Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

HETELUCHTBALLONNEN

 

Toen op 4 juni 1783 een enorme bol van tafzijde en papier boven Annonay in de Ardèche opsteeg, had niemand het succes van deze uitvinding kunnen voorspellen. De broers Joseph en Etienne de Montgolfier hadden het idee opgevat om lucht op te sluiten in een omhulsel en dit door middel van strovuur op te warmen. 

Op 19 september van hetzelfde jaar herhaalden de broers het experiment in Versailles, op verzoek van koning Louis XVI en in aanwezigheid van het hof en de toekomstige president van de Verenigde Staten, Thomas Jefferson. De eerste passagiers van deze historische vlucht waren een schaap, een haan en een eend. De dieren maakten een vaart van acht minuten. Ze wilden zeker zijn dat er geen blijvende letsels waren door een hoge vlucht in de 'atmosfeer'. Wanneer deze pioniers veilig en ongedeerd (uitgezonderd een gebroken vleugel van één van de vogels, veroorzaakt door het schaap) geland waren werd er tot een bemande vlucht besloten. Op 15 oktober 1783 steeg de eerste mens, François Pilâtre de Rozier op tot een hoogte van 25 m in een ballon verankerd aan de grond. 

Moderne ballons zijn inmiddels technisch veel beter dan de historische. De ballon zelf bestaat meestal uit sterk nylon. Verder zijn er vele touwen, een mand of gondel, en een brander aanwezig. Deze Sirocco-brander werkt op propaan. Hij weegt wenig (24 kg), heeft een groot maximum vermogen (7,6 Mw) en is stil (94 dbA). 

  

Met dank aan www.ballooning.nu - zie links


Terug naar het Begin