Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

Brusselmans

Welkom op mijn Brusselmans-pagina,

Wegens gebrek aan tijd heb ik mij voorlopig beperkt qua informatie tot de teksten die men kan terugvinden op de achterflap van zijn boeken. Niet al zijn werken heb ik hieronder opgenomen, enkel deze die ik zelf in bezit heb.


BLOEMEN OP MIJN GRAF
DAGBOEK VAN EEN VERMOEIDE EGOÏST
DE GESCHIEDENIS VAN DE VLAAMSE LETTERKUNDE
DE GESCHIEDENIS VAN DE WERELDLITTERATUUR
DE KUS IN DE NACHT
DE MAN DIE WERK VOND
DE TERUGKEER VAN BONANZA
EX-DRUMMER
EX-MINNAAR
EX-SCHRIJVER
GUGGENHEIMER WAST WITTER
HEDEN BEN IK NUCHTER
HET EINDE VAN MENSEN IN 1967
HET OUDE NIEUWS VAN DEZE TIJDEN
HET ZINLOZE ZEILEN
LOGICA VOOR IDIOTEN
NOG DRIE KEER SLAPEN IN IK WORD WAKKER
PITFACE : EEN PARABEL
PRACHTIGE OGEN
UITGEVERIJ GUGGENHEIMER
VERGEEF MIJ DE LIEFDE
VLUCHT VOOR MIJ
ZIJN ER KANALEN IN AALST
ZUL JE MIJ ALTIJD GRAAG ZIEN?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bloemen op mijn graf

'Zoals men weet zit ik onder meer de laatste vijf jaar niet stil. Houdt u het er gerust op dat ik mij te pletter schrijf. Om de zes à acht maanden moet ik aldus het klavier van mijn computer vervangen, occasioneel omdat ik het uit woede door het raam keil, doch meestal vanwege sleet.

Hoe het ook zij, altijd maar dat schrijven resulteert weleens in iets, niet slechts in mijn talloze beroemde romans, maar net zo goed in gedichten, toneelstukken, verhalen, farçen, nog meer farçen, columns, essays, studies, letterkundige pareltjes en dergelijke meer. Uit al deze categorieën heb ik voor Bloemen op mijn graf een zeer strenge selectie gemaakt. Om u een idee te geven hoe streng: sinds 1991heb ik negenhonderdvierenzestig gedichten geschreven. Slechts elf ervan overleefden de selectie en haalden op het nippertje deze bundeling. Even medeogenloos ging ik door met de op kwalitatieve basis te wieden in het aanbod, en wat overbleef bestaat uit een aantal legendarische afleveringen van mijnn VPRO- en HUMO-colums; mijn toneelstuk 'tv-loos'; een stelletje beproefde podiumverhalen; het voetbalepos 'Het team der wezen'; polemieken à volonté en meer van dat fraais, alles onder het moto: te veel om op te noemen.

Op die manier is Bloemen op mijn graf - net als de eerdere en soortgelijke bestsellende bundel Het mooie kotstende meisje (1992) - lang geen mis boekje geworden, dat met verve een plaats verdient in mijn voorheen reeds imense oeuvre. In alle bescheidenheid ben ik er zo trots als een aap op, een gevoel waarvan de lezer dunkt mij met volle teugen kan meeprofiteren. Thans ga ik een uurtje uitrusten en dan weer volop aan de slag!'

Het einde van mensen in 1967

In Het einde van de mensen in 1967 kijkt Herman Brusselmans met nostalgie terug op de archetypische volksmensen en hun nietig lijkend, maar onderhuis broeiende en bruisende levens op het Vlaamse platteland van de jaren zestig. In zijn verhalen maakt hij gebruik van zijn kennis van zaken, de koestering vann zijn geheugen, zijn aangeboren mededogen met de outcasts en van zijn geloof in de universaliteit van alles wat menselijk is.

Brusselmans3