Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Het verhaal - Bewerking - Spelers, Regie, Medewerking - Opvoeringen

De Getemde Feeks - William Shakespeare
 

William Shakespeare kan op een poëtische manier uiting geven aan universele gevoelens. Vandaar dat zijn werken vandaag de dag nog brandend actueel zijn. Niettemin ademen zijn toneelstukken de tijdsgeest van de 16de eeuw uit.

Het verhaal

 

 

Katharina, dochter van Baptista Minola, alsook Bianca, de jongere zus, worden uitgehuwelijkt. Baptista Minola, een rijke edelman, kan op veel gegadigden rekenen. Maar snel wordt duidelijk dat mogelijke huwelijkskandidaten, hoe groot de bruidsschat wel is, afhaken bij één wel bepaalde dochter. Katharina gedraagt zich, als het op mannen aankomt, als een een feeks. Een onhandelbaar wicht die de mogelijke kandidaten met haar verbaal geweld platwalst. Bianca daarentegen heeft aanbidders zat. Maar zoals de traditie voorschrijft, moet eerst de oudste dochter uitgehuwelijkt worden. Wat volgt is een pijnlijk en teven hilarisch drama. Zal de prins op het witte paard wel opdagen?

 

Bewerking: Dirk Tanghe

 

Het woord vertellen is bij Tanghe één van de kernwoorden. De fascinatie voor dit woord en de handeling die erbij hoort, begon al vroeg. Tanghe kwam op school in aanraking met teksten van de grote schrijvers, o.a. Shakespeare. Wanneer de docent in de klas de teksten voorlas, konden ze hem niet boeien, maar wanneer hij de teksten daarna nog een keer voor zichzelf las, zag hij het verhaal voor zijn ogen gebeuren. Hij wilde zijn versie van de grote klassieke teksten vertellen, duidelijk maken, laten zien aan de mensen. Zijn liefde voor klassieke teksten blijkt uit het volgend citaat: "Altijd de klassieken, omdat ze zo prettig ouderwets zijn, in de goed zin van het woord en er zit zo'n passie achter, ze zijn soms zo heerlijk sentimenteel en volgeladen. Ze doen mijn hart sneller slaan, omdat ik de afgeronde boog in de vertellingen zie. (...) Het is een romantische keuze, maar ik vind dat ik nog recht heb de werkelijkheid niet te aanvaarden, dat ik recht heb mezelf te laten opgaan in de magie van het theater."

Ook al vindt Tanghe zijn inspiratie in de klassieken, in zijn voorstellingen laat hij toch duidelijk de eigen tijd doorspiegelen. Tanghe heeft de drijfveer van die schrijvers (Sophocles, Shakespeare, Molière, Brecht), om die stukken te maken, verplaatst naar het heden: "Ik ben op zoek naar de kern en de drijfveren van een schrijver en als kind van mijn tijd leef ik met mijn eigen, persoonlijke beschadigingen. Die vind ik terug in de toneelliteratuur en geef ik door aan een speler die ook beschadigd en gevoelig is."

 

Spelers/Regie/Medewerking

 

Regie: Rik Lamote

Decorbouw: Frans Desseyn, Luc Desseyn, Alain Houvenaeghel, Maurice Broucke, Daniël Lauwyck, Willy Vanclooster

Klank en licht: Luc Bolle, Franky Peene

Kledij: Diana Vermeersch

Tekststeun: Katrien Dombrecht

Toneelmeester: Emmy Dens

Grime: Annemie Jongbloet

Grafische vormgeving: Alex Haerens, Erwin Vandousselaere

Fotografie: Jan Ducatteeuw, Kristien Pollet

Filmfragment: Daan Tytgat

Algemene coördinatie: Roland Haest, Etienne Bossuyt

Muziek van John Tavener

 

Dank aan:

Schoenen Luca

Famy Mode

Betonijzerbuigcentrale Inter NV - Ivan Delrue

BVBA Vierstraete Carlos en Steven

Jonas Missiaen voor het 'digitaliseren' van het decor

Axel Fabry voor het inspirerende kunstwerk

 

Acteurs:

Naam Rol
Jozef Keerseblick Baptista Minola - de vader
Elien Fiems Bianca - de jongste dochter
Freya Verdonck Biondello - de kok
Carine Detollenaere Curtio - de knecht
Joeri Uyttenhove Gremio - de ene aanbidder
Kristof Decapmaker Hortensio - de andere aanbidder
Karin Naert Katharina - de oudste dochter
Daniël Bocquez Kleermaker
Alex Haerens Petruchio - edelman uit Verona

 

Opvoeringen

 

Datum Tijd
1-1-2003 0:00 u
2-1-2003 1:00 u
3-1-2003 2:00 u