Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

De opname

Stel, je loopt 's avonds met je toestel om je nek en je ziet iets wat de moeite waard is. Je zet je fototoestel op een statief en wat nu?

Scherp stellen

Als je een Autofocus (AF) functie hebt, ben je een bevoorrecht mens. Met de hand scherpstellen (M) is namelijk erg moeilijk in het donker. Toch kan ook de autofocus-functie je in de steek laten als het erg donker is.
Voor zowel handmatig als automatisch scherpstellen kan een sterke zaklamp goede diensten bewijzen!

De belichting

De belichtingsmeter van moderne camera's zijn ook 's nachts redelijk nauwkeurig. In theorie zou je de belichting dus aan de automaat kunnen overlaten.
Heb je een iets oudere camera of levert de automaat geen goed werk af? Dan begint het grote gokwerk!
Stel je diafragma altijd op dezelfde waarde in! ( bijv. f8.0 )
De sluitertijd zal je nu op gevoel moeten instellen. Het leuke is dat je dit sneller onder de knie hebt dan je denkt, mits je steeds van dezelfde diafragmawaarde uitgaat.
Bedenk wel dat de sluitertijd een logaritmisch verloop heeft.
Dat gaat als volgt:
1/500 sec. 1/250 sec. 1/125 sec. . . . . . 1 sec. 2 sec. 4 sec. 8 sec. enz.
Iedere stap in deze reeks is even groot. Het verschil tussen 1 en 2 seconden is dus even groot als tussen 4 en 8 seconden. Iedere stap wordt een stop genoemt.
voorbeeld Maak een schatting van de hoeveelheid licht en welke sluitertijd daarbij nodig is. In ons voorbeeld denkt je dat er 4 seconden nodig zijn. Stel je camera in op een sluitertijd van 4" en een diafragma van 8.0.
Maak een foto met behulp van je draadontspanner of zelfontspanner.
Maak vervolgens een foto met één stop lager, Dus 2 seconden, en één stop hoger, dus 8 seconden. Ben je niet helemaal zeker van je zaak neem dan nog meer foto's waarbij je steeds van de vaste reeks sluitertijden uitgaat.
Als je toestel niet ingesteld kan worden op lange sluitertijden zal je de Bulb-functie moeten gebruiken. Druk in dat geval je polshorloge stevig tegen je oor zodat je de seconden kunt tellen. Als je de Bulb-functie nodig hebt kun je natuurlijk niet de zelfontspanner gebruiken. Je hebt immers geen sluitertijd ingesteld! Je kunt in dit geval dus niet meer om de draadontspanner heen!



Verklarende woordenlijst

Diafragma

Het diafragma is een schermpje met verstelbare opening in de lens. Hiermee wordt de hoeveelheid invallend licht geregeld.
Samen met de sluitertijd bepaalt het diafragma de belichting van de foto.

Draadontspanner

Een draadontspanner is eigenlijk een ontspanknop die met een draad met het fototoestel verbonden is. Het is dus een soort afstandbediening.

De zelfontspanner [symbool zelfontspanner]

De zelfontspanner is een vertragingstijd die begint als je op de ontspanknop drukt. Er gaat een rood lampje knipperen tot de tijd om is en pas dan wordt de foto gemaakt.
De zelfontspanner is eigenlijk bedoeld om de fotograaf ook de kans te geven om op de foto te gaan (bijvoorbeeld bij een groepsfoto). Natuurlijk kun je deze functie ook gebruiken om beweging van je toestel te voorkomen, tijdens de opname.

De Bulb-functie

Met deze fuctie bepaal je de sluitertijd met de ontspanknop. Zolang je de ontspanknop ingedrukt houdt, staat de sluiter open. Zo kan je dus foto's maken met een zeer lange sluitertijd. Deze functie wordt vaak aangeduid met een B en vind je bij de sluitertijden.