Labbrapport – Oljeföroreningar

 

 

Uppgift:

Vi skulle simulera en oljekatastrof och sedan sanera bort oljan på olika sätt. Oljeutsläpp från fartyg dödar inte bara fåglar utan förgiftar och skadar även livet nere i vattnet. Detta är tänkvärt om man funderar över hur fåglarna har det.

 

Material:

Glasskål, pappershanddukar, fågelfjäder, olja, plastslang (så kallad läns), skedar, sågspån och diskmedel.

 

Kemikalier:

Kaliumoxid (CaO)

 

Utförande:

Först fyllde vi en glasskål till hälften med vatten och lade i en fjäder i vattnet. Sedan tillsatte vi i 20 droppar olja i vattnet i en sammanhängande fläck. Oljeskadad stackars fågel....

Efter det placerade vi en plastslang (läns) runt oljefläcken. Vi prövade även att skaka på glasskålen. Vi lade fjädern i oljefläcken för att se hur den påverkades av oljan. Efter detta tillsatte vi åter igen 20 droppar olja till en sammanhängande fläck, sedan strödde vi kaliumoxid över fläcken och rörde runt med en tesked för att blanda omkring allt.

Nu tillsatte vi ytterligare 20 droppas olja och denna gång strödde vi sågspån över fläcken och sedan lyfte vi upp spånen med en sked.

Sista gången vi droppade i 20 droppar olja prövade vi med att hälla diskmedel på fläcken för att se vad som hände.

 

Resultat:

När vi placerade fjädern i skålen så flöt den på ytan utan några problem.

När vi sedan la dit plastringen (länsen) runt fläcken så stannade oljan kvar inne i ringen, så även när vi simulerade vågor genom att skaka lite på skålen.

När vi placerade fjädern i oljefläcken drog den till sig olja och blev alldeles kladdig och tung. All luft som fanns i fjädern försvann.

När vi sedan hällde kaliumoxid över oljan så klumpade den ihop sig och det mesta sjönk ner till botten men lite stannade kvar på ytan.

Sågspånen drog till sig oljan, så det var bara att lyfta upp spånen ur vattnet så följde oljan med.

När vi hällde i diskmedel i vattnet förstörde det ytspänningen och oljan sjönk till botten.

 

Diskussion:

Det gick bra för oss att genomföra labben och man inser verkligen att det är väldigt synd om fåglar och andra vattenlevande djur som tar så mycket skada av ett oljeutsläpp. Om fåglarna befinner sig i vatten där det finns olja så kanske dom blir så tunga att de inte kan flyga. Dessutom försvinner all luft som finns i fjäderdräkten, och som gör att de håller sig varma, vilket medför att de riskerar att frysa ihjäl. Kaliumoxid gör ju bara att oljan sjunker ner till botten och det gör ju inte saken bättre. Om man släpper ut mycket olja i haven eller sjöarna så kommer inte alla djur att överleva om man inte ser till att ta hand om oljan på ett bra sätt direkt.

 

Av: Emelie Sjöberg Tesr3