Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Berlin

 

  
 < FAKTA
    BERLIN

    SEVÄRDHETER 2 >

 
 
 

B

E

R

L

I

N

 

 

Berlin Sevärdheter 1

 

Brandenburger Tor

 

Brandenburger Tor, som är den mest berömda porten i världen. Denna port stängdes av med en Berlinmur framför sig då man delade upp Berlin i väst och öst. 1989 revs muren och porten kunde återigen öppnas. Brandenburger Tor ligger i slutet på den stora paradgatan Unter den Linden.

 

 Pendeltåg / Tunnelbana : Brandenburger Tor 

 

_________________________

 

 

Riksdagshuset

 

Nära Unter den Linden och Brandenburger Tor ligger även Riksdagshuset (Der Reichstag), som idag har fått en gigantisk glaskupol byggd ovanpå. Detta har blivit en stor turistattraktion, att besöka riksdagshuset samt se på utsikten från taket i den stora glaskupolen. Även före 2:a världskriget hade riksdagshuset en glaskupol, men den blev sönderbombad. Nu har man låtit bygga upp en annorlunda och modern form av glaskupol på taket.

 

 Tunnelbana  : Bundestag

 

_________________________

 

Unter den Linden, den stora paradgatan med  Brandenburger Tor längst bort samt

bakom den parken Tiergarten.

 

Unter den Linden

 

Unter den Linden är en storslagen aveny som sträcker sig österut från Brandenburger Tor och är hela 61 meter bred. Bilarna kan inte längre köra igenom porten och vidare in till jättelika stadsparken Tiergarten som ligger på andra sidan porten, trafiken leds istället runt Brandenburger Tor och vidare in i parken.  Pendeltågs- och tunnelbanestation Brandenburger Tor ligger under avenyn.

 

 Pendeltåg / Tunnelbana : Brandenburger Tor 

 

_________________________

Madame Tussad's Berlin

På avenyn Unter den Linden som utgår från Brandenburger Tor ligger Berlins egna Madame Tussad's vaxkabinett som även finns i London. Här finns dockor av bl.a. Liza Minelli från filmen Cabaret, Marlene Dietrich och Angela Merkel.

 Pendeltåg / Tunnelbana : Brandenburger Tor 

 

_________________________

 

Berlinbjörnar uppställda på Bebelplatz

Bebelplatz

Bebelplatz är stället där det kända bokbålet ägde rum 1933. Efter initiativ från Joseph Goebbels, Hitlers propagandaminister, brände SA och nazistiska ungdoms- organisationer över 20 000 böcker här, huvudsakligen av judiska författare, bland annat Thomas Mann, Heinrich Heine och Karl Marx. Mitt på torget finns en glasruta så att man kan se ner i biblioteket under torget, med sina tomma bokhyllor. Bebelplatz ligger vid Unter den Linden och omringas av Statsoperan, Humboldtuniversitetet och  S:t Hedwigskatedralen.

 Tunnelbana : Französische Straße

 

_________________________

 

Berliner Dom

Berliner Dom är en av Berlins mest kända byggnader och är byggd 1895. Den ligger längs med avenyn Unter den Linden. Buss 100 stannar utanför domkyrkan.

_________________________

 

 

Förintelsemonumentet

 

Denkmal für die ermordeten Juden Europas (Monument över Europas mördade judar) eller Förintelsemonumentet, är ett minnesmärke i centrala Berlin. Det tillägnades alla judar som blev mördade under förintelsen. Det består av en labyrint av stora och små stenblock.

 

 Pendeltåg / Tunnelbana : Brandenburger Tor 

 Pendeltåg / Tunnelbana : Potsdamer Platz

 

_________________________

 

 

Potsdamer Platz

 

Potsdamer Platz, är ett nytt stort centrum som byggts upp i slutet av 1990-talet med skyskrapor, kontors- och affärskomplex. Här ligger bl.a. det futuristiska Sony Center med sitt tak som liknar en jättelik fallskärm som lagt sig ovanpå alla byggndernas tak. Sony Center innehåller restauranger, affärer samt biografer. I området finns galleriorna Potsdamer Platz Arkaden samt Mall of Berlin. Från toppen av en av skyskraporna finns utsiktsplattform Panoramapunkt Potsdamer Platz som även innehåller ett café.

