Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
ENSEMBLE FLAUTO NUOVO

VorigeHoofdpaginaVolgende
Ensemble Flauto Nuovo * Dinie Goedhart * Thea Jaworski-Kuperus * Wiep Klaas SmitsEnsemble Flauto Nuovo werd opgericht op 19 januari 1991 en staat onder leiding van Dinie Goedhart. De overige leden van het ensemble zijn als leerlingen verbonden geweest aan Flauto Nuovo, Instituut voor Blokfluitonderricht in Friesland.
Blokfluitkwartet, Martin Agricola (1486-1556). Uit: 'Musica Instumentalis Deudsch' (1529/1545)

Het ensemble Flauto Nuovo speelt muziek uit alle tijden op verschillende soorten blokfluiten: van de kleine - 16 cm - (Gar) Klein Flötlein tot de 2 meter lange contrabasblokfluit.
Het ensemble is naast de bekende Renaissance- en Barok-muziek ook geïnteresseerd in speciaal voor blokfluit geschreven composities door hedendaagse componisten. De muziek is geschikt voor koffieconcerten, schoolconcerten of avondvullende concerten. Regelmatig treedt Ensemble Flauto Nuovo op als programma-aanvulling bij concerten van koren of instrumentale ensembles.
In de loop van het bestaan verzorgde Ensemble Flauto Nuovo ondermeer concerten in Nederland en Frankrijk.

Nadat de Stichting Flauto Nuovo Friesland de Friese componist Johan de With de opdracht gaf een werk te schrijven voor het ensemble maakte hij de compositie 'FNsa'. In 1993 schreef de componist Pieter Bakker voor het blokfluitkwartet de compositie 'Achter de Wolken' ter gelegenheid van de herdenking van de in 1894 overleden dichter Franšois Haverschmidt (Piet Paaltjens). Deze composities kwamen mede tot stand dankzij financiële steun van de Provincie Friesland.
Voorjaar 1995 heeft het ensemble in samenwerking met beiaardier Auke de Boer en een vocaal ensemble de concertserie 'Muziek van Friese componisten binnen en buiten de kerk' uitgevoerd. Speciaal voor deze serie schreef Luut Klaver de compositie 'Toccata alla Danza'.
De componisten Daan Manneke en Gerda Geertens schreven speciaal voor het ensemble de werken 'The Seasons' en 'Point of View'. In 1998 schreef Wiep Klaas Smits de compositie 'Quetzal, the conquest of Ancient America'. Dit werk werd op 11 oktober 1998 voor het eerst door Ensemble Flauto Nuovo uitgevoerd.

In het voorjaar van 1996 ontving het ensemble een schitterend consort Renaissance-blokfluiten van de Italiaanse bouwer Li Virghi.

Sinds de oprichting is het ensemble een maal van samenstelling gewisseld: Ensemble Flauto Nuovo wordt gevormd door: Dinie Goedhart, Thea Jaworski-Kuperus en Wiep Klaas Smits, (Peter B. van Houten).


Dinie Goedhart

Logo van Dinie Goedhart
Dinie Goedhart

Dinie Goedhart (*28 september 1947, Dordrecht) is als blokfluitdocent verbonden geweest aan muziekscholen in Dordrecht en Alkmaar. In 1988 studeerde zij met als hoofdvak blokfluit af aan het conservatorium in Leeuwarden. Jarenlang volgde zij lessen bij Karel van Steenhoven van het bekende 'Amsterdam Loeki Stardust Quartet'. In 1990 richtte zij 'Flauto Nuovo, Instituur voor Blokfluitonderricht in Friesland'. Sinds 1996 is ze daarnaast als hoofddocent AMV/blokfluit verbonden aan Streekmuziekschool 'De Wâldsang' te Buitenpost. Ze wordt regelmatig gevraagd als gastdocent aan het conservatorium te Groningen voor het geven van lessen over grafische notatie of over het opzetten van een eigen lespraktijk. Daarnaast leidt Dinie Goedhart regelmatig grote ensembles. Als extern redacteur van muziekuitgeverij 'De Haske' te Heerenveen kreeg ze de opdracht om een aantal muziekboeken met meespeel-CD te schrijven. Dit resulteerde in september 1998 in het verschijnen van de meespeelboeken (+cd) 'Ik speel nu al solo' ═k speel nog meer solo"en een duettenboek: 'Doe je mee?' (+ Stella Boggia-van Maris ) met illustraties van Sieger A.Zuidersma en begeleiding van Peter van de Zwaag. In juni 1999 ontdekte ze in de catalogus van muziekuitgeverij 'De Haske" dat haar muziekboeken, zonder dat ze daarvan op de hoogte was gebracht, ook voor viool waren uitgegeven.
In 1998 werd zij op de Open Nederlandse Blokfluitdagen in Utrecht onderscheiden met de eerste prijs voor het beste arrangement. (Ontwerp logo: Anke Buursma)Thea Jaworski-Kuperus

Thea Jaworski-Kuperus

Thea Jaworski-Kuperus (07-07-1962) studeerde na het behalen van het VWO-diploma drie jaar schoolmuziek aan de Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden, met als bijvakken zang, gitaar en blokfluit. De lessen blokfluit volgde ze bij Ina van der Mark. In 1986/87 nam ze les bij Broer Giesing met wie ze enkele projecten organiseerde in samenwerking met een luitensemble, waar ze ook deel van uitmaakte. Vanaf 1995 heeft ze les van Dinie Goedhart en sinds oktober 1997 maakt ze deel uit van Ensemble Flauto Nuovo. Daarnaast speelt ze in 'It Orkest'. In juni 1999 legde ze met goed gevolg het Flauto Nuovo-eindexamen af.


Wiep Klaas Smits

Wiep Klaas Smits

Wiep Klaas Smits (*6-4-1979, Dokkum) studeerde zo'n zes jaar bij Flauto Nuovo. In 1997 was hij de eerste leerling van het Instituut die het Flauto Nuovo diploma behaalde. In datzelfde jaar won hij op de regionale voorronden van het Prinses Christina Concours de PCC Moderne Muziekprijs met de uitvoering van 'The Voice of the Crocodile' van Benjamin Thorn. Daarnaast heeft Wiep Klaas Smits enkele jaren meegespeeld in een Huismuziekgroep en tot 1997 in 'It Orkest'. Sinds kort houdt hij zich ook op een ander vlak met muziek bezig: compositie. De werken 'Quetzal - The conquest of Ancient America' en The daffodils - Ode to William Wordsworth behoren tot het repertoire van het ensemble.


(Peter van Houten)


VorigeHoofdpaginaVolgende