Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
Nieuwe Dockumer Courant, Maandag 28 september 1998



Foudgumse muziekdocente ontwikkelt lesboeken met meespeel-cd's


Dinie Goedhart geeft blokfluitonderwijs nieuwe dimensie


Door Sicko Hoogterp



FOUDGUM - De blokfluit, wie is er niet mee opgegroeid? Voor hele volksstammen was - tenminste de afgelopen drie decennia - dit instrument hun eerste kennismaking in de praktijk met de wereld van de muziek...
Menigeen zal zich nog heugen hoe hij of zij ruim dertig jaar geleden zat te zweten op de etudes uit Gerrit Vellekoop's 'Handleiding voor de sopraan- of tenorblokfluit'. De iets jongere generatie moest het doen met de deeltjes van 'De jonge blokfluiter' van James Arden.
Maar ook die serie verdween na verloop van tijd en maakte plaats voor het huidige 'standaardwerk', getiteld 'Blokfluitfeest' van Roely van Delft e.a. En toch ontbrak er nog iets, wat het oefenen op de blokfluit helemaal tot een feest kon maken. Dat was althans de mening van Dinie Goedhart uit Foudgum.


Back to Flauto Nuovo


Om in die leemte te voorzien ontwikkelde de muziekdocente nieuwe lesstof voor blokfluitleerlingen. Niet zomaar weer wat nieuwe oefenboekjes met bladmuziek volgens het jarenlang beproefde maar iets nieuws. In de door Goedhart ontwikkelde muziekboeken is een cd bijgevoegd. De leerlingen kunnen nu op de klanken van de cd hun lessen meespelen. Daarnaast bevatten de boeken diverse spelletjes waarbij ze letterlijk en figuurlijk spelenderwijs de geheimen van het blokfluitspel en meer in het algemeen een stuk muziekkennis kunnen opdoen.
"Kinderen rommelen tegenwoordig al op heel jonge leeftijd van alles uit de computer. Zo weten ze via internet leuke wijsjes voor de dag te toveren. Als je dat dan vergelijkt met het gewoon spelen van lesstof uit zo'n 'saai' boekje, dan is dat toch wel even iets anders. Dat heeft me aan het denken gezet", licht de oprichtster van blokfluit-instituut Flauto Nuovo de geboorte van het idee toe. Daar komt nog bij dat ze zelf vroeger een singletje had, waarop die melodietjes stonden, die je mee kon spelen. "Ik heb dat plaatje als kind echt helemaal grijs gedraaid", herinnert ze zich.
Goedhart, die tegenwoordig onder meer als blokfluitdocente bij muziekschool De Wâldsang de kost verdient, was enige tijd geleden door muziekuitgeverij De Haske in Heerenveen benaderd als redacteur. De Foudgumse zou de muzikale supervisie krijgen over het idee van een meespeel -cd met bladmuziek voor blokfluit. "Ik zou een soort controle-functie krijgen over de muziek die aanvankelijk door anderen gemaakt zou worden. Maar ik heb al snel besloten de lesstof zelf te gaan maken. 't Is bovendien hartstikke leuk werk, zo leuk dat ik er soms tot diep in de nacht me bezig was", vertelt Goedhart lachend.
De cd zijn ingespeeld door musicus Peter van der Zwaag. De diverse instrumenten (van kerkorgel tot gitaar) die op de schijfjes klinken zijn uit een synthesizer getoverd. "Dat was noodzakelijk omdat de productie anders te duur zou worden, indien alle instrumenten apart moesten worden opgenomen", verontschuldigt de muziekdocente zich. Niettemin is de muziek toch uitstekend weergegeven.

Zes uitgaven
De afgelopen week konden de boeken gepresenteerd worden. De werken dragen als titel 'Ik speel nu al solo, 'Ik speel nog meer solo' en 'Doe je mee? Hoewel het om drie verschillende titels gaat, zijn het in feite om zes uitgaven. Er zijn namelijk drie delen voor sopraan en tenorblokfluit en drie voor altblokfluit. "Ja, die verschillen toch behoorlijk van elkaar, ook wat de muziek op de cd betreft". Het eerste boek begint heel toepasselijk met een oefening getiteld 'Mijn eerste optreden. De cd laat eerst applaus horen van publiek en na het intro start de begeleidende muziek waarop kan worden meegespeeld uit het boek. Aan het eind van het nummer volgt andermaal een klaterend applaus. Op nummer als 'De vogels zingen mee' zijn vogelgeluiden te horen. Naast meespelen moet ook een fragment worden meegetikt op de blokfluit waarmee het geluid van een specht wordt nagebootst, zo legt Goedhart uit. In het derde boek 'Doe je mee?', waarvan Goedhart samen met Stella Boggia-van Maris de muziek heeft samengesteld staan blokduetten. Ook komt hierin een interessant werkje in voor getiteld 'Naar school'. Hierin kunnen de kinderen zelf een muziek, fragment kiezen, te weten Rekenen', 'Taal', 'Geschiedenis' enzovoort. "Het maakt niet uit welk 'vak' ze kiezen, als maar wel gelijktijdig beginnen. De fragmenten kunnen dan allemaal door elkaar worden gespeeld, want ze vormen steeds harmoniërende drieklanken. De kinderen vinden het fantastisch".

In trek
Hoewel de boeken in eerste instantie ontwikkeld zijn voor kinderen van zeven en acht jaar, blijken ook volwassen ze prachtig te vinden, zo heeft Goedhart inmiddels ervaren. "Ik heb meteen maar voor een kapitaal aan boeken aangeschaft en ze onder de leerlingen verspreid, zo van zie maar eens wat je ervan vindt... " Dat de boeken nu al in trek zijn, blijkt wel uit het feit dat het storm loopt bij uitgeverij De Haske.
Ook de spelletjes in de boeken zijn heel inventief en educatief meer dan verantwoord. Zo is er 'Het grote blokfluitspel', waarbij de leerlingen middels het spelen van een soort ganzenbord de vingerzettingen leren. "Daarnaast geven we de verschillen in twee tonen aan, waarmee de kinderen hun muzikale gehoor kunnen ontwikkelen". Bij het 'Doolhof-lied' moeten de leerlingen muziek fragmentjes aan elkaar puzzelen waardoor het juiste wijsje ontstaat. Je moet er maar op komen.

Muzikaliteit
Goedhart laat weten dat een aantal 'traditionele collega's' bang is dat door het meespelen met de cd de muzikaliteit er bij de leerlingen uitgehaald wordt, omdat ze de muziek (als een soort metronoom) strak moeten 'meedenderen' "Maar deze methode moet je zien naast de meer ingeburgerde leermethoden. Het is geen of-of maar een en-en-verhaal". Op de lessen weten sommige kinderen niet goed hoelang ze een bepaalde toon aan moeten houden. "Dan kun je ze moeilijk de hele tijd op de vingers tikken. Dankzij de cd-begeleiding worden ze' gemakkelijker op het goede spoor gebracht, al denkt een enkeling daar soms wat anders over. Zo zei deze week een leerling tegen mij: "Juf, die cd klopt niet", schatert Goedhart.



Back to Flauto Nuovo