Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
Welkom op Kenneth's Homepage

Tigra Geschiedenis


Op dit gedeelte van mijn Homepage wordt de geschiedenis van de Tigra besproken. Voor meer beeldmateriaal wil ik je verwijzen naar een ander deel van mijn Homepage waarop ik wat materiaal verkregen uit de officiele Persmap van de Tigra heb opgezet. Om naar dit beelmateriaal te gaan kun je hier klikken.

Ze stelen de show op autoshows in Frankfurt, Parijs, Tokio, Turijn, Detroit en Amsterdam; schitterende prototypen met futuristische vormen en een veelbelovend karakter. Dromen op wielen. Liefhebbers over de hele wereld loopt het water letterlijk in de mond bij het zien van zoveel automobilistisch snoepgoed. Ook televisie- en fotocamera's smullen, snorren en klikken, zodat miljoenen kijkers en lezers thuis kunnen zwijmelen bij al dat moois. Droomauto's. Dat is misschien wel de meest realistische. Want werkelijkheid worden ze zelden. Of het moeten superexotische bolides van een ton of drie, vier zijn. Ferrari's, Lamborghini's en McLarens. Maar speelse prototypen van de grote merken ? Hun pit en karakter wordt verder en verder verdund door praktische en zakelijke overwegingen. Te gewaagd, te moeilijk te produceren, te duur, te .... Honderd en een heel redelijk klinkende argumenten. En het resultaat is dat er in de praktijk uiteindelijk niet veel meer overblijft dan een slap aftreksel van het ooit zo gedurfde ontwerp.

De Tigra is de spreekwoordelijke uitzondering op de regel. Een uiterst gedrufde sportcoupe waarvan het prototype - in september 1993 - er vrijwel exact hetzelfde uitzag als het produktiemodel waarvan er nu duizenden over de wereld rondrijden. Sterker nog; hij heeft ongeloofelijk veel behouden van de lijnen die in de allereerste tekeningen en kleimodellen te vinden zijn.

Een nieuwe Opel moet men kunnen onderscheiden van de massa door een duidelijk eigen karakter. Ook moet hij praktisch, handzaam, betaalbaar, een tikje gewaagd, vernieuwend en toch meteen herkenbaar als een Opel zijn. Bij de Tigra hebben de designers deze design-maatstaven erg ver doorgevoerd. Een ding stond wel boven op het lijstje: de Tigra moest een volbloed coupe worden. En tevens een gedurfde auto. Kortom de Tigra moest dus een compromisloos, dynamisch ontwerp worden, met een heel eigen uitstraling. Een auto met pit. Maar tegelijkertijd een auto die andere nieuwe Opel-technieken in zich draagt. Bovendien moest de auto betaalbaar blijven, zodat deze ook voor jonge kopers bereikbaar zou zijn.

De Tigra ontstond als een grote verzameling schetsen, waarin de designers hun dromen vorm gaven. Van de meest veelbelovende modellen werd een 1:3 kleimodel gemaakt. Tussen alle kleimodellen staat er eentje die u wel bekend zal voorkomen: de oervorm van de Tigra. En het leuke is, het uiteindelijk produktiemodel is ten opzichte van dit kleimodel maar verbluffend weinig veranderd. Nadat alle ontwerpen hun zegje gedaan hadden, bleven er twee veelbelovende klei-kandidaten over. Die werden op ware grootte gebouwd. Toen het uiteindelijk model op ware grootte kwam voorrijden was een ding meteen duidelijk: het project 4202, ook wel Tigra-project kreeg groen licht.

De Tigra en de Corsa zijn in een aantal opzichten broertjes van elkaar. Juist hierdoor is het mogelijk geweest om de droom van de designers te laten uitkomen. Vanaf de eerste ontwerpen is er rekening mee gehouden dat men bij de nieuwe coupe dure onderdelen konden lenen van de Corsa. Zo lijken de onderstellen en platforms op elkaar. Ondanks een relatief klein produktieaantal ( daar voor coupe's de markt klein is ) werd het daardoor toch mogelijk een exclusieve en toch betaalbare auto als de Tigra te bouwen. Het pure karakter heeft echter niet hoeven te lijden onder allerlei compromissen.

Tijdens de ontwikkelingen waren er nog wel enkele hindernissen. Zo vroeg de bijzondere vorm van de middelste dakstijlen om een heel uitzonderlijke achterruit. Een geweldig glasoppervlak dat de hele achterpartij omzoomt. In Europa kon niemand dat maken, dus moest er een nieuwe produktietechniek voor ontwikkeld worden. Samen met het Italiaanse San Salvo en Glass Tech uit Ohio werd de oplossing gevonden. Het donker getinte "Sundym"-glas van de achterruit verlaagt de temperatuur in het interieur op hoofdhoogte met zo'n 5 graden. Ook de extreem lage luchtweerstand van de Tigra is een van de details van de Tigra

Ook onder de motorkap kun je zien dat er veel over nagedacht is. Het interieur heeft goed aanvoelende bekleding, een sterk naar de bestuurder gerichte cockpit en twee in 2+2 vormgeving geintegreerde achterstoelen. Er is zelfs een nieuwe lakkleur voor de Tigra ontworpen: Apache. Dit is de dezelfde kleur als die mijn Tigra heeft. Deze kleur zou volgens Opel de toekomstige trend aangeven. Daar hebben ze gelijk in gekregen; deze kleur hebben inmiddels verschillende automerken ook in hun kleurenpakket opgenomen. De Tigra is een heel duidelijk concept met enkele sprekende en heldere vormen. Een paar accenten springen eruit. Zoals de taillelijn, de vloeiende coupevorm van het dak, de logisch geintegreerde achterspoiler en verlichtingsblokken en vooral de karakteristieke kromming van de dakstijlen.

De vloeiende bocht die de achterste raamstijlen samen met de deuren maken is uniek. Eigenlijk zijn ze de belangrijkste factor voor de herkenbaarheid van de Tigra. Ze geven hem zijn identiteit. Niemand zal hem dan ook verwarren met een andere auto. Bovendien onderstreept het de dynamische coupelijnen. Van de eerste designtekening, via de kleimodellen en prototypen heeft de Tigra niets van zijn unieke karakter hoeven inleveren. Sommige dromen worden dus wel werkelijkheid.

Helaas heeft Opel besloten om de Tigra per 2001 uit productie te halen. Dit waarschijnlijk vanwege de komst van de nieuwe Corsa. Door deze stap van Opel zal de Tigra over enkele jaren uit het straatbeeld gaan verdwijnen. Ik vind dit zeer jammer want meer van die saaie MPV-modellen die men momenteel anno 2002 uitbrengen zitten we echt niet te wachten. Ook de concurrenten van de Tigra: de Ford Puma en de Hyundai Coupe hebben besloten om respectievelijk te stoppen per 2002 of per 2002 een nieuw model uit te brengen dat niet meer in de klasse van de kleine coupe past uit te brengen. Een aftreksel van een hatchback zoals de Renault Megane Coupe kunnen we toch echte niet als een couep rekenen. Er gaan echter al wel geruchten over een eventuele opvolger van de Tigra. Om deze scoops te zien, druk dan hier.