Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

LEK MED TAU RUNDT BENA!


Hvis de setter bena sine fast i et tau eller lignende, er de fleste hesters reaksjon flukt. De vil vekk fra det som holder dem fanget. Akkurat denne reaksjonen er det verste de kan gjøre. Det føres som oftest til at hestene sitter mer fast.
Er det noe vi kan gjøre for å forebygge denne reaksjonen? Ja, det er det!! Vi kan lære hesten å gi etter for trykk på bena. Vi kan lære den å følge med tauet i stedet for å løpe fra det, og stramme det!
Begynn med å legge tauet rundt et sted på hestens ben. For eksempel rundt koden på det ene forbenet. Legg et lett trykk på tauet, men ikke dra i det! Bare la det ligge der, med et lite trykk. Det kan ta litt tid, men vent til hesten gir etter for trykket. Klikk og belønn, slipp tauet med en gang. Gir ikke hesten etter for det lille trykket, prøv og øke det. Begynn på nytt og gjør det samme, fram til hesten villig gir etter for trykket. Da kan du fortsette med å holde trykket så han må vike litt lenger forover.

Tar han et skritt fram, kjempebelønning og masse ros. Øk kravene gradvis. Gjør også det samme ved kneet. Begynn med å vent på den minste antydning til ettergift. Klikk for at han bare tenker på å gjøre det som er riktig. Det er naturlig for hesten å stritte i mot, så det minste tegn til at han prøver må belønnes.

Bruk den tiden det tar, og lær hesten å følge trykket fra tauet på begge forbena. Tar han skritt forover er det kjempeflott. Hvis han bare følger, men står stille, er det også bra. Du kan også lære ham og legge trykket på forsiden av frambena, slik at han viker bakover. Meningen er at han skal lære seg og vike unna presset.

Roker: ”Følger tauet rundt kneet framover!”


Med bakbena går du fram på nøyaktig samme måte. Legg tauet rundt koden og legg på et lett trykk. Så fort du merker den minste antydning til ettergift, klikk og belønn. Øk gradvis på kravene. Tempoet på dette må du vurdere etter hvor godt hesten takler det. Noen tar poenget ganske fort, andre er mer redde for å bli fanget. Noen står stille uten å gi etter, andre får kanskje lettere panikk. Framgangen må derfor taes etter hestens tempo.

Også med bakbena kan du flytte opp til hasen, og også ta tauet på for siden av bena, slik at den viker bakover.

Roker: ”Det samme med bakbenet!”


Vær tålmodig, det kan ta tid. Men det kan være nyttig hvis hesten din henger seg fast en gang. Hvis han kan dette godt, vil han vite hvordan han skal oppføre seg når et tau eller lignende havner rundt bena hans. Jeg har bare fortalt hvordan du starter, og et raskt sammendrag på hvordan du går videre. Hver hest er så individuell, at du må se an hva du skal gjøre neste gang, etter hvordan den enkelte hesten oppfører seg. Skulle det være noe du lurer på, så spør!
Å Bukke Vakkert!!!

Tilbake til oversiktsiden!

Home