meer bewegingsruimte en is het echte platformen veel minder aanwezig. Verder zijn er een hoop elementen uit Super Mario Bros. 3 niet aanwezig in Super Mario 64.

Overeenkomsten?
Als je kijkt naar overeenkomsten dan kan je al snel concluderen dat Mario nog altijd zijn springtechnieken hard nodig heeft om het einde van een level te bereiken. Verder blijven beide spellen erg trouw aan wat er in een Mario game hoort te gebeuren. Over het algemeen zijn er niet heel veel dingen om te vergelijken. Maar toch.

De Finale
Wie wint er 3D of 2D Mario? Ik vind persoonlijk dat de 2D Mario toch wel beter de tand des tijds doorstaat. Helemaal nu ik de remake van Super Mario Bros 3 heb gezien op de GBA. Waarom vind ik dit. Het spel is uitgebreid, het spel heeft veel gameplay veel meer dan de meeste games nu te bieden hebben. Maar vooral omdat er weinig spellen zijn die eigenlijk gewoon een remake van Super Mario Bros. 3 in 3D zijn. Kortom 2D vind ik toch wel beter.

 Japan Tours 1


 Zelda 2D VS. 3D