Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Ninas Fodersida
Fodersidan innehåller:


Grovfoder och analyser
Räkna foderstat
Mer om kvoter
Kraftfoder
Foderstatsexempel
Foderrelaterade problem
Bildexempel
Klicka här för att komma tillbaka till originalhemsidan


Om att räkna foderstater

Vad man behöver veta för att räkna ut en korrekt foderstat:
  • Hästens vikt
  • Grovfodrets näringsvärden (genom en höanalys)
  • Hästens arbete
  • Hästens ras/typ
  • Om hästen är lättfödd/svårfödd
  • Gärna tidigare foderstat (i g och kg)
  • Vad hästen inte kan äta(vissa hästar tål t.ex. inte havre))

Först ska jag bena ut lite enheter inom foderstatsräknandet:

  • SMRP = SmältbartRåProtein (Protein kort sagt), det som ger muskler
  • MJ = Energi, det som ger hull
  • TS = Torrsubstans (hur torrt höet/silaget är, hur mkt vatten som finns-- t.ex. 84 % Ts betyder att höet innehåller 16% vatten)
  • Ca = Kalicum
  • P = Fosfor
  • Mg = Magnesium


Nu till foderstatsräknandet:

Först räknar du ut ett underhållsbehov för hästen enligt formeln:
0.5 x hästens vikt upphöjt i 0.75 = A
Sedan lägger du på 5 el 10 % för ras, fullblod ska ha 10%, resten 5%.
A x 0.05 = B
Sedan funderar du ut hur mkt du rider, hur mkt arbetstillägg hästen ska ha, t.ex. 10% för lätt ridning 20-30 % för normalt arbete osv...
A x 0.20 = C
Sedan tänker du på om hästen är lättfödd eller svårfödd, och drar av/lägger på 5-10% beroende på detta.

Sedan lägger du ihop allt: A + B + C = Din hästs energibehov(enhet MJ).

Låt oss säga att hästen behöver 60 MJ, då kan man utgå från att hästen behöver MINST 360 SMRP. Alltså en kvot på minst 6(60 x 6). Kvoten får du genom att dela den totala proteingivan med den totala energigivan, i detta fallet 360/60 = 6. Det är helt okej att ligga över denna kvot! Om du ligger mkt över pga att grovfodret har ett högt proteininnehåll så är det också helt okej! Grovfodret innehåller mer snällare proteiner än krafftfoder. Proteiner är ju som bekant långa aminosyrakedjor, och det finns hemskt många olika sådana. En del är mer lättsmälta för hästen och en del lite svårare. Grovfoder hör till de mer svårare, de tas inte upp jättesnabbt av kroppen utan det tar lite arbete att spjälka och fördela, så kroppen inte får en för snabb proteintillförsel helt enkelt. Därför är det okej med mkt protein. Om det hade varit för mkt snabbt protein så hade kroppen kunnat få en chock, och det hade kunnat leda till proteinförgiftning. Detta kan man råka ut för om man ger mkt av fodermedlet soja. Därför finns också en maxgiva på soja, 100 g/100 kg häst.
En till förklaring om kvoten är att forskning har visat att alla hästar behöver dessa 6 SMRP för varje MJ för att kroppen ska må bra. Detta gäller alla hästar, oavsett ras och storlek, eller om de haft fång.

Sedan har vi mineralkvoterna! Mellan 1.2-1.8 bör det ligga på, men det går bra om grovfodrets innehåll gör att kvoten överstiger 1.8, upp till max 3 är "okej"- så länge överskottet är från grovfodret(ungefär samma förklaring som ang proteinerna..) vill säga. Kvoten får inte understiga 1.1! Då har du för mkt fosfor i förhållande till kalcium och hästen kan inte ta upp ämnena ordentligt.
Kvoten mellan kalcium och fosfor (Ca och P) får du på samma sätt som med energin och proteinet. Du delar den totala mängden kalcium med den totala mängden fosfor! T.ex. 35 Ca/22 P = 1.6.

Rösta gärna i omröstningen om grovfodersanalys här nedan: