Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

De Syv Leker!JO-JO-LEKEN!
Meningen med denne leken er å balansere bevegelsene bakover og forover, samtidig som man utvikler at hesten går rett.I denne leken vil du be hesten rygge vekk fra deg, stoppe, og deretter gå mot deg igjen, for deretter stoppe på det minste signal fra deg. Resultatet vil bli at han rygger vekk med et vink fra fingeren, og kommer villig mot deg igjen, på en lett kommando.

Du begynner med å stå rett foran hesten. Be den om å ha begge øynene fokusert på deg. Blir han distrahert, be han på nytt fokusere på deg med et lett napp i tauet, i den retningen du vil han skal flytte hodet. Dette er en lek hvor det er lett og misbruke tauet. Ikke røsk i det, for å få oppmerksomheten. Det er også lett å riste hardt i tauet så det smekker til hesten i ansiktet, eller dra med det, hvis du ikke får den reaksjonen du ber om. Det er ikke dette som er hensikten med disse lekene. Vi vil at hesten skal samarbeide med oss, ikke at den skal tvinges til det.

Vinur: "Rygger på kommando, selv om Judy står bak ham!!"


Stå foran hesten, hold i enden av tauet, og begynne å bevege fingeren fram og tilbake foran hesten. Øk presset ca hvert tredje sekund, etter hvert led bevegelsen ut i tauet slik at du ”rister” i tauet, fram og tilbake i den samme rolige rytmen. La etter hvert bevegelsene bli større, men fortatt rolige, og beveg deg mot hesten. Fortsatt mens du beveger tauet. Tapp den forsiktig på brystet, og trykk deretter litt hardere. (Husk, gni, trykk, gni) Be på denne måten hesten om å ta et skritt tilbake. Klikk. Ta et skritt tilbake, og begynn samme prosedyre om igjen. Etterhvert blir det færre og færre steg mellom fingerbevegelsen og ryggingen. Målet er at han skal rygge med en fingerbevegelse.

Etter at hesten har rygget, vent litt, og inviter den deretter tilbake til deg. Ta slakken ut av tauet med rolige håndbevegelser, en hånd foran den andre. Når slakken er ute, og hesten nøler, vent. Ikke fortsett og dra han mot deg. Hold et jevnt trykk. Hvis hesten rygger, ikke dra, men følg etter, mens du fortsetter å holde samme trykk på tauet. Ikke la det bli noen drakamp. La hesten forstå at du går etter den med det samme trykket så lenge han går. Fortsett med å be han fokusere på deg. Så fort han stopper og gir etter, selv om det er bare bitte litt, løsne grepet, klikk og ros ham.

Sannsynligvis trenger du ikke gå igjennom alle disse stegene. Det er et sted og begynne, og man stopper der man får den reaksjonen man vil. Men må du igjennom alle segene, er det helt i orden. Det er noe å bygge videre på.

Etterhvert vil du få hesten til å rygge ut lengden av tauet, pause, og deretter kommer den tilbake til deg når du samler opp tauet. Jobb med rettheten, (få begge hestens øyne fokusert på deg) mykheten og lettheten. Er bevegelsene like lette forover og bakover?

Sirkel-leken

Tilbake til oversiktsiden

Home