Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Lek Med Presenning!Chianti: "Nytt dekken??"


Høres lett ut ikke sant?? - Det er lett!!

Men hvorfor skal man gjøre det???? - Det er moro! Det venner hesten din til flagrende ting. Variasjonen er uendelig. Det finnes ikke grenser for hva du kan gjøre, og det øker selvtilliten til hesten!
Det er selvfølgelig utrolig mange måter og venne en hest til en presenning. Det kommer jo an på så mye. Noen hester er mer skvetne og redde av seg enn andre. Det er bare å bruke fantasien som man vil selv. Men her er en fremgangsmåte:Det er en fordel å ha vært gjennom noe lignende Vennskapsleken til Parelli på forhånd. Alle hester er forskjellige, noen er reddere enn andre. Det kan være greit å begynne med en plastpose. Den er liten, men lager lyd og er ofte litt skummel. Du kan starte med å la hesten ta på den. Da er det hesten som går mot posen, og ikke omvendt.

Roker: "Hestefisking???"


Begynn rolig og stryke over kroppen til hesten med posen. K/b når han står i ro. stryk gradvis over det hele, også hodet. Når du synes det virker trygt, kan du vifte litt med posen. Lage litt lyd. Klikk når han står rolig. Etterhvert kan du vifte rundt med posen. Foran ham, under halsen, på sidene, under og over ham, bak ham. Hvor fort du går fram, må du vurdere etter hvordan hesten takler det.

Går dette bra, kan du jo fortsette med en søppelsekk for eksempel. å fram på samme måte. Lek med han, la han ta den tiden ham trenger, og la ham ha det gøy!
Etterhvert vil hesten takle det fint og stå pent og rolig. Da kan du godt ta fram presenningen. Det kan være lurt og presentere den for hesten i en sammenbrettet tilstand. Samme prosedyre. La hesten bli vant til synet, lukten og lyden av presenningen. Se om den godtar at du tar på kroppen hans med den. La hesten gradvis bli vant til at du bretter den ut.
Hva du vil gjøre med presenningen avgjør du selv.Her kommer noen forslag som kan gjøres etterhvert. Husk å gå sakte fram. Følg hestens tempo. Du må selv se hva han takler. Det er meningen å gjøre ham trygg på presenningen. Ikke skremme ham med den!

Chianti: "Første gang med presenning ute!"


Ting man kan gjøre:

Legg presenningen på bakken. Legg noe i hjørnene så den ikke blafrer i vei. Be hesten gå bort og ta på den. Klikk når den gjør det. La den snuse på den og bli kjent med den. Klikk hvis den setter en hov oppå. La den forstå at den er veldig flink. Be den etterhvert om å gå helt opp på presenningen, bit for bit. Masse klapp og kos og godbiter. Etterhvert kan kan du be den gå på og av, rygge over, etc.

Synes hesten det er fryktelig skummelt og gå på presenningen? Da kan du legge to presenninger ved side av hverandre på bakken. Husk å sikre hjørnene. Legg de slik at det blir en slags vei i mellom dem. Legg de gjerne i en "V" fasong. La det være mellomrom så hesten kan gå tvers igjennom uten å gå på den. Etterhvert som hesten tør å gå igjennom, kan du gradvis minske avstanden, slik at tilslutt må hesten gå over presenningen på midten av "V"`en.

Du kan legge presenningen på hestens rygg. Gjerne sammenbrettet først. Venn ham til at du legger den på og drar den av. K/b når han står stille. Legg den gradvis over hele hesten. Ta den av og legg den på. La den bli vant til dette. Når hesten er trygg på det, kan presenningen trekkes nærmere og nærmere hodet. Over hodet og tilbake igjen. Små steg. Du kan dra presenningen av på begge sider, forover og bakover.
Klikk for hvert nytt steg, Trekk presenningen litt lenger, k/b,og trekk den tilbake. da får den dobbel belønning. Godbit, pluss at presenningen blir trukket tilbake til et komfortabelt sted.

Roker: "Hvor er`n...?"


Du kan riste med presenningen på bakken,dra den rundt hesten, dra den under hesten, mellom bena på den.... Presenningen kan henges på ulike steder i havna, den kan henges opp så hesten må gå fram og tilbake under den. Du kan henge opp to ved siden av hverandre som den kan gå imellom. Du kan la den trekke den etter seg...Det er bare fantasien som setter grenser her!

For å bruke Chia som et eksempel her, så var hun veldig usikker og irritert når jeg begynte med plastikkposen. Nå finner hun seg i det meste med den, står under den mens den henger over oss, presser seg igjennom. Og noe som nesten er det viktigste: Hun skvetter omtrent aldri lenger for flagrende ting. Og ser vi noe skummelt, da går vi bort og "leker" med det!

Dan: "Og hvor er hesten??"


Tilbake til oversiktsiden! Lek med tau rundt bena! Home