Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Å Trene Med Klikker

Max: ”Første gang ute på tur!”Du kan gjerne innarbeide klikkeren i det daglige arbeidet med hesten. Både på stallen, når du rir, og annen trening. Det er kanskje et eller flere spesielle problemer du sliter med?? Klikkeren gjør det mye enklere for deg og fortelle hesten hva det egentlig er du vil.Det er 4 regler som er greie å ha i bakhodet når du introduserer noe nytt for hesten:

1. Når du skal forbedre en øvelse, jobb med et element av øvelsen om gangen.
2. Når du introduserer ett nytt element, senk på kravene på det den allerede har lært.
3. Forandre øvelsen i små nok steg til at hesten fortsetter å lykkes.
4. Hvis du stagnerer i øvelsen, gå tilbake til et tidligere stadium i treningen.

Personlig har jeg oppdaget at denne typen trening har forandret synet mitt på både hesten og treningen. I stedet for å konsentrere seg om det som er negativt, fokuseres det nå i stedet på hva hesten gjør som kan belønnes.

Samme hva det er du skal trene på, må du sette deg et mål! Dette målet, må du forklare skikkelig for deg selv. Det er ikke nok å bestemme seg for at man skal lære hesten den enkelte øvelsen. Du må bestemme deg for hvordan du vil hesten skal utføre den. Når du har bestemt deg for det, tenker du igjennom prosessen øvelsen består av, og bryter den ned i så mange enkelt-elementer som mulig.

Skumur: ”Ris kun med nakkerem!”


Tenk deg denne situasjonen: Hver eneste gang du skal sette deg opp på hesten din, hopper og danser den rundt deg som en sprettball. Aldri står den i ro. Du har begynt å lære deg og hoppe på mer eller mindre i fart, men det er likevel like irriterende hver eneste gang. Du har fått hesten sjekket av dyrlege, og utstyret sjekket av salmaker. Alt skulle være i orden. Men hesten nekter å stå i ro, samme hva du gjør.

Så, hva er det du vil hesten skal gjøre?? Du vil den skal stå rolig så du kommer deg på! Det er et litt unøyaktig mål. Vil du at hesten skal stå rolig to sekunder for at du skal rekke å slenge deg på? Eller vil du at hesten generelt skal lære seg og stå i ro til du sier den kan gå?? Der har du hovedmålet ditt!
Det første vi må gjøre er å se på hesten. Hva gjør den faktisk?? Det viser seg at hesten faktisk danser seg igjennom både stramming av gjort, og ordning av stigbøyler. Der har du det første elementet, og det første målet å jobbe med. Ingen vits i å prøve å få hesten til å stå i ro når du setter deg opp, hvis den ikke klarer å stå stille når du ordner utstyret. Del opp treningen i så mange små biter du kan:

Harley: ”Trener på å stå rett og rolig!”


1. Lære hesten å stå stille ute .
2. Lære hesten å stå stille ved oppsittings pallen. (Bruker det som eksempel)
3. Lære hesten å stå stille ved oppsittings pallen, mens du beveger deg rundt ham.
4. Lære hesten å stå stille med sal og hodelag på.
5. Lære hesten å stå stille med sal og hodelag mens du beveger deg rundt ham.
6. Lære hesten å stå stille mens du ordner med gjort og stigbøyler.
7. Lære hesten å stå stille mens du står på oppsittingspallen.
8. Lære hesten å stå stille mens du setter en fot i stigbøylen.
9. Lære hesten å stå stille mens du legger vekt i bøylen.
10. Lære hesten å stå stillemens du sakte reiser deg opp i stigbøylen.
11. Lære hesten å stå rolig når du setter deg opp i salen.
12. Lære hesten å stå rolig etter at du har satt deg opp i salen.
13. Lære hesten å stå stille når du skal gå av.

Harley: ”Han liker ikke noe særlig å stå ved blokken!”