 

 Pendeltåg / Tunnelbana : Potsdamer Platz

 

_________________________

 

Minneskyrkan i mitten samt bakom skraporna Upper West samt Zoofenster

 

Kurfürstendamm, Minneskyrkan

 

Affärsgatan Kurfürstendamm, denna gata blev den stora affärsgatan och Västra Berlins Cenrtrum då staden delades i Öst och Väst efter 2:a världskriget. Centrumet kring denna gata ligger vid den berömda Gedächtnis Kirsche (Minneskyrkan) som finns kvar som ett minne från kriget. Kyrkan är till hälften nybyggd och till hälften gamla ruiner från kriget. Vidare finns kända monumentet Geteiltes Berlin (Delade Berlin) samt affärsgallerian Europa Center på Tauentzienstrasse. En känd galleria är Bikini Haus som har fönster mot Berlin Zoo samt en takterass där man kan se aporna i Zoo. I närheten finns även 25hours Hotel Bikini Berlin med sin takterass Monkey Bar.

 

 Tunnelbana : Kurfürstendamm,

 Zoologischer Garten, Uhlandstrasse, Adenauerplatz

 

Monumentet Delade Berlin samt Minneskyrkan eller på tyska Gedächtnis Kirsche.

 

_________________________

 

Världsberömda varuhuset KaDeWe

 

 KaDeWe

 

I detta område vid Wittenbergplatz ligger även det stora varuhuset KaDeWe som är Europas näst största varuhus efter Harrods i London och världens 3:e största varuhus efter Macys i New York. KaDeWe betyder Kaufhaus des Westens. Delikatessavdelningen samt restaurangplanet på översta våningen är populära bland turister och invånare.

 

 Tunnelbana : Wittenbergplatz

 

_________________________

 

 

Berlin Zoo

 

Berlin Zoo är Tysklands största och ett av världens mest berömda zoo. Det ligger mitt i Västra Berlin, vid den stora järnvägsstationen Zoo. Det finns även ett zoo i östra Berlin som heter Tierpark.

 

 Pendeltåg / Tunnelbana : Zoologischer Garten

 

_________________________

 

 

Charlottenburg Slott

 

Charlottenburg Slott är det stora slottet som ligger i nordvästra Berlin. Till slottet finns en stor slottspark. Närmaste tunnelbanestation är Sophie Charlotte Platz. Till vänster om slottet i det gamla Orangeriet finns det idag en slottsrestaurang samt även café.

 

 Tunnelbana  : Sophie Charlotte Platz

 

_________________________

 

 

Olympia Stadion

 

Olympiastadion, byggdes under 2:a världskriget och ligger i västra delen av Berlin och är en av de största i sitt slag. Stadion är Tysklands största och den byggdes om och moderniserades lagom till fotbolls VM 2006. Olympia bassängen strax bredvid har öppnats upp för allmänheten och fungerar som utomhusbad. Till stadion kan man åka dels tunnelbana eller pendeltåg. Pampigast är det att se norra entrén vid den delen av stadion som ligger närmast tunnelbanan. Pendeltåget går vid södra entrén.

 

 Pendeltåg / Tunnelbana : Olympia Stadion

 

_________________________

 

 

Tunnelbanans linje U1

 

Linje U1 i Berlins tunnelbana går utomhus på viadukter ovanför gatorna mellan stationerna Gleisdreieck och Warschauer strasse. Då man åker denna linje får man se olika kvarter och hus i Berlin, främst i stadsdelen Kreuzberg. Det är väl värt en resa att få se staden en bit ovanifrån gatan. Även linje U2 går ovanför gatan längs med Schönhauser Allee i stadsdelen Prenzlauer Berg, östra Berlin.

 

 Tunnelbana  : Gleisdreieck, Warschauer Strasse

 

_________________________

 

 

Kreuzberg

 

En alternativ stadsdel med mycket folkliv är stadsdelen Kreuzberg. Här finns den största andelen av Berlins turkiska invånare, mycket restauranger, barer och klubbar samt även affärer. Det är Berlins mest tätbefolkade stadsdel. Här finns kända sevärdheter som Deutsches Technikmuseum och Jüdisches Museum Berlin.

 

 Tunnelbana  : Kottbusser Tor, Prinzen strasse, Moritzplatz

 

_________________________

 

 

Viktoriapark i Kreuzberg

 

Kreuzbergs kanske mest populära park är Viktoriapark som ligger nära affärsgatan Mehringdamm. I parken finns ett högt berg med utsiktsplattform och staty samt vattenfall med damm och även stora gräsmattor. Från utsiktsplattformen har man en makalös utsikt över södra Berlin. Närmaste tunnelbanestationer är Mehringdamm eller Platz der Luftbrücke.

 

 Tunnelbana  : Mehringdamm, Platz der Luftbrücke

 

_________________________

 

SEVÄRDHETER 2

BERLIN