Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

OPPSALING!

Alle hester har godt av å lære oppsaling fra bunnen av. Enten de skal ris inn, eller om de har vært ridehester i 10 år. Mange hopper og spretter rundt, hogger i luften, setter hodet i været, nekter å åpne munnen, de hater utstyret sitt.

En god grunn til mye av dette kan rett og slett være at de aldri har fått sjansen til å bli kjent med utstyret sitt. De færreste bryr seg om den delen. Salen får man alltids slengt på til slutt allikevel. Og det er jo målet! Eller er det det? Tanken på at hesten tillater deg og sette på utstyret, og står i ro når du gjør det, samarbeider for å sette på bittet og hodelaget…..Høres deilig ut.

Nå tar jeg med i beregning at det fra før er sjekket at ikke det er noe fysisk i veien for at hesten vil ha salen på. Jeg går ut fra at salen er sjekket og at den passer, samt at hesten er sjekket og ikke har smerter eller skader!!Dette er kun ment for å venne hesten til utstyret.

Å skrive noen oppskrift på dette er nesten umulig. Det vil ta veldig mye plass, og det vil være en utrolig mengde måter og gå fram på. Men jeg skal nevne noen tanker rundt det, så kan du selv spinne videre på disse tankene, og videreutvikle de til å passe deg og din hest.

Gæfur" Jeg tør å ta på den!!"SALEN!

Det aller første steget er å la hesten bli kjent med salen. Dette gjelder kanskje mest hester som aldri har sett en sal før. La den snuse på den, legg den på noe på bakken, og be hesten gå bort og titte på den. La han bli vant til at du nærmer deg med den, går rundt han med den. Klikk for at han står stille, og sørg for at han har oppmerksomheten mot deg og salen. Når du begynner å skal legge salen på, kan det være greit og ha tau og grime, slik at du holder han i nærheten av deg. Løft salen over ryggen på hesten, og klikk når han står stille. Legg salen på, ta den av, legg den på igjen. La hesten bli vant til at salen kommer og går, klikk fortsatt for at han står i ro. Gjør dette fra begge sider, slik at den blir vant til det. Vi er jo vant til at alt utstyr skal legges på fra venstre side, og derfor er også hestene vant til dette. Men det er ingenting i verden for at hesten også kan lære seg å få lagt på salen fra begge sider.

Ettersom hesten lar deg legge salen på uten å flytte seg, kan du gjøre det uten tau, du kan ta han med ut og gjøre det samme der . Du kan slippe hesten løs, og trene på og komme bort til den og legge på salen uten at den går sin vei. Klikk og belønn den når den står pent. Jobb med å feste gjorden mens hesten står rolig. Noen hester biter i luften når gjorden blir strammet. De samme hestene gjør ofte ikke dette når de slapper skikkelig av. Stram forsiktig et og et hull, prat rolig, stryk den over halsen. Klikk når den gjør som du ønsker.

Har du en yngre hest som er redd for å få noe på ryggen, kan du legge vekk salen og heller jobbe med en voilock eller shabrack. Samme prosedyre, la hesten bli kjent med den. Og når den godtar den, kan du finne fram salen.

Her er det ikke tatt opp noen problemer, bare beskrevet hvordan hesten kan bli bedre kjent medutstyret.

Max: "Snuser på salen og kjenner den igjen."HODELAG:

Hvorfor ikke begynne med grimen? Hold grimen foran hesten, med neseringen rett under nesen, slik at hvis hesten senker hodet, kommer den på plass. Du kan vente til hesten senker hodet av seg selv. Du kan holde ”ta på” tingen hans under grimen og be han ta på den, du kan be han senke hodet. Hvordan du går fram kan du velge selv. Det som er viktig, er at hesten senker hodet ned i neseringen, ikke hvordan han gjør det.

Så fort du får en liten bevegelse i riktig retning, klikk og belønn. Hold grimen opp igjen, og begynn på nytt. Repeter til han putter nesen nedi nesebåndet på grimen. Fortsett med å klikke for at han står i ro mens du rolig tar nakke stykket gradvis oppover, og tilslutt over ørene. Han skal også stå rolig mens du fester grimen. Hvis han pleier å kaste hodet bakover, kan du prøve å sette grimen på, med nakke stykket løst. (Slik at det er nakke stykket som festes og ikke kroken på siden)

Roker: "trener på å ta på grime!"Stå ved siden av hesten Legg den høyre armen over nakken hans. Klikk for at han står pent med hodet senket. Rekk deg selv grimen med den venstre hånden, og hold den så han kan putte nesen nedi. Vent til han gjør dette selv. Det er samme fremgangsmåte som er blitt fortalt. Jobb deretter grimen rolig oppover, ta nakkestykket over hestens nakke, og festes den. Klikk hele tiden for at han står rolig med hodet senket.

Hodelaget jobber du mye med på samme måte, men nå jobber du med bittet først. Om du står foran eller på siden er opp til deg selv. Hold bittet (festet til hodelaget) opp foran hesten. Be han ta på det. Klikk og belønn ham. Vent til han fingrer litt med det, k/b. Tar han det i munnen sin, Klikk og gi en kjempebelønning og masse ros. Ta bittet ut igjen før han får godbiten sin. På den måten får han en ekstra belønning, i og med at bittet blir fjernet. Og du får en ny anledning til å be han ta bittet. Repeter dette til han villig tar bittet i munnen sin. Da kan du begynne på samme måte som med grimen. Løfte hodelaget gradvis høyere mot ørene, og klikk når han står i ro. Ta tilslutt hodelaget over ørene. Repeter alt sammen til det sitter godt. (Ikke på samme dagen selvfølgelig, men målet er at hesten står rolig, tar bittet i munnen sin, og samarbeider med å få på hodelaget.)Galopp

Tilbake til oversiktsiden

Home