Så mange deler kan denne treningen deles opp i. Nå har jeg gått utfra ute situasjon. Vis hesten er like urolig inne i boksen er det stedet og starte.
Du begynner selvfølgelig med mål en! Lære hesten å stå stille.La sal og hodelag henge så lenge. Ta hesten med deg ut i grime og tau. (Evt hodelag, hvis du har bedre kontroll da.) Still han opp og be han stå i ro. Se på ham , og legg merke til hva han gjør. Stepper han rundt, se etter det lille sekundet han står i ro. Nøyaktig når han står i ro, klikker du, og gir han en belønning. Fortsett på denne måten. Etter hvert blir det ene sekundet til 2-3 sekunder. Og til 10 sekunder. Snart et helt minutt. Ikke kjeft på han hvis han går. Prat rolig, og oppmuntre med klikkeren når han står i ro. Han vil snart forstå hva som fremkaller godbiten. Fortsett med dette til han står rolig en god stund. Vær oppmerksom på han. Hvis du ser han kommer til å røre på seg etter 5 sekunder, klikk etter 4. Husk at du vil at han skal lykkes med dette!

Harley: ”Han blir enda mer usikker når Lori står ved blokken!”


Etter hvert kan du selv begynne og bevege deg rolig et lite steg til siden. K/b når han står i ro. Bevege deg gradvis rundt han, k/b og ros han når han står pent. Bevege deg rundt som om du skal ordne utstyret. Når han etter hvert takler dette, kan du flytte ham bort til oppsittingspallen, og gå igjennom nøyaktig det samme der. Husk, et nytt element er brunget inn i treningen, (oppsittingspallen) så nå må du fire på kravene på det han allerede har lært. (hvor lenge han står stille før du klikker)

Når hesten fint takler dette, er det på tide å finne fram salen og hodelaget. Husk igjen, et nytt element er tatt inn, så du må fire på de andre kravene. Begynn på samme måte som tidligere. Venn han først til å stå i ro, og deretter til å stå i ro mens du beveger deg rundt ham. Hvis dette går helt fint, kan du begynne å stramme gjorden. Nå bringer du nok et nytt element inn i treningen, og må muligens slakke litt på kravene om hvor lenge han står stille. Fortsett på samme måte.

Først nå er det på tide og begynne med selve oppstigningen. Du kan gå opp på pallen, og se hva han synes om det. Nok en gang klikker du så fort han står i ro. Gå ned fra pallen, ros han og belønne han, før du går opp igjen. Fortsett med dette til han står rolig og er komfortabel med at du står der.

Harley: ”Lori prøver å gå opp, han liker det ikke!”


De første gangene du setter foten i stigbøylen, hold foten der uten å legge på noe vekt. Klikk og belønne han på samme måte. Ta foten din ut av stigbøylen, belønne han, og putt foten inn igjen. Neste steg er å legge vekt på foten din. Samme rutine. Foten ut, belønne hesten for å stå rolig. Vent med å gå videre til du ser det er greit for hesten.

Neste oppgave blir å reise deg opp og stå i stigbøylen. Vent til han står i ro, klikk, gå av og belønne han. Dette fortsetter du med til du ser han er klar for at du setter deg opp. Når du har satt deg opp, klikk med en gang han står i ro, gå av og gi han en god belønning og masse ros. La ham forstå at nå har han vært veldig flink! Deretter kan du sette deg opp og sitte lenger og lenger etter hvert som han synes det er ok. Belønne ham med å gå av, og gi godbiten. På denne måten får du samtidig øvet på avstigning.

Det er viktig og tenke på at hesten trenger pauser. Hvis den går lei og blir frustrert får du et dårlig utgangs punkt for videre trening. Hold på i korte perioder, og gjør dem koselige og morsomme. La hesten merke at nå gjør han som du vil. Ta pauser, la hesten få tid til å tenke over hva som har skjedd. Etter et veldig vellykket forsøk, kan du gjerne slutte for dagen, og fortsette neste dag.

Harley: ”Ansiktsuttrykket hans sier alt. Lori har gått for fort fram, og må trekke seg tilbake.”


Når hesten din står pent og pyntelig utenfor stallen, kan du flytte øvelsen til volten, eller ute på tur. Tenk bare på at når et nytt element blir trukket inn, senk på de gamle kravene.
Vet du ikke helt hva du skal trene på?? Se på hesten din!!! Den forteller deg hva det er den trenger å lære! Lek med hesten din, og ha det moro. Alle treningstunder kan gjøres morsomme. Gi hesten tid til å tenke og prøve ut hva den skal gjøre. Oppmuntre alle riktige forsøk i rett retning.Tilbake til Oversiktsiden.

Å senke hodet.

Home